Clinton Efes’te hacı olacak

Güncelleme Tarihi:

Clinton Efes’te hacı olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, AGİT zirvesi kapsamında geldiği Türkiye'de Selçuk'ta Meryemana'yı ziyaret ederek hacı olacak. İki yıl önce eşi ve kızının hayran kaldığı Efes'i mutlak görmek istediğini söyleyen Clinton'a Selçuklu yöneticiler çeşitli armağanlar hazırladı.

İstanbul'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesi öncesi, 17 Kasım Çarşamba günü Selçuk'a geleceği açıklanan Clinton için ilçede ve antik kentte hazırlıklar sürüyor. ABD Başkanına, Kaymakam Yusuf Ziya Karacaev'in ünlü Efes mermerinden oyulmuş bir Eros başı, Belediye Başkanı Vefa Ülgür'ün altın kaplama bir Meryemana heykeli, Efes Müzesi Müdürü Selahattin Erdemgil'in ise Efes ile ilgili kitap ve katalogları armağan edeceği açıklandı. Clinton'ın antik kentin ve dünyanın en tanınmış yerel müzelerinden olan Selçuk Efes Müzesi'nin yanı sıra, St. Jean Kilisesi'ni de gezmesi bekleniyor. İsa Peygamber'in annesi Meryem Ana'yı Kudüs'ten Selçuk'a getiren, Hz. İsa'nın en genç havarisi Aziz Jean için yapılan kilise, inanç turizmi açısından büyük önem taşıyor.

Clinton ve yanındakiler için selçuk'ta şu önlemler alındı.

Selçuk'ta Clinton'un geçeceği güzergah bakıma alındı. Yollar temizlendi, refüjler düzenlendi, yol çizgileri yenilendi.

Protokol Yolu olarak bilinen Efes Antik Kenti'nin Kutsal Yolu'nda da otlardan temizleniyor. Clinton'un bu yoldan geçerek tiyatroyu, Celsus Kütüphanesi'ni, Yamaç Evleri ziyaret etmesi bekleniyor.

Bir ay önce Sürmeli Otel'e ABD'li turist grubu kimliği ile yerleşen özel güvenlik elemanları ilçede kuş uçurmuyor. Kent içinde dolaşan ABD'li turist sayısında da artış olmuş. Antik Kentin ziyaretcileri arasında da çok sayıda, sportmen görünüşlü genç Amerikalı turistler var.

ABD'li güvenlik elemanlarının en küçük detayı unutmadıkları gözleniyor. Örneğin, antik kentte Yamaç Evleri'n çatısının yapımında kullanılan vincin ve kente elektrik veren yüksek trafonun kaldırılması gibi.

Selçuk Havaalanı'nda da hazırlıklar var. Clinton'un özel bir uçakla Selçuk'a inebileceğini düşünen yetkililer tedbirli davranıyor.

Kaymakamlık ve Belediye de heyecan son haddinde. Clinton'ın karşılanma, ağırlanma ve uğurlanma senaryoları tekrar tekrar gözden geçiriliyor. Kimlerin görevlendirileceği, kimin nerede duracağı, (Tabii ABD'li yetkililerin gözetiminde) tekrar tekrar kontrol ediliyor. İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu'nun denetimi altındaki çalışmaların aksaksız yürümesi memnuniyet kaynağı.

Selçuk esnafı da ziyareti bekliyor. Clinton'un ziyaretinden sonra çok sayıda ABD'li turist bekleyen esnaf, ilçeye yapılan Clinton makyajından memnun.

Anne ile kızın hello tartışması

Ankara'ya önceki akşam gelen Hillary Clinton ve kızı Chelsa, objektiflere ‘‘Hello tartışması’’ sırasında yakalandı. Hillary Clinton uçaktan indikten sonra basın mensuplarına el sallarken, önce el hareketleriyle, ardından eğilip konuşarak ve işaretle kızını da el sallaması için uyardı. Ancak limuzine el sallayarak binen annesinin ısrarına rağmen Chelsa, el sallamak istemedi ve doğruca otomobile bindi.

CIA Antalya’da

Bu arada Hillary Clinton için Antalya'da hazırlıklar sürüyor. Antalya'ya gelen CIA ajanları Emniyet Müdürü Natık Canca ile bir toplantı düzenleyip Bayan Clinton ile kızı Chelsea'nın gezi programını kesinleştirdiler ve alınacak önlemleri belirlediler. Aspendos ve Perge antik kentlerini gezecek olan Hillary Clinton ve Chelsea için bu güzergah üzerinde tuvaletlere varıncaya kadar her türlü ayrıntı düşünüldü. ABD Başkanı Bill Clinton'ın Antalya gezisi iptal olmasına rağmen eşi Hillary ve kızı Chelsea'nın gelmeleri kesinleşti. Hillary Clinton ve kızı Chelsea'nın güvenliğinin sağlanması için Türkçe bilen Amerikalı ajanlar ile İngilizce bilen ve özel eğitimli Türk polislerin ortak çalışacakları öğrenildi. Ayrıca, yakın koruma için uzakdoğu sporlarında başarılı, İngilizce bilen iki bayan polisin de bu görev için hazırlandığı bildirildi.

Başkana müzede konser verecekler

Clinton, Efes'te koruma çatısı tamamlanan Yamaç Evler'i ilk gezen konuk olacak. 7 Numaralı ev, bu ziyaret için daha önce müzede sergilenen orjinal eşyalarıyla döşendi. ABD Başkanı, İstanbul'a dönmeden önce müzenin küçük bahçesinde düzenlenecek kokteylde yorgunluk atacak. Bu sırada, İzmir Devlet Opera ve Balesi Genel sanat Yönetmeni, soprano Aytül Büyüksaraç'ın Clinton için mini konser vermesi bekleniyor. Büyüksaraç, Çağdaş Kadınlar Oda Orkestrası eşliğinde Clinton için barok eserler seslendirecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!