Clinton, destek için Körfez turuna çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Clinton, destek için Körfez turuna çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 00:00

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Arap liderleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek için Körfez turuna çıkıyor. Clinton’ın gündeminde, Irak’ta barışı sağlamak ve İran olacak

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 
Haberin Devamı

           

Clinton, bugünse Kasım 2010’da sırtından ameliyat olmak için şehre gelen Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’i ziyaret etmek amacıyla New York’a geçecek. Dışişleri Bakanı’nın aynı zamanda New York’ta bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yle de görüşecek.

 

Clinton’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Katar’ı kapsayan altı günlük bir geziye çıkacağı belirtildi.

 

Gezi hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Clinton, Irak hakkında temaslarda bulunmak için bu geziye çıkıyor” diye konuştu.

 

Sözcü ek olarak, “Basra Körfezi’ndeki bölgesel liderleri, Irak’ta yeni hükümet kurma çalışmalarına destek vermeye için cesaretlendirmek istiyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Yetkili bununla birlikte, “Barış sürecinde, bölgede olan bitenle ilgilenecek olan kişi yine Hilary Clinton olacaktır. Dışişleri Bakanı, Arap dünyasındaki barış hakkında konuşmak ve bölgede Filistin Yönetimi ve görüşmeler konusunda nasıl bir algının olduğunu görmek istiyor. Sürecin ilerlemesi çok istiyoruz” diye konuştu.

 

Clinton, Basra Körfezi’nde liderlere, İran yaptırımları konusunda baskı yapmayı da planlıyor.

 

P5+1 ülkelerinin, İran yaptırımları için İstanbul’da görüşmeler düzenleyecekleri ve bu görüşmelerin ABD’nin kendini içinde bulduğu İran ve nükleer silah sorununa çözüm için önemli bir adım olduğu belirtildi.

 

Clinton’ın altı gün gezi sırasında, İran yaptırımları konusunda gelinen aşamayı da siyasilere anlatması planlanıyor.

 

KARŞILIKLI GÖRÜŞMELERE DEVAM

Clinton, üç ülkede de üst düzey liderlerle karşılıklı görüşmeler gerçekleştirecek. BAE’de, Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan ve ülkenin dışişleri bakanı olan kardeşi Şeyh Abdullah Bin Zayed ile görüşecek.

 

Haberin Devamı

Clinton, bu süreçte göreve geldiği günden bu yana ilk kez Dubai’yi de ziyaret edecek ve burada Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum ile temaslarda bulunacak.

 

Dışişleri Bakanı, Sultan Kabus Bin Said’in saltanatının 40’ıncı yıl kutlamalarına katılmak için Umman’a da geçecek.

 

Clinton, Katar’da ülkenin emiri Şeyh Hamid bin Kalifa El Thani ile birlikte, bölgeden gelecek sivil toplum kuruşları, iş dünyası liderleri ve hükümet yetkililerinin katıldığı Forum for the Future konferansına katılacak.

 

*Bu yazı, Foreign Policy’de “Clinton starts weeklong focus on the Arab world” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!