Dilek DALLIAĞ / MAGAZİN SERVİSİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2003 01:56
Çizgi roman dünyasının ünlü kahramanları, Eczacıbaşı Vitra atölyelerinde seramik heykellere dönüştürüldü. Abdülcambaz'dan Avanak Avni'ye kadar Türk sanatçıların yarattığı yerli kahramanlar, bugünden itibaren hem İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde, hem de Beyoğlu, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'nin çeşitli noktalarında izlenebilecek.
Abdülcambaz'dan Avanak Avni'ye, Zihni Sinir'den Güllü'ye çizgi dünyasının ünlü karakterleri, İstanbul sokaklarını şenlendirecek. Eczacıbaşı Vitra'nın seramik sanatını desteklemek ve daha geniş kitlelerle paylaşmak amacıyla Vitra Sanat Atölyesi'nde seramik heykele dönüştürülen çizgi kahramanlar, bugünden itibaren İstanbullluların arasında dolaşacak. 19 ünlü çizerin 33 farklı eserini bir araya getiren ‘‘Çizgi Kahramanlar Sokakta’’ sergisi, 22 Hazirana kadar açık kalacak.
Eserlerin tümü İstanbul Resim Heykel Müzesi'nde toplu olarak görülebilecek. Beyoğlu, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'nin çeşitli noktalarında da izleyicilerin karşısına çıkacak. Sergi, aynı tarihler arasında eczacıbaşı Sanal Müze'de de izlenebilecek.
Necati Abacı, Oğuz Aral, Semih Balcıoğlu, Bahadır Baruter, Birol Bayram, Latif Demirci, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Selçuk Erdem, Bedri Koraman, Piyale Madra, Kamil Masaracı, Salih Memecan, Feridun oral, Tan Oral, İrfan Sayar, Turhan Selçuk, Haslet Soyöz, Metin Üstündağ ve Kenan Yarar'ın hayat verdiği çizgi kahramanlar, Reyhan Gürses yönetimindeki atölyede sekiz kişilik bir ekip tarafından seramik heykellere dönüştürüldü. Serginin tüm mekan düzenlemeleri Levent Çalıkoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Serginin bir başka ilginç yönü ise, eserlerin 18 Haziran'da İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yararına düzenlenecek olan ve Raffi Portakal'ın yöneteceği ‘‘bağış maratonu’’nda en yüksek bağışı yapan kişi ya da kurumlara armağan edilecek olması.
Sergi organizasyonunun her ayrıntısıyla ilgilenen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Oya Eczacıbaşı, ‘‘Karikatür sanatçılarıyla seramiği buluşturmayı hedefledik. Bu şekilde de her iki sanat dalını daha geniş kitlelere duyurmayı amaçladık. Bu serginin en önemli özelliği üçboyutlu olması’’ dedi.