Çıtkırılmayan dizüstüler

Güncelleme Tarihi:

Çıtkırılmayan dizüstüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00

76 Santimlik masadan yere düşse bile sabit diski çalışmaya devam eder. Üzerine 100 kilo yük bindirseniz bana mısın demez. Üzerine su dökülse silkelenir işinin başına döner. 4x4 cip gibi, ağır arazi koşullarına uygun bir bilgisayar...

Bu, Panasonic’in "dayanıklı" dizüstü bilgisayarı: Toughbook...

Kullanıcıları arasında Irak’taki Amerikan ordusu var. Depolardaki zor koşullarda stok sayımından, hor kullanıma uygun ortamlara kadar Panasonic Toughbook, dayanıklı teknik özellikleri sayesinde "çıtkırılmıyor."

Peki Panasonic Toughbook, bin 240 gramlık ağırlığına rağmen darbelere, suya ve itip kakmalara nasıl bu kadar dayanıklı?

Magnezyum alaşımdan üretilen gayet sert, aynı zamanda hafif kalıp içindeki likit kristal paneli sadece 0.3 milimetre kalınlığında.

Sabit disk, koruyucu bir jel tabakasını çevreleyen süngerlerle ve özel tasarımlı kasa içinde korunuyor.

CD/DVD haznesi normal modellere göre yüzde 70 daha hafif ve daha az yer kaplıyor.

Klavyede harfler, normal modellerden farklı olarak monoblok bir gövde üzerinde oturuyor. Bu da hafifliği sağlayan bir başka unsur.

Bilgisayarı soğutmak için 40 gram ağırlığında bakır boru yerine, çok daha hafif ve ileri teknoloji ürünü olan 7.5 gramlık alüminyum karbon tepsi sistemi kullanılmış. Böylece, hem ısı dağıtımı daha verimli, hem cihaz hafif, hem de pervane sesi yok.

Bilgisayarın oturduğu magnezyumdan yapılma tepsi sadece 0.55 milimetre incelikte.

LCD arka paneli bombeli olduğu için basıncın uygun biçimde dağılmasını sağlıyor.

Bilgisayarın el veya bilekle temas eden kısmı çok daha dayanıklı bir malzemeyle boyanmış. Ayrıca güneş ışığı, su, kir, toz gibi unsurlara da dayanıklı.

14 saate kadar dayanan özel pili sayesinde fişsiz, kablosuz kullanım süresi daha uzun. Zaten kullanılan teknoloji, enerji tüketimini minimumda tutacak şekilde planlanmış.

Ekranın arka plan aydınlatması, normal likit kristal panellere göre yüzde 70 daha az enerji gerektiriyor.

Intel Centrino işlemci kullanılıyor.

Bilgisayarın altında, bilek sokulacak lastik bant var. Böylece bilgisayarı yürürken ekranını görecek şekilde elde taşımak mümkün. Bu, özellikle, stok sayımlarında veya yürürken ekranda işlem yapmak için çok pratik.

Panasonic Toughbook, diğer markalara kıyasla magnezyumu çok daha inovatif biçimde kullandığı için 2004’te hem Uluslararası Magnezyum Birliği’nin, hem Japonya Magnezyum Birliği’nin en yüksek ödüllerini kazandı. Bilgisayar üretiminde inovasyon yaparak, daha dayanıklı magnezyum ve alüminyum alaşımlar üreterek, aletin yaşamsal fonksiyonlarına dayanıklılık kazandırdılar.

Sadece şu ayrıntılar bile, bu işe ayrılan arge’nin nitelik ve niceliği hakkında bir fikir veriyor:

Bilgisayarın kapağı 30 bin kez açılıp kapatılarak dayanıklılık testi yapılıyor.

Her tuşa 2-5 milyon kez basılarak dayanıklılığı saptanıyor.

İki tarafı, dört kenarı ve dört köşesi yere gelecek şekilde 28 değişik açıdan düşürülüyor.

İş dünyası işini sağlama alıyor

Panasonic Toughbook serisindeki bugüne kadar ofis dışı arazi koşullarında kullanılan dizüstü modelleri, iş dünyasından gelen talepler üzerine ofis masalarına da terfi etmek üzere. "Executive Series" (Yönetici Serisi) adlı yeni modeller daha albenili, daha renkli, ofis ortamına daha uygun çizgilere sahip ve 100-200 gram daha "ağır" olacak. Bazı modellerde dokunmatik ekran kullanılacak.

Toughbook CF-T7, CF-Y7, CF-W7 gibi yeni ürünlerin Almanya’nın Köln kentinde Avrupa basınına tanıtıldığı lansmanda, pazarlama sorumlusu Jan Urban, bir sürahi dolusu suyu dizüstüne dökerek, Toughbook’un ismi gibi "dayanıklı" olduğunu gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!