Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük bankacılık gruplarından Citigroup, merakla beklenen dördüncü çeyrek bilançosunu açıkladı. Yazın yaşanan mortgage krizinin etkilerini üzerinden atamayan Citigroup, 2007 yılında toplam 18 milyar dolar zarar etti. Banka böylece 196 yıllık tarihinin en kötü yılını geride bırakmış oldu.
ABD'nin en büyük bankacılık kuruluşu olan Citigroup, yılın son çeyreğinde ise 9.83 milyar dolar zarar yazdı. Banka, geçen sene aynı dönemde 5.1 milyar dolar kar etmişti.
DIŞARIDAN SERMAYE BULDU
Citigroup'tan yapılan açıklamada, ayrıca 4 bin 200 kişinin işine son verileceği duyuruldu. Wall Street Journal'da yayınlanan haberde ise bankanın 20 bin kişiyi işten çıkaracağı belirtilmişti.
Tedirgin günler geçiren borsalarda kara bulutlar dağılmıyor. İMKB güne yükselişle başlamasına karşın, ABD'den gelen perakende satışlar verisinin düşük açıklanması endeksin 50 bin sınırına kadar gerilemesine neden oldu. İMKB Ulusal endeksi günü 50 bin 377 puan ile yüzde 2.14 düşüşle noktaladı. Uzmanlar, Citigroup'un zarar etmesinin zaten beklentiler dahilinde olduğunu ve bu nedenle piyasa üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmadığını belirttiler. Ancak perakende satışlar verisinin beklentilerden kötü gelmesi, ABD ekonomisine ilişkin tedirginlikleri artırdı ve tüm global borsalarda satış baskısına neden oldu. |
Citigroup CEO'su Vikram Pandit, sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, "kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı. Bankanın başına önceki CEO Prince'ın yerine geçen Pandit, gereken önlemleri alacaklarını açıkladı.
Citigroup'un piyasa değeri mortgage krizi patlak verdiğinden bu yana 127 milyar dolar gerilerken, bu kriz Citigroup'un CEO'su Charles Prince'i de götürmüştü.
EN KRİTİK GÜNLER
2008 yılına son yıllarda hiç olmadığı kadar kötü bir başlangıç yapan piyasalar, yazın yaşanan ve sorunlu mortgage kredilerinden kaynaklanan krizin artçı sarsıntılarına teslim olmuş durumda. Finansal tarafta başlayan krizin reel sektöre de sıçraması, tüketici harcamaları ve konut satışlarındaki düşüşler ve resesyon seslerinin giderek yükselmesi piyasalarda önemli bir rahatsızlık yaratıyor.
Yatırımcıların tedirgin olduğu diğer önemli bir konu da dev finansal kurumların bilançoları... Yaşanan mortagage krizinin en çok finans sektörünü vurması ve dünya para piyasalarına yön veren kurumların üçüncü çeyrekteki çok kötü performansı, dördüncü çeyrek öncesinde piyasalar için tam kabus sanaryosu oldu. Bu hafta açıklanmaya başlayacak bilançolarda zarar hanelerinin büyümesi durumunda, piyasalar da yeni düşüş dalgaları ile karşı karşıya kalabilir.
Piyasalar için bugün ve yarın, açıklanacak veriler açısından son derece önemli. Bugün için en önemli veriler tüketici enflasyonu ve JP Morgan'ın bilançosu. Resesyon tatışmalarının ayyuka çıktığı ABD'de enflasyonun da hızlı bir artış göstermesi, piyasalardaki korkuları tetikleyebilir. Öte yandan JP Morgan'ın bilançosu da mortgage krizinin bu kurumun mali yapısını ne kadar etkilediğini göstermesi açısından son derece önemli.
Piyasalarda perşembe gününün en önemli gündemi ise ABD’de konut başlangıç rakamları ve Merill Lynch'in bilançosu olacak. Konut verileri gayrimenkul piyasasındaki hareketliliği ve dolayısıyla ABD ekonomisinin canlılığını göstermesi açısından önemli. Hisseleri kriz başladığından bu yana yaklaşık yüzde 40 gerileyen Merrill Lynch'in bilançosu da yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Merrill Lynch, geçtiğimiz günlerde finansal yapısını güçlendirmek için yüzde 9.9 hissesini yaklaşık 5 milyar dolara Singapur hükümetinin sahip olduğu Temasek Holdings’e satmıştı.