Güncelleme Tarihi:
Kıyıkışlacık Köyü, Gazalıkuyu bölgesi ve körfezin ortasındaki Ziraat Adası etrafındaki 15'e yakın balık çiftliğinde salı gecesi başlayan çipura ölümleri korku yarattı. Ölümler devam ederken Muğla Valiliği ve Milas Kaymakamlığı olayla ilgili araştırma başlattı. Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri bölgede incelemeler yaparak yem, su, ölü ve canlı balık numuneleri aldı, analiz için Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Tarım Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderdi.
Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu başkanlığında Güllük Beldesi'nde kriz masası oluşturuldu. Körfezdeki balık satışları yasaklandı. Buna rağmen, Güllük limanına yaklaşan balık çiftlikleri teknelerinden kamyonlara kasalarla balıkların yüklendiği ve götürüldüğü görüldü. Hasar tespiti de başlarken, sadece Gazalıkuyu mevkiinde Özcan Küçük'e ait işletmenin 300 bin YTL'lik zarara uğradığı saptandı.
BALIK SATIŞI DURDURULDU
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı bölgeden balık ölümleri haberlerinin gelmeye devam ettiğini, bu nedenle Güllük Körfezi'ndeki balık çiftliklerinden her türlü balık satışının, tahlil sonuçları gelinceye kadar halk sağlığı açısından durdurulduğunu söyledi. Kaymakam Atçı, “Ölü balıkların dün sabahtan itibaren satışa sunulduğu yönündeki ihbarı değerlendiriyoruz. Halkın sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir girişime müsade etmeyiz. Ölen balık sayısı konusunda en iyi ve kesin sonucu bilimsel raporlar ortaya koyacak. Bölgede şu ana kadar görülmeyen bir olayla karşılaştık. Panik havası yok. Kurumlar araştırmalarını sürdürüyor. Ölü balıkları gömerek imha etmeye başladık. Ölümlerin oksjijensizlikten mi, körfeze gelen gemilerin bıraktığı atıktan mı yoksa kimyasal bir zehirlenmeden mi kaynaklandığı araştırılıyor” dedi.
Milas'a gelerek Kaymakam Bahattin Atçı'dan körfezdeki balık ölümleriyle ilgili bilgi alan Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Güllük Beldesi'nde balıkçı kooperatifleri yöneticileri, uzmanlar ve kriz masası oluşturulduğunu ve konunun kısa zamanda aydınlığa kavuşturulacağını söyledi. Vali Yiğenoğlu, “Şüpheli balık ölümlerinin nedenini bir an önce saptamak için ölü, canlı, hastalıklı balıklarla, yöredeki su ve yem numunelerini alarak ilgili kurumlara gönderdik. Analiz sonucunda hızla gerekli tedbirleri alacağız. Körfezdeki kaosa en kısa zamanda çözüm bulmak istiyoruz” diye konuştu.
BİLİMSEL DESTEK İSTEDİLER
Güllük Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yurder Taluy, 45 yıldır balıkçılık yaptığı körfezde bu tür toplu balık ölümleri ile ilk kez karşılaşıldığını söyledi. Taluy, “Devam eden çipura ölümlerinin nedenini anlayamadık. Çipura ölümleri körfez balıkçısının üzerine kabus gibi çöktü. Analiz sonuçlarını bekliyoruz. Balıklar ölmeye devam ediyor. Üretici perişan, yöre halkı tedirgin. Muğla Üniversitesi'nden bu konuda bilimsel destek istedik” diye konuştu.
Güllük Körfezi'nde 1984'ten bu yana kültür balıkçılığı yapan Güldeniz Tarım Orman ve Su Ürünleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Seval Vardar, Ziraat Adası'nda bulunan çiftliğinde balık ölümleri başladığını belirterek şunları söyledi:
“Hayatımda ilk kez çipuranın suyun üstüne çıkarak, ağzını ve kulaçlarını açıp öldüğünü gördüm. Yani ölümler deniz dibinde değil su üstünde gerçekleşiyor. Böyle ve bu boyutta ölümler şimdiye kadar bu körfezde yaşanmamıştı. Üstelik ölen balıklar sadece çipura. Levreklerde veya diğer deniz balıklarında bir sorun yok. Balık satışları durduruldu, ancak balık üreticisi buna bir hafta, on gün dayanamaz. Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Analiz sonuçlarının bir an önce açıklanıp tehlikeli durum varsa tedbir alınmasını, yoksa satışların serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi taktirde birçok işletmecinin sonu ve iflası olur. Kurumların yavaş çalıştığına inanıyoruz. Körfezde balıkçıyı yalnız bırakmasınlar.”
‘50 TON BALIK GÖMÜLDÜ’
Güllük Körfezi'ndeki balık çiftliklerinde ölen çipuralardan 50 tonunun, Kıyıkışlacık Köyü'nde Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri ve köy muhtarı Halis Şahin denetiminde gömüldüğü açıklandı. Köyün iki kilometre dışındaki boş bir araziye gömülen, her biri 200- 250 gram ağırlığındaki balıkların Özcan Küçük'e ait balık çiftliğinden getirildiği kaydedildi. Çiflik sahibi Küçük, “Uzun yıllardır bölgede balık üreticiliği yapıyorum. Böyle bir felekatle karşılaşmamıştım. Balık ölümlerinin büyük oranda oksijensizlikten kaynaklandığını düşünüyoruz. Ancak analiz sonuçlarını bekleyip ona göre davranacağız” dedi.
Muhtar Halis Şahin, imha işlemini görüntülemek üzere gelen gazetecilere sert tepki gösterdi. Şahin “Ölen balıkları buradan sattığımıza dair iddialar doğru değil. Çiftliklerden çıkarılan normal balıkları kamyona yükleyip gönderiyorlar. Balık ölümlerinin nedenini biz de merak ediyoruz. Bölgenin balıkçısı büyük maddi zarara uğradı. Morali çok bozuk. Tüm balık satışları durdu” dedi.