Edip Emil Öymen eeoymen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2005 00:00
Mastercard’ın Paris’te yapılan Cartes Fuarı’nda tanıttığı çip+pin sisteminde kart üzerindeki çipe kişinin banka hesap bilgileriyle birlikte kullanım şifresi de yükleniyor. Böylece kişinin kartı kullanırken imza atmasına gerek kalmıyor. Ayrıca çipteki bilgi, kartın off-line (bankayla telefon bağlantısı kurmaksızın) kullanılmasını da sağlıyor. Sahtekarlık ve dolandırıcılığın önlenmesinde çip+pin teknolojisi, kartın kopyalanmasını yüzde 100’e yakın zorlaştırdı.
Bu yöntemin bir ileri aşamasıysa kartı okuyucuya sokmaya gerek kalmadan, yakın mesafeden okuyan, Radyo Frekanslı İsim Damgası (RFID) teknolojisiyle çalışan "pay-pass=dokun geç" sistemi olacak. Bu sistem halen ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde kullanılıyor.
Paris’in kuzeyinde Villepinte’de 15-17 Kasım’da açılan Kredi Kartları Teknoloji Fuarı "Cartes 2005"te MasterCard’ın yeni sistemleri tanıtıldı. Çip Kartlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Pierre-François Solère, "Fransa çipe geçtiğinde yasa dışı işlemler yüzde 90 oranında azaldı. Benzer bir durum İngiltere’de söz konusu. 18 ay önce çipe geçen Malezya’da yasa dışı işlemlerde yüzde 85’lik bir düşüş var" dedi.
MasterCard’ın çip+pin uygulaması, Avrupa Birliği’nde kredi kartı sahtekarlığını önlemek amacıyla "Avrupa Tek Ödeme Bölgesi" (SEPA) çerçevesinde, kredi kartlarında güvenliğin artırılması önerilerine paralel ilerliyor. Nitekim Türkiye’de de Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde çipli kartlarla birlikte şifre uygulaması için altyapı çalışmaları devam ediyor. 2006 Mart ayından itibaren Türkiye’de kredi kartlarıyla birlikte imza yerine şifre uygulamasına geçilmesi planlanıyor.
MasterCard’ın çip+pin kartlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Pierre-François Solère, bu konuda şunları söylüyor: "AB’de Avrupa Tek Ödeme Bölgesi kapsamında Avrupa’da tüm kartların çipli olması öngörülüyor. Bankalar 2008’e kadar çipe geçiş altyapılarını tamamlamış olacaklar. 2010’dan itibaren AB’de tüm debit ve kredi kartı işlemleri çip tabanlı olarak yapılacak. Türkiye de AB ile entegrasyon çalışmaları yürüttüğünden SEPA’daki gelişmeleri yakından takip etmeli. O tarihte AB’ye girilmemiş olsa bile SEPA bölgesinden Türkiye’ye gelecek turistler ve Türkiye’den SEPA bölgesine gidecek Türkler için altyapının uygun olması gerekli. Biz MasterCard olarak SEPA’ya zaten hazırız. Banka kartı ürünümüz Maestro da SEPA ile uyumlu. Kredi kartları tanımları gereği global oldukları için böyle bir sorun yaşanmayacak."
Avrupa’da kredi kartı kullanımı hızla nakit kullanıma yaklaşıyor. AB’nin SEPA uygulamasıyla bu süreç hızlanacak. AB’de yapılan bir araştırmaya göre nakit paranın Avrupa toplumuna yıllık maliyeti 50 milyar Euro. Bu rakam tamamen toplumsal bir yük olarak görülüyor. Avrupa’da alışverişin halen yüzde 75’i nakitle gerçekleşiyor.
MasterCard’ın bazı ülkelerde kullanılan "Pay-pass=Dokun, geç" sisteminde, kartın POS makinesinin içinden geçirilmesine gerek yok. Kartın terminale hafifçe dokundurulması veya yaklaştırılması yeterli. Radyo frekans aracılığıyla çip ile terminal bağlantıya geçiyor ve ödeme gerçekleşiyor. Kartı POS makinesinden geçirme ihtiyacı ortadan kalktığı için söz konusu çip, bir anahtarlığa ya da cep telefonuna takılabiliyor. Bu da kartı taşımada kullanıcı için büyük kolaylık.