Güncelleme Tarihi:
Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuk istismarıyla mücadele için Prof. Adem Sözüer, Prof. İzzet Özgenç gibi ünlü hukukçuların da yer aldığı Bilimsel Çalışma Grubu'yla yaptığı çalışmayı tamamladı. TCK'ye 15 yaş ekseninde uyarlama yapan yeni teklif, erken evlilikle mücadele açısından da fırsat olarak niteleniyor. Paketle şu düzenlemelerin yapılması uygun bulundu:
- ADLİ TIP AŞAMASINA NEŞTER: Cinsel istismara uğrayan her çocuğun örselendiği, ruhsal sağlığının bozulduğu kabul edilerek, Adli Tıp'tan rapor istenmeyecek. Cinsel istismara uğrayan her çocuğun ruh sağlığının bozulduğu kabul edilecek.
- 15 YAŞA NEŞTER: TCK'nın cinsel istismarı tanımlayan 103. maddesindeki, '15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış' ifadesi çıkarılacak. Böylece 15 yaşını tamamlayanlar da çocuk kabul edilerek, onlara yönelik her türlü cinsel istismar, 'rıza' olsa da suç kapsamına alınacak.
- 2 KAT CEZA GELİYOR: Çocuğu cinsel yönden istismar edene '3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası' verilmesini öngören 103. maddedeki cezalar 2 katına çıkarılacak.
- RIZAYA BAKILMAYACAK: TCK'nın 104. maddesi topyekün değiştirilecek. Maddedeki 'Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü yürürlükten kaldırılacak. 15 yaşını bitiren çocukla rızasıyla cinsel ilişkiye giren kişi, şikayet olmasa bile hapse gidecek.
ENSESTİN CEZASI ARTIYOR
Cinsel istismar yapan kişi, çocuğun birinci derece yakın olduğu ailesinden geliyorsa faile 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.
- HADIMDAN DÖNÜLDÜ: Bakanlık, ceza hukukçularının, 'Modern hukukta hadım önleyici tedbir olmaz. Modern hukukta yeri yoktur' uyarılarını dikkate aldı. Bu çerçevede Nisan 2011'de TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen, çocuklara cinsel taciz yapan pedofillerin (sübyancı) testosteron hormonuna müdahale etmeyi amaçlayan hadım düzenlemesini tamamen rafa kaldırdı.