Çinkur işçisinin bisikletli mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Çinkur işçisinin bisikletli mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2002 13:30

Özelleştirildikten sonra kapıtılan Çinkur'da işçiler tüm umutlarını temsilci olarak seçtikleri Ali Söylemez'e bağladılar. Söylemez'in, 418 Çinkur işçisinin haklarını almak için tek güvendiği emektar bisikleti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin tek çinko üretimi yapan tesisi olan Çinkur, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafıdan 1 Haziran 1996 tarihinde İranlı işadamları tarafından kurulan Kayseri Maden Metel Ticaret A.Ş.'ye 14 milyon dolara satıldı. Bir süre üretimini sürdüren Çinkur'da 26 kasım 1999 tarihinde çeşitli kurumlara biriken ve ödenemeyen 70 bin dolar tutarındaki borçlar nedeniyle üretim durduruldu.

İşsiz kaldıkları gibi kıdem ve emeklilik tazminatlarını da alamayan işçiler, önce fabrika önünde 10 gün açlık grevi yaptılar ancak, bir sonuç alınamayınca bu eylemlerinden vazgeçtiler.

Birçok kez Ankara'ya giderek Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile çok sayıda bakan ve 50 dolayında milletvekiliyle görüşmeler yapan Çinkur işçileri, geçen süre içerisinde dertlerine çare bulamadılar.

Haberin Devamı

Devlet Personel Dairesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın işsiz kalan işçilerin bir kamu kuruluşuna yerleştirilmeleri için yaptıkları girişimlerden de sonuç çıkmadı.

SENDİKA DA ÇARE OLMADI

İşçilerin bağlı olduğu Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın, Çinkur'un kapatılmasından sonra yaptığı girişimlerden de sonuç çıkmadı. Türk Metal Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Vedat Şahin'in fabrika önünde işçiler eylem yaparken iple kendisini asmak istemesi ve daha sonra kurtarılması da sonuç vermedi. Çinkur işçileri, yıllardır aidat ödedikleri sendikalarının işyeri kapandıktan sonra kendilerine para yardımında bulunmamasından yakınarak sendikayla ilişkilerini kestiler.

TEK UMUT, İŞÇİ TEMSİLCİSİ ALİ SÖYLEMEZ

Çinkur işçileri, işyerinin kapatılmasından sonra kendilerine temsilci olarak seçtikleri Ali Söylemez'i artık tek umutları olarak görmeye başladılar.

Borçları yüzünden telefonla haberleşme yapamayan, kent içinde arkadaşlırıyla iletişimi bisikletiyle sağlayabilen Ali Söylemez, tek başına hukuk mücadelesi verdiğini belirterek, şunları anlattı:

"Çinkur'da 23 yıl çalıştıktan sonra işsiz kaldım. Arkadaşlarımın büyük çoğunluğu emekli ikramiyesini bile alamadı. Gelirim olmadığı için arkadaşlarla bisikletimi kullanarak buluşabiliyorum. Haftanın belirli günlerinde bir parkta toplanıp son gelişmeleri değerlendiriyoruz. Zaman zaman arkadaşlarımın topladıkları parayla Ankara'ya gidip, ilgili bakanlarla ve milletvekilleriyle, bürokratlarla görüşmeler yapıyor, sonuçlarını arkadaşlarıma aktarıyorum. Çinkur'da çalışan işçilerin büyük bölümünün evinde artık telefon yok. Arkadaşlarımın evlerine otobüs veya minibüsle de gidemiyorum. Bu nedenle haberleşmeyi emektar bisikletimle sağlıyorum. Haklarımızı almak için açtığımız davalar da sürüyor."

Haberin Devamı

Ali Söylemez, "özelleştirmeyle ilgili 4046 sayılı yasanın yeniden düzenlenmesi için yasa taslağı hazırlandı. Başbakanlıkta bekleyen bu tasarının yasallaşmasını bekliyoruz. Tek umudumuz yeni yasa" dedi.

İncesu İflas Dairesi tarafından 6 kez icra yoluyla satışa çıkartılan Çinkur, bugüne kadar satılamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!