Çinko eksikliÄŸi bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Güncelleme Tarihi:

Çinko eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2002 00:00

Sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen gribal enfeksiyonlara karşı önlem amacıyla, akyuvar ve antikorların oluÅŸmasını saÄŸlayan çinkonun bol miktarda alınması gerekiyor. Çinko eksikliÄŸinin en önemli belirtisinin ise vücudun enfeksiyonlara karşı zayıf kalması sonucu kiÅŸinin çok sık hastalığa yakalanması olduÄŸu belirtildi.Konya Numune Hastanesi BaÅŸhekimi Opt. Dr. Vedat Erden, saÄŸlık açısından çok önemli olan mineraller içinde yer alan çinkonun, bağışıklık sisteminde anahtar roloynadığını söyledi.  Bağışıklık sisteminin güçlü olması için gerekli akyuvar ve antikorların oluÅŸmasını saÄŸlayan çinkonun, özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan soÄŸuk algınlığı ve gribe karşı etkili olduÄŸunu vurgulayan Erden, çinkonun gribal enfeksiyona neden olan mikropların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olduÄŸunu ifade etti.  Ayrıca, yaraların iyileÅŸmesi, görme duyusunun güçlenmesi, böbreklerin düzenli çalışabilmesi için bol miktarda çinko alınması gerektiÄŸini belirten Erden, şöyle devam etti:  ''Çinko, akneye karşı da çok etkili bir mineraldir. A vitamininin kimyasal bileÅŸimini harekete geçirir ve mikrop öldürücü etkisi akne sivilcelerinin kaybolmasını saÄŸlar. Hücre yenilenmesinde payı olduÄŸu için cildi de güzelleÅŸtirir. El tırnaklarını sertleÅŸtirir ve saçı kuvvetlendirir. Özellikle kadınların çok ÅŸikayet ettiÄŸi adet görme aÄŸrılarını hafiflettiÄŸi gibi kısırlığa karşı da oldukça etkilidir.''       ÇİNKO EKSÄ°KLİĞİNÄ°N BELÄ°RTÄ°LERİ     Çinko eksikliÄŸinin en önemli belirtisinin vücudun enfeksiyonlara karşı zayıf kalması sonucu kiÅŸinin çok sık hastalığa yakalanması olduÄŸunu ifade eden Erden, ''Bunun yanı sıra çocuklarda öğrenme yeteneÄŸinin sınırlı olması, büyümedeki aksaklıklar, saç dökülmesi, kısırlık, koklama ve tat alma duygusunun sınırlı olması ile tırnaklarda beyaz lekeler oluÅŸması da çinko azlığının diÄŸer belirtileridir'' dedi.  Bu nedenle beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Erden, ''Kırmızı et, karaciÄŸer, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındık bol miktarda çinko içerir. Hamile kadınlar, hastalarve özellikle yoÄŸun stres yaÅŸayan kiÅŸilerin bu besinleri bol miktarda tüketmesi saÄŸlıklı yaÅŸam sürmeleri açısından son derece önemlidir'' diye konuÅŸtu.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!