Çin'in ölümsüz ordusu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çinin ölümsüz ordusu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 12:11

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2012'nin Türkiye'de Çin Kültür Yılı, 2013'ün de Çin'de Türkiye Kültür Yılı olarak kutlanacağını bildirdi. Etkinlikler kapsamında Çin'deki meşhur Terracotta Askerleri eserlerinin sergilenmesi amacıyla Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Günay, Topkapı Sarayı Müzesi Mecidiye Köşkü'nde düzenlenen “2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı” basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2010'da Şangay'da gördüklerinin kendisini çok etkilediğini, Çin'in, son derece etkileyici, muhteşem ve heyecan verici bir ülke olduğunu söyledi.

2012'nin Türkiye'de Çin Kültürü Yılı, 2013'ün de Çin'de Türkiye Kültür Yılı olması kararını o gezide verdiklerini aktaran Günay, Türkiye'de Çin Kültür Yılının çok heyecan verici bir yıl olacağını belirtti.

Günay, Çin'in bu kültür yılında, tarihi zenginliğiyle, müzik, dans, opera alanlarında tarihi köklerine dayalı, ancak bugünkü dünyanın da beğeniyle izlediği performansıyla çok etkili temsillerle Türkler'i buluşturacağını aktardı.

2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılının 12 Aralık'ta Ankara'da başlayacağını, Cer Modern'de bir resim sergisiyle yapılacak bu açılışın ardından yine Ankara'da bir müzik ve dans sergisinin düzenleneceğini dile getiren Günay, İstanbul'da da çok sayıda etkinliğin yapılacağını, ayrıca İzmir'de de önemli bir etkinliğin yer alacağını belirtti.

Haberin Devamı

Günay, Kültür Yılı boyunca edebiyat, sanat, kültürel miras, akrobasi, kukla sanatı gibi alanlarda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon'un da aralarında bulunduğu çok sayıda şehirde Çin sanatının çok değerli temsilcilerini izleme, ağırlama ve alkışlama fırsatı bulunacağını kaydetti.

Çin'in gerçekten dünyanın çok eski uygarlıklarından biri olduğunu dile getiren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“20. yüzyılın ikinci yarısı, dünyanın bütün dikkatlerinin Amerika'ya yoğunlaştığı bir dönem oldu. 21. yüzyılın birinci yarısı da galiba bütün dünyanın dikkatlerinin Çin'e yoğunlaştığı yeni bir döneme sayfa açıyor. Çin, gerçekten gelişmesiyle, kalkınmasıyla, ticarette, sanatta, sanayide yarattığı büyük performansıyla ve farklı bir ekonomi modeli üzerinden dünyayla yarışabilen yeni bir ekonomi yaratmakla özel bir örnek oluşturuyor.”

Türkiye ile Çin'in çok engin ilişkileri bulunduğunu aktaran Günay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çin'in dünya sahnesine başarılı ve güzel bir örnek olarak yeniden çıktığı bu dönemde biz de benzer örneği bulunduğumuz coğrafyada gerçekleştiriyoruz. Çin bütün dünya için bir ilgi merkezi haline gelmeye başladı. Türkiye de Avrupa, Ön Asya coğrafyasında Çin'e benzer bir kalkınmayı, bir gelişmeyi şu anda simgeliyor. Böylece yeni baştan dünyanın uygarlık sahnesinde iki eski medeniyet, ortak bir zamanda yeniden yükseliyor. Galiba bu meşhur 'Işık doğudan yükselir' sözünü Çin ve Türkiye yeniden kanıtlıyor.”

Haberin Devamı

TERRACOTA ORDUSU TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ertuğrul Günay, Çin'den sonra dünyadaki en zengin Çin porseleni koleksiyonunun Topkapı Sarayı'nda bulunduğunu ve yeniden düzenlenecek özel mekanlarda bunları sergilemeyi düşündüklerini anlattı. Gelecek ve sonraki yıl da Türkiye'nin porselenlerini sergilenmesi amacıyla Çin'e götüreceklerini dile getiren Günay, ayrıca Çin'deki meşhur Terrakota Askerleri eserlerinin de yine sergilenmesi amacıyla Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.

Türkiye topraklarından Avrupa müzelerine gitmiş birçok eser bulunduğunu, bunların önemli bir kısmının çeşitli yasa dışı yollar ve yağma yoluyla götürüldüğünü vurgulayan Günay, ancak Çin'den Türkiye'ye gelen Çin eserlerinin tamamen ticari veya armağan ilişkileri çerçevesinde geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Günay, Çin ve Türk girişimcilerinin girişimcilik sektöründe dünyada en önlerde yer aldığına işaret ederek, kalkınma, büyüme ve ekonomik gelişmenin son derece önem arz ettiğini, ancak insanlar arasındaki en önemli köprünün kültür köprüsü olduğunu belirtti.

Günay, artık İpek Yollarından eskiden olduğu gibi kervanlarla gidilmediğini, hızlı tren ve uçakların kullanıldığını aktardı.

Çin'den gelen turist sayısının giderek arttığını dile getiren Günay, Türklere de Çin'i görmelerini şiddetle tavsiye ettiğini söyledi.

ÇİN'İN ÖLÜMSÜZ ORDUSU;  TERRACOTTA ASKERLERİ

ASKERLER TÜRKİYE'YE GELİYOR - FOTO GALERİ

Birinci Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan heykeller, MÖ 210 tarihinde yapılmış, 1974'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulundu.

Haberin Devamı

Çin'deki tüm beylikleri yenip Savaşan Devletler dönemine son veren Qin Shi Huang, Qin Hanedanı'nı kurarak kendini imparator ilan etmiştir. Tarihçi Si Maqian'in kaydettiğine göre, Qin Shi Huang henüz hayattayken MÖ 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürmüş, inşaatta 700 bin kişi çalıştırılmıştır.

Çin’in Shaanxi eyaletinin Xi’an kenti civarındaki Lishan bölgesinde bulunan mezarın temeli dörtgen şeklinde, güneyden kuzeye 350 metre uzunluğunda, doğudan batıya 345 metre genişliğindedir; 76 metre yüksekliğinde toprak bir piramit şeklindedir.

Boyları 183-195 santimetre arasında değişen heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı. Kazı alanından çıkarılacaklarla beraber 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor.
Dönemin imparatoru Çin Şı Huang’ın Mezarı ve Terra Cotta Ordusu, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınmıştı

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!