Çin'e kur baskısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Çine kur baskısı artıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 23, 2010 09:07

ABD, Çin'in kur politikasından dolayı sürdürdüğü diplomatik savaşta yeni müttefikler kazandı. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Brezilya ve Hindistan da yuanın değer artışı konusunda ABD ile benzer görüşleri savunuyor.

Haberin Devamı

Bugün Washington'da başlayacak olan G20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı öncesinde konuşan Hindistan ve Brezilya Merkez Bankası Başkanları, güçlü yuan politikası için şimdiye kadarki en sert açıklamalarını yaptı.

 

Her ne kadar, Çin'in güçlü yuan politikası için en büyük baskı ABD'den gelse de yapılan bu değerlendirmeler, bazı gelişmekte olan ülkelerin yuanın dolar karşısında sabit tutulmasının, kendi ekonomilerine zarar verdiğini hissetmeye başladığını gösteriyor.

 

Brezilya Merkez Bankası BaÅŸkanı Henrique Meirelles yaptığı deÄŸerlendirmede, güçlü yuanın "dünya ekonomisinin dengesi için oldukça kritik olduÄŸunu" söyledi. Meirelles, "dünya piyasalarında biri büyümede yavaÅŸlık diÄŸeri de Çin olmak üzere bazı bozulmalar" olduÄŸunu da belirtti.Â

 

Haberin Devamı

HİNDİSTAN’DAN TEPKİ

Öte yandan Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao da zayıf yuanın, kendi ülkesi de dâhil olmak üzere diğer ülkeler için sorun yarattığını ifade etti.

 

Subbarao, "Eğer Çin yuanın değer kazanmasına izin verirse, bunun bizim ihracat sektörümüze etkisi olumlu olur" dedi ve şöyle devam etti:

 

"Bazı ülkeler kur politikalarını düzenleyip para birimlerini yapay olarak düşük seviyede tuttukları zaman bu ayarlamanın yükü, para birimlerini bu kadar etkin şekilde yönetmeyen ülkelerin sırtına biniyor."

 

Geçen hafta bu konudaki tartışmaya katılan diğer bir isim ise Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong olmuştu. Lee, küresel finansal krizin bitmesinden sonra Çin'in daha esnek bir kur politikası benimsemesinin "bu ülkenin kendi çıkarına" olduğunu söylemişti.

 

ÇİN’İN REDDETMESİ GÜÇLEŞİYOR

Çin'de bazı kesimler, finansal krizin gerçek nedenini saptırması gerekçesiyle ABD'den gelen güçlü yuan baskısına karşı çıkıyordu. Ancak, gelişmekte olan ülkelerden gelen eleştiriler çok basit şekilde reddedilecek cinsten değil.

 

Haberin Devamı

ABD merkezli araştırma merkezi Council on Foreign Relations'tan Sebastian Mallaby, konuyla ilgili olarak, "Eğer zengin ve gelişmekte olan ülkeler, Çin'e karşı, parasının değerini artırması için bir araya gelirse, bu talebi bir süper gücün kibrinin örneği olarak görmezden gelmek, daha da zorlaşacaktır" dedi.

 

Çin'e karşı yapılan eleştiriler, Pekin yönetimi ile Washington arasında bu konuda yaşanan tartışmaların hafiflediği bir dönemde geldi. Birçok ABD'li yetkili ve analist bir süredir Çin'in dolara karşı sabit kur politikasından önümüzdeki aylarda vazgeçeceği tahmininde bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!