Güncelleme Tarihi:
Financial News gazetesinin Çince yayımlanan versiyonuna konuşan Zhu, “Piyasada gizli varlık balonu riski devam ediyor. Piyasaların küresel kriz sonrasında beklenenden daha iyi toparlanması, özellikle sermaye piyasalarında varlık balonu tehlikesi yarattı” dedi.
Zhu, potansiyel balonların, gelişmekte olan ülkelere olan "dolar arbitraj işlemlerinden" kaynaklandığını belirtti. Yani yatırımcıların, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ile dolar arasındaki kur farkından işlem yaparak kâr sağlama isteğinin varlık balonu tehdidi yarattığına dikkat çekti.
Zhu, “Asıl tedirginliği, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını yükseltmesi yaratacak. Bu durumda, yatırımcılar gelişmekte olan piyasalarda çekilecek ve varlık balonların patlamasına neden olacak” dedi.
Diğer yandan, Washington hükümeti, döviz kurunu yükseltme ve yuanın değer kazanmasına izin vermesi için Pekin’e baskı yapmaya devam ediyor. 2008 yılı ortalarından bu yana dolar/yuan paritesini 6.83 seviyesinde tutan Çin, ihracatçılarının küresel finansal krizden etkilenmemesini sağlamıştı.
SUÇLU DOLAR
Değerlendirmelerinde bu konu hakkında yorum yapmayan Zhu, küresel ekonomideki istikrarsızlık için doları suçladı.
Zhu, “Dolardaki dalgalanmalar daha da kötüye gidiyor. Yaşanan son finansal kriz bir kez daha sadece dolar hakimiyetindeki bir kur rejiminin istikrarlı olmadığını gösterdi. Dolardaki büyük dalgalanmalar, küresel ekonomi ve finans piyasalarını oldukça etkiliyor” dedi.
Çin ise gelişmekte olan ülkeler için sermaye akışlarını en sıkı kontrol eden ülke. Bununla birlikte, ülkenin gayrimenkul piyasasında fiyatlar ciddi bir şekilde yükselmeye başladı ve gerçek bir varlık balonu tehdidi ortaya çıktı.
Japonya Merkez Bankası ise Salı günü Pekin’in hiçbir zaman 1990’lı yıllarda Japonya’nın yaşadığı türde bir varlık balonu sorunu yaşamayacağını belirtti.