Çin'de sahte ilaç üretiminden 192 bin kişi hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Çinde sahte ilaç üretiminden 192 bin kişi hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 02:12

Japonya ve Singapur'da, Çin yapımı diyet ilaçları yüzünden beş kadının can vermesi ve 60 kişinin hastalanmasının ardından gözler Pekin'e çevrildi.

Araştırmalar, zayıflama haplarının bileşiminin belirtildiğinden farklı olduğunu, karaciğer ve tiroide zarar verdiğini ortaya koydu. Çin gazetesi Shenzhen Evening News, geçen yıl kalitesiz ve sahte ilaçlar yüzünden en az 192 bin kişinin öldüğüne dikkat çekti.

Sahte ilaç pazarında dünya birincisi olarak gösterilen Çin, öteki ülkelerin vatandaşlarının canını da tehdit ediyor. Gazetelerin verdikleri bilgiye göre, 1996'da Haiti'de ateş düşürücü Çin şurubu 89 çocuğu öldürdü. ABD'nin Ohio eyaletinde ise 36 bin sahte Viagra ele geçirildi ve bunların Çin'de üretildiği belirlendi. Yerel yetkililerin rüşvet aldığı için denetimsiz ilaç üretimine göz yumuyor ve ilaç patent hakları hiçe sayılıyor. Sahtekárlıkta bazılarının mükemmelleştiği ve doktorların bile hakiki ilaçlarla bunları ayırt edemediği vurgulanıyor.

Sahte ilaç kurbanlarından biri de ülkenin güneybatısında Baofeng'de maden işçiliğinden maden patronluğuna kadar yükselen 47 yaşındaki Hu Chengxian'dı. Yorgunluk ve sürekli ağrılarla doktora başvurduğunda albumin verildi. İyileşmesi beklenirken ateşlendi ve ertesi gün son nefesini verdi. Polis, sahte albümin şişesini buldu ve etiketin asıl ilaca benzetildiğini, ancak içindeki sıvının niteliğinin meçhul olduğunu tesbit etti. Gözyaşları dinmeyen talihsiz madencinin karısı Yi Chengxian ise ‘‘İki kişi tutuklandı, ama faydasız. Kocamın katili olan o ilacın üretimi sürüyor ve polis, fabrikayı kapatamıyor’’ diye yakınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!