Cinayetlerin sırrı domuzlarla çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Cinayetlerin sırrı domuzlarla çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2013 01:18

Domuzlar üzerinde yapılan deneyler faili meçhul cinayetlere ışık tutacak. Hürriyet, cinayetlerin sırrını çözecek olan ‘Kriminal Kobay’ üssüne girdi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, 2012 yılında etrafı dağlarla çevrili 20 dönümlük arazi üzerinde saha kurma çalışması başlattı. Tellerle çevrilen alanda, dünyadaki üç merkezden biri ve en büyüğü olan Uluslararası Adli Tafonomi Araştırma Sahası kuruldu. Zamana bağlı kemik yapısındaki değişimi belirlemek için İklim İstasyonları inşa edildi. Böylece alandaki sıcaklık, hava, toprak, su ve rüzgârın etkinliği ölçülmeye başlandı. Yüksek teknoloji ürünü bilgisayarların da kurulduğu sahada kobay hayvanlar için de çelik kafesler oluşturuldu. Ekim 2013 tarihindeyse insan anatomisine en yakın yapıya sahip hayvan olan kobay domuzlar kullanılmaya başlandı.

KOBAY DOMUZLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA

Adli kriminal açısından büyük öneme sahip olan sahada dünyaca ünlü İngiliz Antropolog Dr. Tal Simmons ile antropoloji uzmanı Dr. Özgür Bulut’un da içinde yer aldığı ekip çalışmalara başladı. Kobay olarak getirilen ölü domuzların içine sıcaklık ve mevsim değişikliklerini belirleyen cihazlar yerleştirildi. Ardından da ağır ve otomatik silahlar, tüfekler, tabanca ve delici aletler domuzlar üzerinde kullanıldı. Şimdi toprak altında ve toprak üstünde korumaya alınan ölü domuzlar üzerinde zamana bağlı inceleme yapılarak kemiklerde meydana gelen değişiklikler takip edilecek. Silah, bıçak gibi yaraların zaman içerisinde kemiklerde nasıl bir değişim meydana getirdiği ortaya çıkarılacak. Toprak altı, toprak üstü ve su altındaki cesedin kemik yapısındaki değişiklikler de gözlemlenecek.

Haberin Devamı

FAİLİ MEÇHULLER AYDINLANACAK

Hava değişimleri takip edilerek, bu değişimin kemik yapısı üzerindeki etkisi belirlenecek. Yapılacak çalışmayla “Ölüm zamanı tayini, kemik üzerindeki travmalar, zamana bağlı değişiklikler, suç aletinin çeşidine göre kemikte ne tür değişiklikler olduğu, cinayetin ne zaman işlendiği ve suç aletinin niteliği” ortaya çıkarılacak. Kişinin öldüğü zamanın belirlenmesi ve neyle öldürüldüğüne ışık tutacak olan bu uygulama sayesinde Türkiye’de işlenen birçok şüpheli cinayet de ailelerinin istemesi durumunda tekrar incelenebilecek.

Haberin Devamı

ANADOLU İNSANININ KEMİK YAPISI

Dr. Özgür Bulut, sahada yapacakları çalışmayla Anadolu iklimine bağlı olarak standart kemik yapısını da ortaya çıkaracaklarını söylüyor: “Doku kalınlıkları, yüz yaşlanma süreci ve kemik yapısındaki değişimleri ortaya koyacağız. İnsan kemiklerinin çocukluktan ölümüne kadar süreçteki gelişimini, zamana ve iklime bağlı oluşacak değişimi de göreceğiz.” Türkiye’nin bu çalışmayla adli kriminal açısından Ortadoğu, Balkanlar ve Uzakdoğu gibi bölgelerin çekim merkezi olması bekleniyor. Dr. Özgür Bulut şimdiden pek çok ülkeden çalışmalara katılmak için müracaatlar geldiğini söylüyor ve antropolojik açıdan çok önemli bir açık alan laboratuvarına sahip olduklarının altını çiziyor.

Haberin Devamı

Güvenlik açısından yeri gizli tutuluyor

Adli Tafonomi Araştırma Sahası (ATAS), etrafı dağlarla çevrili geniş bir bozkır alana kurulu. Ancak yeri güvenlik açısından gizli tutuluyor. Otomobille belli bir mesafe gittikten sonra yaya olarak yola devam ettik. 15 dakikalık bir yaya yolculuğunun ardından sahaya ulaştık. Yaklaşık iki metre yükseklikte tellerle çevrili alanda ilk göze çarpansa iklim değişim istasyonları ve çelik kafesler oluyor. Sahada çalışma yapan ekibin dışında kimse saha içerisine alınmıyor.
Kobay hayvanlar ise arazi araçlarıyla alana taşınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!