Cinayet çözmenin el kitabı

Güncelleme Tarihi:

Cinayet çözmenin el kitabı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2005 13:08

Olay yerinden toplanan delillerin sanığa ulaşmada en iyi yöntem olduğu, "Suç-Suçlu-Kurban Ar(k)asındaki İzler/Polisiye Gerçekler" adlı kitapta örneklerle anlatılıyor.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi Başkanlığı'nın ”Aydınlatılmış Faili Meçhul Olaylar Projesi”, Polis Akademisi öğretim görevlisi emniyet amiri Mustafa Kaygısız ile Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Hanifi Sever ve 2. sınıf öğrencisi Erdoğan Tetik tarafından tamamlandı. Proje sonuçları ”Suç-Suçlu-Kurban Ar(k)asındaki İzler - Polisiye Gerçekler” adlı kitapta toplandı.

Kendi alanında Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirilen kitapta, Türkiye'nin gündemini meşgul eden faili meçhul olayların, Türk polisi ve adli tabiplerin çalışması sonucu aydınlatılması anlatılıyor. Kitapta ayrıca delil toplanamamasının ve delilin korunamamasının olayın çözümünü zorlaştırdığı kaydediliyor.

Türkiye'deki seri katiller, seri hırsızlar ve profesyonel yöntemlerle işlenmiş cinayet olaylarının bulunduğu kitapta, bu olayların çözümü örneklerle ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Gerçek olayların derlendiği ve kitapta “Kolici Seri Katil”, ”Çorapçı Bombacı”, “Ölümlü Trafik Kazasının Aydınlatılması”, ”Afganlı İş Adamının Öldürülmesi” gibi başlıklar altında olaylar ve çözümleri anlatılıyor.

Kitap, Polis Akademisi'nde, Kriminal Daire Başkanlığı Suç Araştırma ve Soruşturma Merkezi'nde (SASEM) ve il emniyet müdürlüklerinde yardımcı kitap olarak okutulacak.
 
CESEDİNİ KURBAN ETİ OLARAK DAĞITTILAR
  
Kitapta verilen örnekler arasında Afgan bir işadamının hunharca katledildikten sonra cesedinin nasıl ortadan kaldırıldığı da yer alıyor.

İşadamından Türkiye'ye geldikten sonra haber alınamaması ve yakınlarının polise başvurması ile başlayan araştırma sürecinde, polis ”delilden sanığa” yöntemini kullanarak katil zanlılarını yakalamayı başardı.

Soruşturma kapsamında, işadamının kullandığı cep telefonundan en son yapılan görüşmeler ile aranan numaraların tespit edilmesinin ardından 3 kişinin ismine ulaşan cinayet bürosu ekipleri, söz konusu kişileri gözaltına aldı.

Olay yeri inceleme ekipleri, durumlarından şüphelenilen kişilerin evinde yaptığı incelemede işadamının cesedini bulamadı, ancak insana ait olabileceği belirlenen bazı kan lekeleri ile vücut sıvı izlerine rastlanıldı. Kriminal Polis Laboratuarı'na gönderilen lekeler ile işadamının evinde kullandığı taraktan alınan kepekler, DNA'ları yönünden karşılaştırıldı. Aynı tarakta, gözaltına alınan kişilerden birine ait olduğu belirlenen kepek de bulundu.

Haberin Devamı

Gözaltına alınan zanlıların çelişkili ifadelerini de değerlendiren ekipler, olayın Ramazan Bayramı'nda, bodrum katındaki bir evin  banyosunda gerçekleştiğini belirledi.

Cinayeti işlediği tespit edilen 3 kişinin, işadamını kaçırdıktan sonra söz konusu eve götürdüğü, banyoda katlettikten sonra da cesedini parçalara ayırdıkları anlaşıldı. Komşuların ifadelerini de göz önünde bulunduran polis, kaçırılan işadamının öldürüldükten sonra cesedinin parçalanarak kurban eti olarak dağıtıldığını tespit etti.

Sorguda kendilerine yöneltilen iddiaları reddeden zanlılar, deliller ve haklarında düzenlenen dosya ile cumhuriyet savcılığına gönderildiler. Zanlılar, TCK'nın ilgili maddesine göre, “canavarca bir his sevki ile adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
  
OTOMOBİL PARÇALARINDAN AYDINLATILAN ÖLÜMLÜ KAZA
  
Samsun Atatürk Bulvarı'nda 2003 yılında akşam saatlerinde, bir otomobil yayaya çarptıktan sonra olay yerinden kaçtı. Hastaneye kaldırılan yaralı kurtarılamadı.

Haberin Devamı

Emniyet ekipleri, kaza sonrası olay yerini incelediler. Çarpan otomobilin 25 metrelik fren izi tespit edildi. Aracın seyir hızı belirlendi. Olay yerinde çarpan araçtan kopan dikiz aynası ve sis farı kapağı bulundu. Bu parçalardan ve kaza değerlendirmesinden aracın ön kaput, sağ çamurluk, tampon, ön sis lambası ve sağı dikiz aynasının hasar gördüğü anlaşıldı. Parça renklerinden otomobilin beyaz renkli olduğu belirlendi. Otomobil parçaları servislere gösterildi ve aracın 1996-2000 modellerde Volkswagen/Polo olabileceği öğrenildi. Bunun üzerine, dikiz aynası, sis farı kapağı ve muhtemel kaporta hasarı nedeniyle servislere başvuran söz konusu modeldeki araçlar belirlenmeye başlandı.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde, tamirciler ve servisler, belirtilen hasarın tamiri için gelen beyaz Polo marka otomobil olduğu takdirde bildirmeleri konusunda uyarıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nden söz konusu modelde 72 araçlık bir liste elde edilerek, bu listedeki kayıtlar tek tek incelendi.

Araştırma sürerken, emniyet ekiplerine Ankara'daki servisçilerden bir rapor geldi. Raporda, beyaz renkli Polo model bir otomobilin söz konusu parçaların değişimi için başvurduğu bildirildi.

Bunun üzerine harekete geçen ekipler söz konusu aracın halen Ankara'da olduğunu belirleyerek, araç sahibine ulaştılar. Araç sahibinin otomobilin 45 gündür kardeşi tarafından kullanıldığını söylemesi üzerine, bu kişinin kardeşine ulaşıldı. Aracı kullanan kişi önce olayı inkar etti, “Ankara'da maddi hasarlı kaza yaptığını, bu nedenle hasar oluştuğunu, kaza ile ilgili resmi işlem yapılmadığını” söyledi. Ancak, eldeki delillerin ortaya konulmasıyla, kazayı kendisinin yaptığını, korktuğu için olay yerinde durmadığını, daha sonra da aracı tamir ettirdiğini anlattı. Yakalanan kişi, hakkında düzenlenen evrakla birlikte sevk edildiği adli makam tarafından tutuklandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!