Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Çin’in imalat sektörü, Pekin hükümetinin kredileri kısma ve konut sektöründe bir balon oluşmasını engelleme çabalarını sürdürmesinden dolayı, Temmuz ayında yine yavaşladı. Açıklanan resmi satın alma yöneticileri imalat endeksi (PMI), Temmuz ayında, Haziran'da bulunduğu 52.1 seviyesinden 51.2’e gerileyerek, son 17 ayın en düşüğüne geldi.
Diğer yandan bu hafta ABD’deki açıklanacak olan imalat ve hizmet sektörü faaliyetlerini gösteren endeks verilerinin de ülkedeki ekonomik büyümenin hız kaybettiğine işaret etmesi bekleniyor.
Finans alanında araştırmalar yapan IHS Global Insight’ın analistlerinden Brian Bethune, “Ekonomi şu anda yavaşlama sürecinde ve bu durum ikinci çeyrekteki reel büyüme rakamları tarafından da desteklendi” dedi.
Cuma günü yayımlanan veri, ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) ikinci çeyrekte yüzde 2.4 oranında büyüdüğünü ortaya koydu. ABD ilk çeyrekte ise yüzde 3.7'lik büyüme performansı göstermişti.
PEKİN'İN MÜDAHALESİ ETKİLEDİ
Ekonomistler Çin’den gelen verinin, büyümede hızlı bir yavaşlamadan çok bir durgunluk sürecine işaret ettiğine dikkat çekiyor.
Diğer yandan, Çin’de Pekin hükümetinin emlak piyasasında oluşabilecek balon tehlikesini önlemek için attığı adımların ekonomik büyümeye sekte vurduğu söyleniyor.
Çinli yetkililer, finansal kriz döneminde uygulamaya koyduğu teşvik paketinin bir parçası olarak kredi kullanımını desteklemiş ancak kamu bankaların bilançolarında batık kredi oranlarını artmasıyla birlikte yeniden müdahale etmeye başlamıştı.
Çin Merkez Bankası, Pazar günü yaptığı açıklamada bu yıl 1.1 trilyon dolarlık kredi dağıtma sözüne sadık kalacaklarını ancak kredi politikalarını sıkılaştırmaya devam edeceklerini ifade etti.
ABD’den bu hafta içinde gelecek veriler de özellikle imalat ve hizmet sektörlerindeki büyümenin hız kaybettiğine işaret etmesi bekleniyor.
Ekonomistler
*Bu haber Financial Times'da "Chinese data add to global recovery fears" başlığıyla yayımlanmıştır.