Güncelleme Tarihi:
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ve Rus meslektaşı Vladimir Putin'in gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, Suriye konusunda ortak bir tutum takınılacağına dair yapılan vurgu dikkat çekti.
Açıklamada, iki ülke Suriye'ye yönelik bir müdahaleye kesinlikle karşı çıkacağını duyururken, uluslararası kamuoyuna Annan planının desteklenmesi çağrısında bulundu.
Rusya ve Çin, Esad yönetiminin devrilmesi için Suriye'ye yapılacak dışarıdan politik dayatmalara da karşı olduklarını ve sorunun yalnızca taraflar arasındaki siyasi müzakerelerle çözülebileceğinin altını çizdi.
Söz konusu açıklama, ABD'nin Suriye'ye yönelik yeni yaptırımların yolda olduğunu açıklamasının hemen ardından geldi.
Açıklama ayrıca, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye'yi ziyaret edeceği ve Suriye yönetiminin Rusya'nın da onayını alarak devrilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini görüşeceği haberlerine de cevap niteliği taşıyor.
İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLAR DA GÜNDEMDE
Çin Başbakanı Vın Cinbao'nun İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmenin ardından yayımlanan açıklamada, Moskova ve Pekin yönetimleri, Tahran'ın daha fazla yaptırım veya askeri operasyonlarla tehdit edilmesinin uzlaşma arayışlarına zarar verdiğini belirtti.
Vın Cinbao ise Ahmedinejad ile görüşmesinin ardından, herhangi bir Ortadoğu ülkesinin nükleer silah sahibi olmasını istemediklerini söyledi.
Öte yandan Rusya, İran'ın ŞİÖ üyesi olmasına karşı çıkıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ŞİÖ temsilcisi Krill Barski, Birleşmiş Milletler yaptırımları nedeniyle İran'ın ŞİÖ'ne üye olamayacağını söyledi.
ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde basın mensuplarına açıklamada bulunan Barski, "BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları altında olan bir ülke, ŞİÖ üyesi olamaz" dedi. Barski, İran'ın ŞİÖ üyelik başvurusunun ancak BM yaptırımları kalktıktan sonra görüşülebileceğini vurguladı.
SARI DENİZ'DE ORTAK TATBİKATLAR BAŞLIYOR
Pekin'deki zirvenin en önemli sonuçlarından biri de Rusya ve Çin'in askeri alanda işbirliğini artırma kararı almasıydı.
Asya-Pasifik'teki askeri varlığını artıracağını ve donanmasının yüzde 60'ını bölgeye kaydıracağını açıklayan ABD yönetimine karşı her iki ülke Sarı Deniz'de ortak askeri tatbikatlara başlayacaklarını duyurdu.
ABD'nin bölgedeki müttefiklerinin Çin ile sınır sorunu yaşadığı bir dönemde, tatbikatların amacının "teröre karşı mücadele ve sınır güvenliği" olarak açıklanması da dikkat çekti.
AFGANİSTAN'A MÜDAHİL OLACAKLAR
Zirvede, ABD'nin 2014 yılında çekileceğini açıkladığı Afganistan'ın istikrar sorunu da ele alındı. Afganistan'da işgal sonrası istikrarın sağlanmasının, bölge ülkelerinin yönetmesi gereken bir süreç olduğu vurgulandı.
Afganistan'da 3.5 milyar dolar yatırımı bulunan Çin, özellikle madencilik sektörüne yöneliyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veimin ise Afganistan'ın ŞİÖ'nün gözlemci üyesi olmaya başladığını belirtti.
EKONOMİK VE ASKERİ ANLAŞMALAR
Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ticaret, ekonomi, bilişim ve kültür gibi alanları kapsayan anlaşmalar imzalandı.
İmza töreninin ardından konuşan Putin, Moskova'nın Çin ile kapsamlı işbirliği projelerini artırmaya bundan sonra da önem vermeye devam edeceğini söyledi.
İki ülke arasındaki 80 milyar dolarlık ticaret hacminin, yeni anlaşmalarla 2015'te 100 milyar dolara, 2020'de de 200 milyar dolar hacme ulaştırılması bekleniyor.