Güncelleme Tarihi:
Japonya'dan gelen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 2010'un son çeyreğinde yüzde 1.1 daraldığı haberi uzun zamandır konuşulan bu durumun, resmiyet kazanmasını sağladı. Aynı dönemde Çin'in GSYİH'si ise önceki yıla kıyasla yüzde 9.8'lik büyüme kaydetti.
Â
Gelen son verilerle birlikte Japonya'nın 2010'daki GSYİH'si 5.47 trilyon dolar olurken, aynı alandaki büyüklük Çin'de 5.88 trilyon dolar oldu.
Bu büyüklüklerine raÄŸmen her iki ülkede hala ekonomik büyüklüğü 14.6 trilyonu geçen ABD'nin gerisinde bulunuyor. Â
Veriler aynı zamanda iki kuşaktır devam eden bir dönemi de sona erdirdi. Japonya, 1967 yılında Batı Almanya'yı geride bıraktıktan sonra ikincilik koltuğunu kimseye kaptırmamıştı. Son gelişme bir anlamda, Çin'in küresel güç olarak yükselişini teyid ederken, Japonya'nın aynı kulvarda geri kalmasının son çarpıcı işareti oldu.
Bu tarihi gelişme Asya'nın iki önemli ekonomisinde farklı duygularında da tetikleyicisi oldu. Japonya'da ikinci sırayı kaptırmanın ardından 'nerede hata yaptık' havası yayılırken, Çin'de ise yaşanan gururla birlikte küresel çapta yeni sorumlulukları omuzlamış olmanın dikkati seziliyor.
ABD’YE POTANSİYEL RAKİP
Â
Japonya, ABD için bazı ekonomik alanlarda rakip olarak görülse de aynı zamanda bu ülke için jeopolitik ve askeri açıdan müttefik konumunda bulunuyordu. Ancak Çin bunun tersine, ABD ile neredeyse her cephede potansiyel bir rakip görüntüsü çiziyor.
Çin'in ekonomik alandaki yükselişi, iktidardaki Komünist Parti'ye de meşruiyet kazandıran en önemli nedenlerin başında geliyor. Ancak, Pekin yönetimi zenginler ile fakir halk arasında açılan uçurum nedeniyle endişe duyuyor. Bu durumu en güzel, Çin'in en büyük gazetelerinden People's Daily'nin manşeti özetliyor.
Gazetenin manşetinde, "Japonya'yı geride bırakan Çin dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olacak ancak ikinci en güçlü ülke değil."
Â
ÇİN'İN DIŞ TİCARETİ FAZLASI AZALDI
Bununla birlikte Çin'in küresel ekonominin diğer önemli aktörleri tarafından sıkça eleştirilen ticaret fazlası da Ocak ayında beklenenden düşük gelerek, Pekin yönetiminin zayıf yuan konusunda elini güçlendirdi.
Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Çin'in ihracatı Ocak'ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.7 artarak 150.7 milyar doları buldu. İthalattaki artış oranı ise yüzde 51 olurken, ithalat miktarı 144.3 milyar dolara ulaştı.
Toplam dış ticaret hacmi 295 milyar dolar olarak açıklanırken, ticaret fazlası 6.45 milyar dolarla geçen yıla kıyasla yüzde 53.5 azaldı.        Â
Çin böylece, küresel ihracattaki rekabet avantajını sona erdirmesi için yuanın değerini yükseltmesi yönünde yapılan baskılara daha güçlü tonda yanıt verme fırsatını yakalamış oldu.
* Bu haber Wall Street Journal'da, "Rising China Bests a Shrinking Japan" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â
                                Â
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â