Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 00:00
Türkiye’de uzun yıllar bilişim sektöründe faaliyet gösterdikten sonra 2004 yılında eşi ve iki çocuğuyla birlikte Çin’e yerleşen Necmettin Polat, BestCam markasıyla ürettiği kameraları dünyaya satıyor.
Çeşitli sektörlere yönelik ürettiği mallarla dünya ekonomisini dört bir yandan kuşatan Çin, girişimciler için de farklı iş fırsatları yaratıyor. Bunlardan biri de 2004 yılında Türkiye’den ayrılarak Çin’e yerleşen ve burada video kamera üretmeye başlayan Necmettin Polat.
İletişim standartlarının gün geçtikte farklılaştığı şu günlerde insanların sadece yazışmak ve konuşmakla yetinmemesi, Polat’ın kamera üretimine girmesinde etkili olmuş. Polat, "Bir zamanlar mektupla haberleşen insanları şu an e.posta bile tatmin etmiyor. Dünya artık iletişimi en ileri seviyede, eş zamanlı ve görerek yapmak istiyor. Biz de bu nedenle bu alanda üretim kararı aldık" diyor.
Her segmentte kamera ürettiklerini belirten Polat, insan yüzünü otomatik olarak takip edip kişinin sağa-sola, yukarı-aşağı ve ileri-geri hareketlerini yakalayan; otomatik hareket ve zoom özelliğine sahip modellerinin pazardan çok talep gördüğünü söylüyor. BestCam markasıyla pazarlanan kameralar fonksiyonlarına göre oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip. Gece görüşü için ışıklı olanlardan, hem uzak hem yakına odaklanabilmek için çift lensli olanlara, mikrofonlu kameralardan esnek üçayaklı tasarımlara kadar 200’e yakın farklı kamera ürettiklerini belirten Polat, her zevk ve ihtiyacı karşılamak üzere ürünlerini çeşitlendirmek için tüm dünyadan gelen tepkileri değerlendirdiklerini ve araştırmaya önem verdiklerini belirtiyor.
Rekabeti Çin’e Taşımış
Patentleri kendilerine ait olan çift lensli özel ürünlerin piyasada çok tutulduğunu kaydeden Polat, kendi dizaynı olan 4 özel kamerayı daha patent işlemlerinin ardından yakın zamanda piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Polat’ın Çin’deki fabrikası, elektronik merkezi Shenzhen şehrinde 300 personelin yanısıra 2 yüzeyel montaj makinesi, 6 üretim hattı ve kalıp atolyesiyle yaklaşık 2500 metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor ve günde 8000 kamera üretebilme kapasitesine sahip.
Türkiye’de de yatırım yapmak istediğini belirten Polat, dünya ölçeğinde rekabetçi olabilmek için Türkiye’deki yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi ve ekonominin daha kararlı hale gelmesi gerektiğini düşünüyor. Çin yüzünden Türkiye’de batmak yerine, Çin ile rekabetinin Çin’e taşınması gerektiğini savunan Polat; üreticilerin müşteri ilişkileri yönetimi, katma değer ve yeniliklere yoğunlaşması gerektiğini, buna rağmen yine de fiyat rekabetinde zorlanırlarsa da hiç vakit kaybetmeden üretimlerini Çin’e kaydırmalarını tavsiye ediyor.