Güncelleme Tarihi:
FT'de "The cost of China’s excess capacity" (Çin'in kapasite fazlasının maliyeti) baÅŸlığı ile yayımlana makalede ÅŸu ifadelere yer verildi:                 Â
"Dünya deÄŸiÅŸti ancak Çin deÄŸiÅŸmedi. Çin küresel finans krizine büyük baÅŸarı gibi görünen bir ÅŸekilde karşılık verdi. Ancak bu bir yanılsama. Çin'in harcamaları artırarak getirdiÄŸi çözüm daha büyük bir kapasite fazlasına neden olacak. Çin'deki yüksek tasarruf ve yatırım oranı hem kendi vatandaÅŸları hem de dünyayı istikrara kavuÅŸturmak için çok maliyetli. Radikal bir reformun zamanı çoktan geldi."                Â
ALTI SEKTÖRÃœN GÖRÃœNÃœMÜ               Â
Çin'de bulunan Avrupa Ticaret Odası son yayımladığı raporda bu ülkedeki altı sektördeki durumu açıkça ortaya koydu.
Bu rapora göre 2009 yılı için kapasite kullanım oranının alüminyum sektöründe yüzde 67, rüzgar enerjisinde yüzde 70, çelik sektöründe yüzde 72, çimentoda yüzde 78, kimya sektöründe yüzde 80, rafinajda ise yüzde 85 olacağını öngörüldü. FT bununla birlikte daha fazla ek kapasitenin de yolda olduğuna dikkat çekti.
Ülkede kapasite fazlasının en çok görüldüğü sektörlerden biri olan çelikte, 2008 yılında 660 milyon ton üretim gerçekleşirken bu dönemdeki talep 470 milyon tonda kaldı. Sektördeki kapasite fazlasının tüm Avrupa Birliği'nin üretimine eşit seviyede olması, durumun ne kadar ciddi olduğunu göstermesi bakımından da önemli bir gösterge.
REFAHA DEĞİL BOŞA HARCANIYOR
FT, rapordaki bu sektörde fazladan 58 milyon ton yeni üretimin daha gerçekleştirileceği bilgisine de değindi ve bunun Çin'de GSYİH'yi artırmak için yapılan harcamaların ekonomik refahın değil aksine boşa yapılan harcamanın ölçüsü olduğuna işaret etti.
Çin'in mevcut gelişme modelinde hane halkı geliri şirketlerin kârlarını desteklemesi için vergilendiriliyor. Şirketler, hâlihazırda Çin'in büyük miktardaki tasarrufunun yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Ülkede tüketimin hızı GSYİH kadar hızlı artmadığı için kapasite fazlası yeni yatırım ve ihracat yoluyla tüketilmek zorunda.
Bu sene küresel kriz nedeniyle ihracat tarafında aksayan Çin’in kaçınılmaz şekilde ihracatını yeniden artırması gerekiyor. Bu da sonuçta uluslararası ticaret sisteminde yeni bir krizi ortaya çıkarabilir.
FT, bu yüzden Çin ile ticaret yapan ülkelerin, ülkenin sürdürdüğü kapasite fazlası yaratmaya dayalı sisteme neden daha fazla dayanamayacağını Asya devine açıklamasını istedi.
FT, ayrıca Çin'de gelirin şirketlerden çok hane halkına yönlendirildiği bir sistemin teşvik edilerek, harcamaların acil olarak yatırımdan, tüketime kayması gerektiği uyarısında da bulundu.