'Çin Fırsat Projesi'

Güncelleme Tarihi:

Çin Fırsat Projesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2007 14:19

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Denizhan Sezgin, Çin'in, önümüzdeki yüzyıl içinde dünyadaki ekonomik şekillenmenin en önemli aktörlerinden birisi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Sezgin, GESİAD ve AIESEC Bursa işbirliğiyle düzenlenen, “Çin Fırsat Projesi” konulu toplantıda, son yıllarda Türkiye ve dünya gündeminden düşmeyen en önemli konulardan birinin Çin olduğunu belirtti.
“Çin, önümüzdeki yüzyıl içinde dünyadaki ekonomik şekillenmenin en önemli aktörlerinden birisi olacak” diyen Sezgin, şunları kaydetti:

“Bugünün dünyası artık, eskiden olduğu gibi kendi sınırlarımız içinde dünyanın geri kalanından bağımsız olarak yaşama imkanı vermemektedir. Dünyadaki gelişmelere duyarsız kalarak hareket edemeyiz. Özellikle de ekonomideki küresel rekabetin arttığı, küresel eğilimlerin belirleyici olduğu bir dünyada, artık kendi başımıza yaşıyormuş gibi yapamayız.”
Sezgin, dünyanın toplam nüfusunun yüzde 20'sini barındıran Çin'in, ABD karşısında da önemli bir rakip olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Çin'in ihracatı 752 milyar dolara, ithalatı ise 632 milyar dolara ulaşmıştır. 2006 yılı verilerine göre Çin Halk Cumhuriyeti artık dünyanın en büyük altıncı ekonomisi, satın alma gücü göz önüne alındığında ise ABD'nin ardından ikinciliğe yerleşiyor. Ucuz işgücü, yabancı yatırım ve sektörel uzmanlık sayesinde hızla büyüyor.”

Çin'in Fahri Konsolosu Nejat Yahya da 2004 yılında 60 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım alan Çin'in, ABD ve İngiltere'nin ardından dünya genelinde en çok yabancı yatırım çeken üçüncü ülke olduğunu belirtti.

Yahya, Çin'in 1980'li yıllarda yaptığı reformlarla bugünkü seviyeye ulaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Ayrıca yabancı lisan bilen insan sayılarını artırarak ve batıya çok sayıda insan yollayıp onların tekrar ülkelerine dönmelerini sağlayarak başarı çıtalarını yükselttiler. Çin'e ilk 1992 yılında gittiğimde kişi başı gelir 480 dolardı. Şimdi ise 2006 yılı itibariyle 1500 dolara yükseldi.”

Toplantıya, Pekin Ekonomi Üniversitesinden gelen bir grup öğrenci de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!