Çin bunu da yaptı

Güncelleme Tarihi:

Çin bunu da yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 17:04

Çinli bilim insanlarının nükleer yakıtın yeniden dönüştürülmesini sağlayacak bir teknoloji geliştirdiği, böylece uranyum arzı sorunlarının önüne geçilmesinin planlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Çin’in resmi televizyon kanalı Merkez Televizyonu’nun bildirdiğine göre, Pekin’in enerji güvenliğini sağlama yönünde adımlar attığı bu dönemde, Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin (CNNC), kuzeybatıda bulunan Gansu eyaletinde kurduğu tesisle, ışıması gerçeklemiş nükleer yakıtların yeniden kullanılmasını sağladığı belirtildi.

 

Haberde, “bu çığır açan gelişme”yle ilgili pek detay verilmezken, “Çin’in elindeki uranyum kaynakları 50 ile 70 yıllık bir süre için yeterli olabilir. Ancak bu teknoloji bu süreyi 3 bin yıla uzatıyor” denildi.

 

Haberin Devamı

Daha önce de kullanılmış yakıtın yeniden işlemden geçirilmesi adına teknolojiler geliştiren ülkeler oldu, ancak bu uygulamalar çok maliyetli.

 

Haberde görüşlerine yer verilen CNNC’nin genel müdürü Sun Qin, “Küresel nükleer yakıt endüstrisinin içinde, bir nükleer yakıt çevrimini hayata geçirebilen nadir ülkelerden biriyiz” dedi.

 

PEKİN'DEN NÜKLEER ADIMI

Bu gelişme, Çin’in çevre kirliliğini önlemek ve enerji güvenliğini sağlamak için enerji arzında alternatif güç kaynaklarının kullanımını artırma planlarında önemli bir adım olacak. Pekin, son dönemde karbon emisyonlarını azaltmak ve yoğun çevre kirliliğine yol açan kömürün kullanımını azaltmak için nükleer enerji yatırımlarını artırdı. Bugün Çin’in enerji ihtiyacının yüzde 70’i kömürden karşılanıyor.

 

Bugün Japonya’nın önüne geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin, 2020 itibarıyla enerjisinin yüzde 15’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor.

 

Dahası Çinli yetkililer 2020 itibarıyla ülkenin nükleer enerji kapasitesini 70-80 gigawatt’a yükseltmeyi planlıyor. Hükümet daha önceki hedefin 40 gigawatt olduğunu açıklamıştı.

 

Haberin Devamı

Çin’de şu an aktif durumda olan 13 nükleer reaktör bulunuyor ve yıllık 750 ton uranyum üretiliyor. Ancak China Daily gazetesi, bu talebin 2020’de yıllık 20 bin tona yükselebileceğini belirtti.

 

AFP'nin "China says it can reprocess spent nuclear fuel" başlıklı haberinden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!