Güncelleme Tarihi:
Telegraph gazetesinin özel haberine göre, 21 Ekim tarihinde bir kişi Tiananmen Meyda’nında kendini ateşe verdi. Bir okuyucu tarafından görüntülenen olayda, polis alevler içinde kalan kişiye yangın söndürme aletleriyle müdahale etti.
Fotoğrafları çeken İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden emekli Alan Brown, “Eylemi yapan kişi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un resminin önündeki yolda kendisini yaktı… Hızlıca bir şeyler söyledi. Yakınlardaki bir polis endişeyle yaklaştı ancak ona fırsat vermeden çakmağını çıkardı. Hiç duygusal davranmadan bana baktı ve kendini ateşe verdi” dedi.
Polis, hemen motosikletinden yangın söndürme aletini alarak adamın etrafını saran alevleri söndürdü. Yüzlerce kişi bu olaya tanık olmasına rağmen, kendisini öldürmeye teşebbüs eden kişinin eylemine ne basında ne de Çin’in Twitter’ı kabul edilen Weibo’da yer verildi.
FOTOĞRAFI REDDEDEMEDİLER
Çin’de toplum düzenini korumakla sorumlu olan Pekin Kamu Güvenliği Güvenlik Bürosu (PSB), Tiananmen Meydanı’ndaki eyleme ait fotoğraf gösterildiğinde böyle bir olayın yaşandığını doğruladı.
Yetkililer, “21 Ekim 2011 tarihinde, yerel saatle 11.00 sularında Wang soyadlı bir adamın Jinshui Köprüsü yakınındaki noktaya yürüdüğünü ve kendisini ateşe verdiğini” belirtti.
Yapılan soruşturma sonrası, “Hubei eyaletineki Huanggang kentinde yaşadığı öğrenilen 42 yaşındaki Wang’ın, bir davanın neticesini öğrendikten sonra böyle bir eylemi gerçekleştirdiği” ifade edildi.
Wang’ın düzenlediği eylemin bir benzeri, en son 23 Ocak 2001’de yaşanmıştı. Aralarında 12 yaşındaki bir kızın da bulunduğu beş kişi, Falun Gong ruhani hareketinin şiddetle bastırılmasını protesto etmek amacıyla kendilerini ateşe verdi. Olayda küçük kız dahil iki kişi öldü.
NADİR GÖRÜLEN BİR EYLEM
Çin’de, mahkeme kararları, yerel hükümetle yaşanan arazi ve mülk kavgaları ve diğer yolsuzluklar nedeniyle her yıl bir-iki kişi kendisini ateşe veriyor. Tibet’te ise durum çok daha vahim. Mart ayından bu yana, Çin’in yönetimini protesto etmek isteyen 11 keşiş ve rahibe, kendisini ateşe verdi.
Tiananmen Meydanı, 1989’daki protestolarda yaşanan ve hala tam sayısı bilinmeyen ölümlerin ardından Çin’in en hassas politik noktalarından biri haline geldi. Olayın, elindeki fotoğraflar sayesinde gün yüzüne çıkmasını sağlayan Alan Brown, çok sayıda polisin görev yaptığı meydanda, “Wang’a çok kısa sürede müdahale edilmesinin kendisini şaşırttığını” ifade etti. Ayrıca, olayın fotoğrafını çeken birçok kişi olmasına rağmen basında hiç yer bulmamasına şaşırdığını belirtti.
Brown, “Polisin müdahalesinin ardından temizlik görevlileri hemen çalışmaya başladı. Meydana bakan balkona çıktığımızda, hiçbir şey yaşanmamış gibiydi” dedi.