Güncelleme Tarihi:
Perşembe günü gelen veriler, ABD’de işsizlik başvuruları ve gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanan enflasyonda beklenenden daha yüksek bir artış yaşandığını gösterdi.
ABD’de istihdam piyasasının zayıflığının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) istihdamı artırmak için ikinci bir parasal gevşeme paketini devreye sokma ihtimalini fazlalaştırdığı konuşuluyor.
ABD’nin bu dönemdeki dış ticaret açığı, yüzde 8.7 yükselerek 46.3 milyar dolara yükseldi. İhracat, yüzde 0.22’lik bir artışla 153.8 milyar dolara yükseldi ve son iki yılın zirvesini gördü ancak ithalat yüzde 2.1’lik artışla, 200.2 milyar dolara çıktı ve ihracattaki yükselişi gölgede bıraktı.
Finansal danışmanlık şirketi BNY Mellon Global Markets analistlerinden Michael Woolfolk, “ABD’nin ticaret açığı, Çin’in azalan talebine bağlı olarak artış göstermeye devam ediyor” dedi.
Ekonomistler, tüketici talebinde bir canlanma yaşanmayacağı için, ABD’nin ithalatının yılsonuna doğru azalmasını beklediklerini dile getirdi.
Veri analizi şirketi High Frequency Economics’in ekonomistlerinden Ian Shepherdson, Ağustos’ta açığın artmasının en büyük etkeninin yükselen petrol fiyatları ve uçak siparişlerindeki gerileme olduğunu söyledi.
Ağustos’ta Çin’den yapılan gelen ithalat, yüzde 6.1’lik artışla, 35.6 milyar dolara yükseldi.
Gelen rakamlar, ABD’nin kur politikaları nedeniyle Çin ile çatışma yaşadığı dönemde iki ülke arasındaki ticaret açığını, Washington aleyhine 28 milyar dolara çıkardı.
ABD’nin Çin’le arasındaki dış ticaret açığı, ülkenin dünyanın diğer ülkeleriyle arasındaki toplam ticari açığın yarısında denk geliyor.
Bununla birlikte, ABD’nin Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Japonya ile de arasındaki ticari açığı artmış bulunuyor.
*Bu yazı, Financial Times gazetesinde "Chinese imports widen US trade gap" başlığıyla yayımlanan yazıdan derlenmiştir.
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için: http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: http://twitter.com/HurriyetEkonet