Güncelleme Tarihi:
Çin Döviz Ä°daresi (SAFE) BaÅŸkanı Yi Gang, bu sabah yaptığı bir basın toplantısında, "ABD Hazine tahvili piyasası, bu alanda dünyanın en büyük piyasası konumunda. Bizim döviz rezervlerimiz de oldukça yüksek seviyede, bu durumu göz önünde bulundurduÄŸunuzda ABD Hazine piyasasının bizim için önemini tahmin edebilirsiniz" dedi.   Â
Çin ile ABD arasında gerginliÄŸin tırmandığı bir dönemde, Pekin yönetimi elindeki ABD Hazine tahvillerini satmaya baÅŸlamıştı. Çin'den gelen satışlar sonrasında Japonya, ABD'ye en çok borç veren ülke haline gelmiÅŸti. Â
ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'in elinde tuttuÄŸu hazine tahvillerinin toplam deÄŸeri Aralık ayı itibariyle 757 milyar 300 milyon dolara gerilemiÅŸti. Â
Analistler, Çin'in ABD Hazine tahvili satışlarını bu ülkeye gönderilen ekonomik ve politik anlamda ince bir mesaj olarak değerlendirmişti. Uzmanlar, Çin'in elindeki rezervleri kullanarak, yuanın değeri, ticaret politikaları ve insan hakları konusunda kendisini eleştiren ABD'ye karşı ekonomik silahını çektiğini belirtmişti.
Yi bunun yanı sıra, Çin'in ABD Hazine tahvili piyasasındaki varlığının siyasi bir futbol maçı ÅŸeklini almayacağını da belitti ve ülkesinin bu anlamda kısa dönemli kur spekülasyonu peÅŸinde olmadığını da sözlerine ekledi.Â
SAFE Başkanı, "Bu bir piyasa yatırımı olarak görülmeli ve bunun siyasi hal almasını istemiyorum... Biz sorumluluk sahibi bir yatırımcıyız ve yatırımlarımızı gerçekleştirirken kazan-kazan politikasına odaklanırız" dedi.
ALTINA TALEP YOK
Diğer taraftan Yi, sahip oldukları bin tondan fazla altın rezervini artırma konusuna ise pek istekli olmadıklarını sözlerine ekledi.
Geçen 30 yıllık sürecin, altının iyi bir yatırım aracı olmadığını gösterdiğini söyleyen Yi, bu metalde alım yapmalarının sadece fiyatları yukarı çekeceğini belirtti.
YUMURTALAR AYNI SEPETTE DEĞİL
Çin'in elinde bulundurduğu yüksek miktardaki yabancı rezerv kaynağı, ülkenin portföyünde gerçekleştireceği küçük bir politika değişikliğini dahi küresel yatırımcılar için önemli hale getiriyor.
Â
Bankacılar, Çin'in elindeki rezervlerin üçte ikilik kısmını dolar cinsinden varlıklarda tuttuğunu tahmin ediyor. Ancak Yi, ülkenin tüm yumurtaları aynı sepete koymadığına vurgu yaparak, rezervlerini euro, yen ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden oluşan geniş bir varlık yelpazesinde tuttuklarını belirtti.
Konuşmasında yuanın değerlendirilmesi konusundaki baskıya da değinen Yi, güçlü yuan baskısının, ülkedeki cazip faiz oranları ve yabancı sermaye girişindeki artış nedeniyle bu yıl da devam edeceğine dikkat çekti.
Çin, küresel krizin derinleştiği 2008 yılında ihracatta avantaj sağlamak için dolar/yuan paritesini 6.83 seviyesinde sabitlemişti. Pekin yönetimi, aldığı bu karar dolayısıyla başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından uluslararası ticarette dengesizliğe neden olduğu için eleştirilmişti.
Â