<B>Mine KILIÇ</B>
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 15:36
Microsoft’un beyin takımında 18 aydır bir Türk de var. Süreyya Ciliv, 2000 yılı Ekim ayında Microsoft Türkiye genel müdürlüğünden ayrıldı. Seattle'a gitti, Endüstri Çözümleri Genel Müdürü oldu. Bir yıl sonra Kurumsal Pazar Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Altı ay içinde yeni bir göreve getirilecek. Yediye bölünecek olan Microsoft'taki, yedi genel müdürden biri olacak. 18 ay sonra ilk kez Türkiye'ye gelen Ciliv'le 'Microsoft'taki hızlı koşusunu' konuştuk.
Fortune Dergisi'ne göre dünyanın en beğenilen üçüncü şirketi. Çalışma şartları en iyi şirketler içinde 28'inci. Araştırma geliştirmeye her yıl harcadığı beş milyar dolarla en yakın rakibinin kilometrelerce önünde. Teknoloji lideri...
Rakamlar bir yana; Microsoft, kurucusu, markası ve ürünleriyle bir fenomen. Tabi çalışanlarıyla da...
ABD Seattle'daki merkezinde 25 bin kişi çalışıyor. Dünya çapında çalışan sayısı 75 bine ulaşıyor. Seattle'daki 25 bin kişi arasında 100 Türk var. En tepedeki isim ise Süreyya Ciliv. 18 ay önce Microsoft Türkiye'nin genel müdürlüğünden ayrılarak Seattle'a gitti. Endüstri Çözümleri Grubu'nun genel müdürü oldu. 'Her yıl' yeniden yapılanan şirkette son altı aydır yeni bir görevi var: Kurumsal pazar genel müdürü. Altı ay içinde görevi yeniden değişecek. Yediye bölünecek olan şirketin, yedi şirketinden birinde tepe yönetimine gelecek.
Türkiye'ye yaptığı kısa ziyaret içinde hem 18 aylık öyküsünü hem de bundan sonraki planlarını konuştuk.
Bir buçuk yıl nasıl geçti? Hedeflerinize ulaştınız mı?
- Türkiye'den giderken görevim, SAP, Siebel gibi 100 büyük yazılım firmasıyla ilişkilerimizi yürütmek, iyileştirmek, onlarla ortak projeler yapmaktı. Önce bir ekip yarattım. Sıfırdan olmasa bile dörtte üçü yeni isimlerden oluştu. Bir yılın sonunda çok başarılı bir performans sergilediğimi düşünüyorum.
Başarınızın ölçüsü nedir?
- Benden önce bu yazılım firmalarının Microsoft'tan memnuniyeti azalmıştı. İlişkilerde gelişme sağladık. Memnuniyet grafiği bir yılda 14 puan arttı. Beklemediğim bir sonuçtu. Çalışanlarımızın memnuniyeti de bir yılda yüzde 66'dan 74'e yükseldi. Benim de performansım ölçüldü. Beklediğimden yüksek notlar verildi.
Başarılı olmanıza rağmen neden göreviniz değişti?
- Yazılım geliştiren şirketlerde çalışan kişilere Microsoft ürünleri üretecek yeni bir grup oluşturuldu. Farklı bölümlerimizden yazılım geliştirmeyle ilgili yaklaşık 400 kişilik bir grup orada toplandı. Ekibimin büyük kısmı bu gruba katıldı. Yerinde bir karar. Ben o gruba katılmayı istemedim.
Görev tanımınız değişti mi?
- Microsoft'un gelecek iki yıl içinde geçeceği yeni satış pazarlama stratejileri üzerinde çalışmaya başladım. Son altı aydır o görevdeyim. Yeni ünvanım Kurumsal Pazar Genel Müdürü.
Microsoft'un üçüncü adamı, Rick Belluzzo'nun istifasının ardından çeşitli haberler çıktı. Neden ayrıldı?
- Bill Gates ve Steve Balmer bir ve iki numaralar. İşten ellerini çekmiş değiller. Belluzzo’yu her ne kadar genel müdür yaptılarsa da yetki tam olarak onda değildi. Gelecek dönem yeni bir yapılanmaya geçeceğiz. Yedi yeni ürün grubu, yedi küçük şirket kuruluyor. O şirketlerin başında yöneticiler olacak.Yani Belluzzo'ya yer kalmamıştı.
Neden yedi şirket kuruluyor?
- Büyük ve tek bir şirket yerine farklı konularda yedi yarı bağımsız şirket olacak. Holding çatısı altında kuruluyorlar. Böylece daha müşteri odaklı, hızlı hareket eden bir yapıya geçeceğiz.
Bu yapıda göreviniz ne olacak?
- Yeni şirketlerden birine geçme niyetim var. Kesinleşen bir şey yok ama listemin başında, liderliğini Jeff Raikes'ın yaptığı 'Office' grubu var. Dokuz milyar dolarlık bir bölüm. Gelecek beş yılda gelirinin 20 milyar dolara çıkma potansiyeli var. Jeff güçlü bir lider. Grubuna katılmak ilginç olur.
Yeni görevle beraber kaçıncı adam olacaksınız?
- Jeff 20 yıldır Microsoft'ta. Şu anda üç numara olarak biliniyor. Ben onun altında çalışacağım. Yedi şirketin başlarına getirilecek her yönetici dördüncü adam olacak.
Yükselirken Türk olmanın getirdiği avantaj ya da dezavantajlar var mı?
- Microsoft'ta yükselmek bir-iki günde olacak bir şey değil. Türkiye'de doğmuş ve ABD'de yabancı olmamın verdiği dezavantajlar var. İnsanın kendisini ispat etmesi gerekiyor. Bu hemen olacak bir şey değil. Rakamlar 10-20 milyar dolar. 25 bin tane işine odaklı, çok çalışan insanın çalıştığı çetin bir organizasyon. Yükselmek mümkün ama kolay değil.
Beyin avcılarından teklifler alıyor musunuz?
- Yurtdışından ayda iki-üç teklif geliyor. Microsoft'un elemanları birçok teknoloji firması için çok cazip görülüyor. İlerde değişiklik gerekir mi bilmiyorum ama şu anda bulunduğum yerden memnunum.
Microsoft 11 Eylül'den sonra internet güvenliği konusunda neler yapıyor?
- Güvenlik Microsoft'un son zamanlarda önem verdiği bir numaralı konu. .Net projeleriyle beraber yürüyecek. Bill Gates bu konudaki vizyonu önceden belirlemişti. Güvenliği internetin içine, office'in içine yerleştirmek istiyoruz. Gelecek yıllarda, halen yılda beş milyar dolar harcadığımız ar-ge bölümünün yüzde 20'si güvenlik konularında harcanacak. Kendi içimizde yalnızca güvenlik yazılımları yapan bir bölümümüz var. Geçtiğimiz günlerde üst düzey yöneticilerimizden biri Chief Security Officer yani Güvenlikten Sorumlu Baş Mimar olarak belirlendi.
Lider nasıl olmalı
Dünyanın en büyük teknoloji şirketini yöneten beyin takımındasınız. Bu konum size liderlik konusunda ne gibi tecrübeler kazandırdı?
- Liderliğin iki boyutu var. Birincisi o kişinin bilgisi, ne kadar akıllı olduğu, ne kadar çalıştığı ve vizyonu olup olmadığı. Bu, insanın okulda öğrenmesiyle başlıyor, iş hayatında öğrenmesiyle devam ediyor. Okuduğu kitaplarla ilerliyor. Bu boyutta bilgili olmak, dünyada neler olduğunu bilmek, devamlı ilerlemek, vizyonu olmak var. Bir işin nasıl yapılması gerektiğine dair kafasında inandığı bir kavram olması gerekiyor. Eğer ülkenin lideriyse, 'Türkiye gelecek beş yıl içinde şunu yapmalı' diye inandığı bir amaç olmalı. Bir şirket yöneticisi ise beş yıl içinde şirketi nereye getireceğini belirlemeli.
İkincisi, insanlarla kurulan ilişkiler. Bazı insanlar çok akıllı, çok zeki, vizyonları var fakat bunu anlatamıyorlar. Diğer insanlar bu kişiyi sevmiyorlar ya da insanlar bu kişiye güvenmiyorlar, o yüzden bağlantı kuramıyorlar. Etrafındaki çalışanlarla, vatandaşlarla, arkadaşlarla, diğer insanlarla, iş ortaklarıyla, firmalarla ilişkiler kurabilmek bir lider için çok önemli.
75 YAŞINA GELSEM DE EMEKLİ OLMAM Hayattaki hedefleriniz nedir?
- Hedeflerimi üç grupta toparlıyorum. Birincisi sağlığım. Her gün disiplinli olarak spor yapıyorum. Hayatımın kalan kısmında sağlığıma daha çok önem vereceğim. Daha düzenli ve disiplinli spor yapacağım. Yediğime içtiğime dikkat edeceğim. İkincisi iki çocuğumun iyi eğitim almasını istiyorum. Ona zaman ayıracağım ve öncelik vereceğim. Üçüncüsü iş dünyasında liderlik kapasitemi artırarak çevreme mümkün olduğu kadar daha büyük pozitif olaylar yaratma, katılımlar yaratma sevdasındayım. Fiziksel enerji açısından kendimi 25 yaşındaymış gibi hissediyorum. 43 yaşındayım ve 43 harika bir yaş. Hem tecrübem hem enerjim var. 75 yaşına gelsem de emekli olmaya niyetim yok. İş dünyasını çok seviyorum.