Güncelleme Tarihi:
TÜYAP'ta gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, kendisinin bir bilişim hayranı olduğunu belirtirken, teknolojinin kendisine heyecan verdiğini söyledi.
Bilişim sektörünün 25 yıldır hızını artırdığını ifade eden Ciliv, hiç bir sektörün bu kadar hızlı gelişmediğine vurgu yaptı, Google, Youtube ve Facebook oluşumlarını hatırlattı.
Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Google'nin 182 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirten Ciliv, Youtube'nin de iyi bir fiyata satıldığını kaydetti.
Türkiye'nin genç nüfusunun avantajına dikkati çeken Ciliv, “Yeni teknolojileri desteklemeliyiz. Teknoloji, gençler için inanılmaz fırsatlar yaratıyor. Bilişim sektörünün 10 yıl önce büyüklüğü 8,7 milyar dolar iken bugün sektör 23 milyar dolar seviyesine çıktı. Bilişimin Türkiye ekonomisine çok büyük faydalar getireceğine inanıyorum “ diye konuştu.
Bilişim sektörünün gelişiminde Turkcell'in oynadığı role de işaret eden Ciliv, şirketin hizmetlerinden bahsetti.
“ÇOCUKLARIM MEKTUP YAZMASINI BİLMİYOR”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da geçmişte iletişimin kara trenlerle sağlandığını hatırlatarak, iletişimde bugün gelinen noktadan örnekler verdi.
Çocuklarının mektup yazmasını bilmediğini, internet veya cep telefonuyla iletişim kurduğunu anlatan Yalçıntaş, “Görkemli bir değişim yaşanıyor. Bu rüzgar herşeyi önüne aldı götürüyor” dedi.
Türkiye'nin bilgi toplumuna geçtiğinin en önemli kanıtının da bu fuar olduğunu ifade eden Yalçıntaş, fuardaki yeniliklere değindi.
1930'lu yıllarda üretimde insan emeğinin yüzde 90 olduğunu, bugün bu oranın yüzde 10'lara gerilediğinin altının çizen Yalçıntaş, bilgi teknolojilerinin artık savunma sanayiinden tarıma, yaşamın her alanında kullanıldığını söyledi.
Tüccarlar olarak bu teknolojinin gerisinde kalmamak gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, zamana ayak uyduramadıkları takdirde geriye düşeceklerini ifade etti.
“TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Hannover Belediye Başkanı Stephan Weil ise Türkiye'ye gelmenin kendisi için her zaman yeni fırsatlar doğurduğunu söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında her zaman özel bir ilişki olduğunu dile getiren Weil, Avrupa'da Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tartışmalar yaşandığını belirterek, “Biz Türkiye'nin AB'ye katılmasını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
İki ülkenin ticaret hacminin 23,5 milyar avroyu geçtiğini bildiren Weil, Türkiye'nin 70 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en hızlı büyüyen piyasası olduğunu söyledi.
Hannover'in bu tür fuar organizasyonlarındaki başarılarına da değinen Weil, fuarlara Türkiye'den de önemli katılımlar olduğunu anlattı.
Weil, “Türkiye'de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yabancı yatırımların Türkiye'ye çekilmesinde Almanya kilit rol oynayacaktır” dedi.
HİFAŞ Genel Koordinatörü Şafak Alpay da Bilişim Eurasia'nın İstanbul'u önemli bir noktaya taşıyacağını söyledi.
İstanbul'un 5 yıla kadar dünyanın sayılı teknoloji ticareti merkezlerinden biri haline geleceğini ifade eden Alpay, bugün bunun somut adımlarının CeBIT'te atıldığını kaydetti.