Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesinde Panama Hükümeti'nin bilgi ve birikiminden faydalanacaklarını söyledi. Akşam gazetesinin haberine göre, Bakan Arslan, "İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye’de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi'ni gerçekleştiren ekiple işbirliği platformu kurulacak" dedi.
Söz konusu görüşmelerde önemli bilgiler edindiklerine dikkati çeken Bakan Ahmet Arslan, kurulacak platformun projenin daha hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayacağı bilgisini de paylaştı. Panama ile Türkiye arasındaki anlaşmanın 27 Haziran'da Panama'nın başkenti Panama City'de imzalandı. Anlaşma, iki ülke limanlarında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulanmasını içeriyor. Anlaşma ayrıca 'seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında da teknik uzmanlığın paylaşımı konusunda işbirliği platformu kurulmasını içeriyor. Söz konusu anlaşmaya atıfta bulunan Arslan, şunları aktardı:
'TRAFİĞİ RAHATLATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
"Kanal işletmeciliği konusunda dünyanın en uzun geçmişine ve en köklü deneyimine sahip ülkelerden olan Panama’nın, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için yapılacak Kanal İstanbul projesinin yapımında büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kanal İstanbul ile Panama Kanalı gerek coğrafi yapı gerek projenin yapım tekniği ve finansman modeli bakımından birbirinden farklı projeler. Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak, ancak Panama Kanalı'ndaki deneyimler son derece önemli. Biz bundan faydalanarak en iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız."
'40 KM'Yİ AŞMASI PLANLANIYOR'
Projeyle su yolunun 40 kilometreyi aşması planlanıyor. Bakan Arslan, Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi'nin koordinasyonu altında ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Dünyanın en büyük kanal projelerinden birini başarıyla gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi ile iş birliği platformu kurarak, Kanal İstanbul projesinde deneyimlerinden yararlanmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Projeye ilişkin güzergah çalışmalarının hızla sürdürüldüğüne işaret eden Bakan Arslan, "Kanalın genişliğinin yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre, suyun derinliğinin ise 30 metre olacağını öngörüyoruz. Böylece İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğini tehdit eden tankerler bu yeni kanalı kullanabilecek ve Boğaz’ın güvenliği de sağlanmış olacak" bilgisini de paylaştı.
Bakan Arslan, yapımı planlanan Kanal İstanbul projesinin sadece İstanbul için değil, boğaz trafiğini kullanan tüm ülkeler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, projeyle oluşturulacak yeni su yolunun uzunluğunun 40 kilometreyi aşmasını beklediklerini söyledi.