Güncelleme Tarihi:
Çilem Doğan, 2013 yılında evlendiği 1 çocuğunun babası Hasan Karabulut’tan iddiaya göre sürekli şiddet görmeye başladı. 8 Temmuz 2015’te Yeşilyurt Mahallesi’ndeki evine giden Hasan Karabulut, belindeki silahını yastığın altına koyarak iddiaya göre eşine, "Antalya’ya gidiyoruz. 3 kadınla birlikte fuhuş yapıp bana para getireceksiniz. Adana ile ilişkilerini bitir" dedi.
Çilem Doğan'ın tepkisi üzerine de, "Ne diyorsam onu yapacaksın lafımı ikiletme" diyerek eşini saçlarından tutup sürüklemeye başladı. Bu sırada yatağın üzerine düşen Çilem Doğan, yastık altındaki tabancayı alarak eşine ateş etti. Hasan Karabulut olay yerinde ölürken, Çilem Doğan tutuklandı.
15 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ
Yakın akrabayı öldürme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Çilem Doğan evliliği boyunca eşinden sürekli şiddet gördüğünü belirterek, "Eve geldiğinde ’seninle konuşacaklarım var’ dedi. Yatak odasına girip soyundu, silahını da yastığın altına koydu. Kapıyı kilitledi ve önüme bir valiz attı. Antalya’ya gideceğimizi söyledi. Karşı gelince de saçımdan tutup, üzerime çıktı. Boğuşurken yana düşünce, silahını aldım ve ateş ettim" diye savunma yaptı.
Mahkeme heyeti, Çilem Doğan’a önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Eylemin haksız tahrik altında işlendiğine kanaat getirerek 18 yıla düşürülen ceza da iyi hal indirimi de yapılarak 15 yıl hapis cezası kararı verildi. Oy çokluğuyla alınan karara karşı Mahkeme Başkanı Ogün Madan, tutuklu sanığa meşru müdafaa kapsamında ceza verilmemesi gerektiği yönünde muhalefet şerhi düştü.
50 BİN LİRA KEFALET BEDELİ
Avukat İsa Ayanoğlu, mahkemeye müvekkili Çilem Doğan'ın uygun görülecek adli kontrol tedbirleriyle tahliye edilmesi için talepte bulundu. Mahkeme heyeti ise talebi kabul ederek Çilem Doğan'ı 50 bin lira nakdi kefaletle tahliye etti.
TAHLİYE EDİLDİ
Çilem Karabulut’un avukatı İsa Ayanoğlu ile ailesi, kefalet bedeli olan 50 bin lirayı yatırıp, tahliye işlemini yaptı. Tarsus C Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Çiğdem Karabulut, işlemlerin tamamlanmasının ardından salıverildi. Av. Ayanoğlu, "Ailesi tarafından kefalet bedeli ödendi ve Çilem Karabulut tahliye oldu" dedi.
ÇİLEM KARABULUT: TÜM MÜCADELEM ONUN GÜLÜŞÜ İÇİNDİ
Cezaevi çıkışında gazetecilere konuşan Çilem Karabulut, çocuğuna kavuşmanın sevinicini yaşadığını söyledi. Tüm mücadelesinin onun gülüşü için olduğunu aktaran Karabulut, "Tüm mücadelemiz devam edecek. Kadınlarımız için mücadele edeceğiz. Biz, yine kirpiğimiz yere düşmesin diye mücadele edeceğiz. Tekrardan ’Kadınlar ölmesin’ diyeceğiz, hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi.
BABA YUSUF DOĞAN: İFADE EDİLEMEYECEK ŞEKİLDE SEVİNÇLİYİZ
Kızı Çilem Karabulut’un tahliye kararının ardından Tarsus C Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu önünde heyecanlı bir şekilde bekleyen baba Yusuf Doğan, ifade edilemeyecek şekilde sevinçli olduklarını söyledi. Hukukun görevini yaptığını belirten Doğan, şunları söyledi:
"Nasıl ki tutuklamışsa, öyle de bırakmıştır. Bunlar hukukun, adaletin bildiği, bileceği işlerdir. İfade edilemeyecek şekilde sevinçliyiz. Her ne kadar cezayı vermiş olsa bile bu süreci değerlendirmeleri bizim için çok önemlidir. Yargıtay süreci, 1.5- 2 sene. En azından böyle ufak bir mağduriyetimiz giderilmiş oldu. Biz bu konuda çok sevinçliyiz yani diyecek başka bir şeyimiz yoktur. Herkes doğru olanın yanında olur. Doğru bir tanedir başka bir doğru yoktur. Başka bir doğru olduğuna da inanmıyorum ben. Adalet yerini bulacaktır elbette bir gün, eksik de olsa bir ayağı yürüyerek gidecek."
Cezaevi önünde gazetecilere açıklama yapan Çilem Karabulut’un avukatı İsa Ayanoğlu, müvekillinin özellikle 2.5 yaşında anne şefkatine, bakımına muhtaç bir kızının bulunması, kaçma şüphesinin bulunmaması, tüm bunları değerlendirerek ileride suç vasfının değişme ve Yargıtay tarafından verilen bu mahkumiyet kararının da bozulma ihtimalini de ortaya koyarak Karabulut’un tahliyesini talep ettiklerini söyledi. Mahkeme tekrar bir değerlendirme yaparak, adli kontrol tedbiri ve 50 bin liralık nakdi kefaletle müvekkili Çilem Karabulut hakkında tahliye kararı verdiğini belirten Ayanoğlu, şöyle konuştu:
"Umarım bu karar birçok kişi açısından da ülkede şiddete meyilli, eşine sürekli şiddet uygulayan insanlar içinde bu ders niteliğinde olur. İşin doğrusu; hukukun amacı ders vermek değildir. Mahkemelerin amacı ders vermek, ders anlatmak değildir. Ama sonuçta vermiş oldukları kararda da toplumsal olayları yönlendirebilme kabiliyetleri vardır. Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz üzerine de olsa vermiş olduğu bu kararla bu sorumluluğu üstlenmiş ve Türk sosyal yapısıyla Türkiye’nin gelişmesinde ve değişmesinde, aydınlaması noktasında, Kadın’ın yeri noktasında çok önemli adımların atılması için ciddi ve önemli bir karar almıştır. Onları da ayrıca tebrik ve teşekkür ederim. İnşallah bundan sonra benzer olaylar yaşanmaz".
Cezaevi çıkışı birbirlerine kavuştuğu için büyük sevinç yaşayan Çilem Karabulut ve ailesi, daha sonra arabalara binerek evlerine gitti.