Güncelleme Tarihi:
Çikolata, kakao yağından elde ediliyor. Kakao yağıysa, kakao ağacından toplanan, fıstığa benzeyen kakao çekirdeklerinden elde ediliyor. Kakao ağacının doğal yetiştiği bölgeler, Güney Amerika ve Batı Afrika. Çevrelerinde bolca bulunan bu ağacı besin maddesi olarak kullanmayı ilk keşfedenler ise Mayalar. Kakao yağını içen Mayalar, buna; tanrıların yiyeceği anlamına gelen teobrama (theobroma) adını vermişlerdi. Günümüzde kakao yağına teobrama denilmesinin sebebi budur. Aztekler ise acı içecek anlamına gelen “xocalatl” sözcüğünü kullanıyorlardı. Çikolatanın adı buradan geliyor.
Özellikle Amazon havzalarında bolca yetişen kakao, Maya ve Aztek kültüründe yaşam iksiri olarak görülüyordu ve tüm seremonilerde özel biri yeri vardı. Kakao yağını çikolataya dönüştürmeyi ilk akıl eden de yine onlardı. Arkeologların buldukları bazı antik kavanozlar, M.Ö. 110 yılından kalma çikolata kalıntıları içeriyor. Mayalar, çikolatalarını üretirken, kakao yağını, pul biber ve vanilyayla birleştiriyorlardı. Bu karışımla bazı hastalıkları tedavi ettikleri gibi, ekstra enerji kaynağı olarak da kullandılar.
Bunun yanı sıra, kakaoyu toz haline getirip, farklı içerikler ve soğuk su ekleyerek lapa gibi bir yemek yaptıkları da biliniyor. Batı uygarlığının çikolatayla tanışması, İspanyol istilacıların Güney Amerika’ya ayak basmasıyla gerçekleşmişti. Hatta uzunca bir süre bu muhteşem yiyeceğin değeri anlaşılamadı. Yerliler ilaç olarak kullandığı için,İspanya’da da önce hastalıkları tedavi etmek amacıyla üretildi. 17. 18. yüzyıllarda her türlü hastalık için, diğer ilaçlarla karıştırılarak reçete olarak yazılıyordu.
Frengi tedavisinde bile kullanıldı ve sonuçları başarılı oldu. Zihinsel performansı artırdığı fark edilince, “beyin kuvvetlendirici” olarak pazarlanmaya başladı. İspanyollar, çikolatanın keyif verici bir yiyecek olduğunu geç de olsa anladıklarında, bu tadın yaratılmasında kullanılan tarifi kendilerine saklayarak, tüm Avrupa’ya pazarlamaya başladılar. İlk zamanlarda asil ve ruhban sınıfa özgü ayrıcalıklı bir yiyecek olarak tüketildi. Cinsel gücü artırdığı fark edilince, şampanyayla birlikte tüketilmeye başlandı. Mesela Kazanova’nın, kadınları baştan çıkarmak için şampanya ve çikolata kullandığı biliniyordu. Pahalı bir zevk olduğundan, Avrupa’da “kara altın”olarak adlandırılıyordu.