Ciğerimize kadar kan ağlatıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ciğerimize kadar kan ağlatıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

Başbakan Erdoğan, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni açarken, “Buraya cami inşa edeceğimizi bile söylediler.

Sanki tiyatro düşmanıyız. Hizmet ise hizmet. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar kan. Bunu yapmaya hakları yok” dedi. Erdoğan, her adımda yargıyı karşılarında bulduklarını belirterek, AKM’yi de yıkıp, dev bir eser yapmak istediklerini söyledi.

MUHSİN Ertuğrul Sahnesi’nin açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir adım attıklarında kendilerini yargı karşısında bulduklarını belirterek, “Proje ise proje. Hizmet ise hizmet. Ülkeye hizmet. Bunu ülkemiz için yapıyoruz. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar kan. Bunu yapmaya hakları yok” dedi. Erdoğan, tarihi bir ana şahit olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu, Türkiye’ye, İstanbul’a ve Muhsin Ertuğrul’un anısına yakışan bir tiyatro kurmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

Bize de kazmayı vurdular

“Biz burada inşaata ilk kazmayı vurduğumuzda bana da başkanıma da kazmayı vurdular. Çünkü ne söylüyorsak kabul edilmiyor, inanılmıyor. Sanki biz Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni yere çakıyoruz. Hâlbuki durum böyle değil. Neler söylenmedi ki... Buraya cami inşa edeceğimizi bile iddia edenler oldu. Bu iddiaya inanan insanlar oldu. Ciddi ciddi köşelerinde, sayfalarında, ekranlarında bunları yazdılar. Sanki biz bir tiyatro düşmanıyız. Ben 1994’te İstanbul’a Büyükşehir Belediye Başkanı oldum ve bizden önceki belediye başkanlarının yaptıkları tiyatrolara bakınız. Kaç tane tiyatro inşa etmişler acaba? Sanki biz görsel sanatlara, gösteri sanatlarına karşıyız. Bu muhteşem tiyatroyu Türkiye’ye ve İstanbul’a kazandırmak işi bitirmiyor. Anadolu’nun ihmal edilmiş, terk edilmiş illerini de bu noktada zenginleştirilmesi gerekiyor.

Ülkemiz için yapıyoruz

Kültür bakanımızla dertleşip çözemediğimiz bir sorun. AKM meselesi. İnanıyorum ki, halkımızın arasında şöyle bir referandum yapsak kimse şu andaki AKM’nin oradaki durumundan memnun değildir. Yıkalım ve yeniden o arkadaki alanlarla tevhid etmek üzere Taksim Meydanı’na gerçekten yakışacak dev bir eseri orada inşa edelim. Ona da inanmadılar ya. ‘Yok’ dediler. ‘Yapmayacaksınız. Öyle bırakacaksınız.’ Ya arkadaş ben ülkeme düşman mıyım? Ben insanıma düşman mıyım? Burada biz millete efendi olarak gelmedik. Biz bu millete, vatana hizmetkar olarak geldik. Bakın eğer başladığımızda bu adımı atabilseydik, biz şimdi 2010’un başına onu da yetiştirebilecektik. Ama öyle bir şey ki, siz adım atıyorsunuz, pat yargı karşınız. Bizim yargı benim bu ifadelerime kızacak biliyorum. Olamaz. Ya niye olamaz. Proje ise proje. Hizmet ise hizmeti. Ülkeye hizmet. Bunu ülkemiz için yapıyoruz. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar kan. Bunu yapmaya hakları yok.”

AKM’yi yargı iptal etmişti

Yenilenme proesi yapılan AKM, 1 Haziran 2008’de boşaltıldı. 64 milyon liraya ihaleyi Özsoy İnşaat aldı. Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası iptal davası açtı. İstanbul 9’uncu İdare Mahkemesi, 16 Aralık’ta projeyi iptal etti. Kararda, yapının tarihi kimliği ve özgün konumunu korumadığı belirtildi.

Perde açıldı

BAŞBAKAN Erdoğan sahnede eşi Emine Erdoğan ve sanatçılarla birlikte açılış kurdelesini kesti. Daha sonra da ‘İntiharın Genel Provası’ oyununu izledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapımına İstanbul Kongre Merkezi ile başlanan sahnenin şehre ve tiyatroya layık bir eser olduğu inancını taşıdığını söyledi. 19 Ocak’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bir gala resepsiyonu verecek. 20 Ocak’ta da vatandaşlar Keşanlı Ali Destanı’nı izleyebilecek.

Muhsin Ertuğrul adına teşekkür

BAŞBAKAN Erdoğan, açış konuşmasını Muhsin Ertuğrul’un dev portresinin altında yaptı. Merhum Muhsin Ertuğrul’un eşi Handan Ertuğrul da, tiyatroya 50 yılını veren bir sanatçı olarak tiyatro sahnelerini açanlara teşekkür ederek, eşinin ülkenin kültürel kalkınması için küçük yaşlarından ölünceye kadar elinden geleni yaptığını anlattı. Handan Ertuğrul, “Babamın öldüğü gün 2 temsil oynadım. Kırık kolla bir hafta devam ettim. Tiyatro gerçekten bir aşktır ve bu aşk insanın kendisinden de fedakarlık etmesini ısrarla bekler” dedi.

‘Sanat karartılıyor’ diyenlere, bir gül

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, törende yaptığı konuşmada, “‘Sanat mekanları kapanıyor, Türkiye’nin sanat yaşamı karartılıyor’ diyen arkadaşlarıma buradan gül atmak istiyorum, sadece bir gül atmak istiyorum” dedi. Günay, 1.5 yıl önce çeşitli karamsarlık tartışmaları ortamında veda edilen bu kültür ve sanat mekanına, İstanbul’un anlamlı bir günde yeniden kavuştuğunu belirterek, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Günay, 100 yıl içinde Türk tiyatrosuna, kültür ve sanat yaşamına emeği geçenleri, Muhsin Ertuğrul ve öncesinden başlayarak şükranla andığını kaydetti. Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü hatırlatan Günay, “Biz kültürümüze, tarihimize, insanımıza ne kadar sahip çıkarsak, o zaman çağdaş uygarlık düzeyine kararlı adımlarla ilerleye ceğiz” dedi.

17 milyon liraya mal oldu

* Harbiye’deki 5 katlı, 600 kişilik seyirci kapasiteli Muhsin Ertuğrul Sahnesi, 17 milyon TL’ye mal oldu.
* Döner sahne ve orkestra çukuruna sahip sahnede, akustik özellikli ahşap kaplama, özel ses, ışık ve görüntü sistemleri, özel mekanik sistemler bulunuyor. 11 adet idari, 6 adet sanatçı odası yer alıyor.
* Salonda kurulan seslendirme sistemi de salonda yapılacak her türlü etkinliğe cevap verebilecek şekilde tasarlandı. Salonda canlı müzik, opera ve tiyatro gösterileri, ‘dolby dijital’ sinema gösterimleri, seminer, kongre ve her türlü toplantı yapılabilecek.
* Yatay ve düşey hareket yeteneğine sahip döner platform, aşağı yukarı hareket edebilen orkestra çukuru ile ses ve ışık köprüleri de yer alıyor. Tiyatro ihtisas kütüphanesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!