Metin FERAH/BOLU, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2009 11:13
BATI Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü mühendisi Dr. Abdurrahim Aydın, Türkiye’de 1950 ve 2007 yılları arasında 1365 çığ olayının yaşandığını belirterek, çığ düşme riski olan bölgelerde, düşecek çığın akışını yavaşlatacak barikatlar oluşturmak ve top atışlarıyla çığ oluşturarak karın bölgede fazla birikmesini engellemek gerektiğini söyledi.
Çığın ani, dinamik ve lokal bir hareket olayı oyduğunu belirten Aydın, istatistiklere göre Türkiye’de 1950 ile 2007 yılları arasında can ve mal kaybı meydana gelen toplam 1365 çığın yaşandığını söyledi. Ormanlarda çığ başlamasının ana nedenlerinin başında zemin pürüzlüğü ve bitki örtüsü geldiğini vurgulayan Aydın, “Ormanlık alanlarda bulunan çalılar ve orman gülleri yoğun karın zemine oturmasını önlediği gibi, daha sonra yağacak kar için zayıf bir tabaka oluşturarak çığ oluşumunu tetikleyebilir” dedi. Çığlardan, çığın meydana gelmesini engelleyerek korunabileceğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:
“Çığ olması muhtemel yerlerde, düşecek çığın akışını yavaşlatacak barikatlar oluşturmak, top atışlarıyla çığ oluşturarak karın bölgede fazla birikmesini engellemek ve çığın yerleşim yerlerine zararını asgariye indirecek önlemler almak gerekir. Ayrıca çığ riski olan bölgelerde ibreli ormanlar tercih edilmeli. Çünkü ibreli orman örtüsü altında kar daha az birikir. Sıcaklık değişimi daha az olup, sürünme ve kayma daha az görülür. Orman içindeki eğim durumu da minimum 35-40 derece, en ideali ise 40-45 derecedir. Çığ olması muhtemel alanlarda traşlama kesinlikle yapılmamalı, ağaçların kesim yüksekliği de kar seviyesi olarak alınmalıdır.”
Ağaçlandırmada da yörede doğal yetişen türlerin kullanılması gerektiğini belirten Aydın, “Kırık ve devrikler yamaca dik olarak bırakılmalı, yüzde 30’dan eğimli yamaçlar üretime açılmamalıdır” diye konuştu.