Çığ felaketinde ölen 10 dağcı, törenle anıldı

Güncelleme Tarihi:

Çığ felaketinde ölen 10 dağcı, törenle anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 13:32

GÜMÜŞHANE'nin Torul İlçesi'ndeki Zigana Dağı'nda geçen yıl 25 Ocak'ta meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı, bugün düzenlenen törenle anıldı. Dağcıların anısına olay yerinde yaptırılan anıtın da açıldığı törende, ölenlerin yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Zigana Dağı'nda 25 Ocak Pazar günü meydana gelen çığ faciasında doğa yürüyüşüne çıkan ekipte bulunan Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz hayatlarını kaybetmiş, Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralanmış, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise olaydan yara almadan kurtulmuştu.
Çığ felaketinin birinci yıldönümünde Zigana Dağı'nda Gümüşhane Valiliği tarafından organize edilen anma töreni yapıldı. Felakette hayatını kaybeden 10 dağcı anısına Gümüşhane Valiliği'nce yaptırılan anıtın açılışının da gerçekleştirildiği törene Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gümüşhane Garnizon Komutanı Fuat Kömürcü, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alattin Karaca, 36 ilden 130 dağcı ile faciada ölenlerin yakınları, vatandaşlar ile bölgedeki dağcılık kulüplerinin üyeleri katıldı.

Ölenlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı yapan Trabzon Tenis, Eskrim ve Dağcılık Kulübü (TEDAK) Başkanı Ali Melih Tankutay, “TEDAK olarak 17 yıldır faaliyetteyiz. Bu süre içinde binin üzerinde dağcılık faaliyeti gerçekleştirdik. Bugüne kadar hiçbir kaza yaşanmamıştı ve geçen yıl meydana gelen inanılmaz kaza hepimize büyük üzüntü yaşattı” dedi.

ANNEDEN ŞİİR VE GÖZYAŞI

Kar yağışı altında gerçekleştirilen törende daha sonra faciada hayatını kaybeden Özlem Timurcuoğlu'nun annesi Sündüz Timurcioğlu söz aldı ve kızı için yazdığı şiiri okudu.

“Özlem’im, 27 Ekim 1983.. Binbir güçlüklerle seni getirdim dünyaya, yavrum hastaydın, senin için söylediğim ninniler yankılanıyor odanın duvarında, hala inleyen bir bebeğin yeşil gözleri dolaşıyor tavanlarda, hala büyüyen bebeğim Özlem’im” dizeleriyle kızına olan özlemini dile getiren Sündüz Timurcuoğlu, daha sonra gözyaşlarına boğuldu ve yakınları tarafından teselli edildi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemallettin Aydın ise 25 Ocak 2009'un hayatının en zor günlerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Olayı duyduktan 20 dakika sonra burdaydım, arama kurtarma faaliyetlerinde bulundum. Gerçekten çok acı bir gündü” dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alattin Karaca ise Türk dağcıları olarak Zigana şehitlerini unutmayacaklarını belirterek, “Bugün de 36 ilden 130 dağcı ile buradayız” dedi.

Törende son olarak Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu konuştu. Dağcılık ve kayak sporlarının zevkli olmaları yanında risk taşıdığını vurgulayan Salihoğlu, “Bazen çok acı facialarla ve sürprizlerle karşılaşıyoruz. Bu tür facialar inşallah bir daha yaşanmaz. Ölenler Trabzonlu ve Kahramanmaraşlı’ydı. Gümüşhane’nin dağlarında şehit oldular. Trabzon ve Maraş kardeş şehirdi. Bu kardeşliğe şimdi Gümüşhane de eklendi” dedi.

Faciada ölenlerin yakınları tören boyunca ağlarken, birbirlerine sarılarak yakınlarının ardından ağıtlar yaktı. Konuşmalardan sonra ölen dağcılar anısına yaptırılan anıtın açılışı Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve törene katılanlar tarafından gerçekleştirildi. Anıtın ön tarafında ölen 10 dağcıyı temsilen 20 ayak izi bulunurken, arka yüzünde faciada hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olması dikkat çekti. Ayrıca ölenlerin anısına öğle namazının ardından Zigana Camisi’nde mevlit okutuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!