Güncelleme Tarihi:
Trabzon- Bayburt sınırında bulunan Kavlatan bölgesindeki Balkodu- 2 HES şantiyesindeki facia, cumartesi günü saat 13.30’da meydana geldi. Sarp dağlık bölgede tepeden kopan çığ, HES inşaatı şantiyesinin tünel girişine düştü. Yaklaşık 200 metrelik bölgeyi kaplayan çığ altında kalan 5 işçinin kurtarılması için, şantiyedeki diğer işçiler çalışma başlatırken, bir yandan da yardım istendi.
HELİKOPTER DESTEĞİ SAĞLANAMADI
Saatlerce haber alınamayan çığ altındaki 5 işçiden Nusret Er’in cesedine arkadaşları aynı gün akşam saatlerinde ulaştı. Dondurucu soğuk ve tipi altında işçiler kurtarma çalışmasını sürdürürken, Trabzon ve Erzurum başta olmak üzere yola çıkarılan arama kurtarma ekipleri, yolların kardan kapanması ve hava muhalefeti nedeniyle bölgeye ulaşmakta büyük güçlükle karşılaştı. Birçok araç kara saplandı, yol açan dozer devrildi. Bölgenin sarp olması ve tipi nedeniyle helikopter desteği de sağlanamadı.
Dün sabah günün aydınlanmasıyla birlikte hızlanan çalışmalarla, saat 11.30 sıralarında AFAD ekipleri çığ bölgesine ulaştı. Ekipler çığ altında bulunan Muhammet Işıklı, Lokman Çelık, Erhan Arslan ve Can Özyürek’e ulaşmak için çalışma başlattı. Dün hava kararıncaya kadar yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamadı.
Çığ altında kalan işçiler Can Özyürek, Erhan Arslan, Lokman Çelik ve Muhammet Işıklı’yı arama kurtarma kurtarma çalışmaları bugün de sürdü. AFAD ekipleri, çığ tehlikesinin hala devam ettiği bölgede arama çalışmalarını bugün sabah erken saatlerde başlattı.
ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ
Can Özyürek’in annesi, eşi, kız kardeşi ve yakınları çığ bölgesine gelerek çalışmaları izledi. Can Özyürek’in akrabası İskender Karakuş, "Can yaklaşık 40 gündür burada çalışıyordu. Şaşkınlık içerisindeyiz. Heyecanla bekliyoruz. Çalışmalar sürüyor ama bize fazla bilgi de verilmedi. Çığ tehlikesi nedeniyle köylülerin arama çalışmalarına da izin verilmiyor" dedi. Anne Semiha Özyürek ise, arama kurtarma çalışmalarına katılanların sayısının artması gerektiğini belirterek, "Sadece 10 kişi çalışıyor. Oğlum 3 gündür orada. Yardım istiyoruz. Oğlumu kurtarsınlar. Ben yavrumu istiyorum" diye konuştu. Çığ altında kalan işçilerden Erhan Arslan’ın da 3 ay önce Dilek Şahin ile nişanlandığı ifade edildi.
"TELEFONU ÇALIYOR"
Çığ altında kalan işçilerin bölgeye gelen yakınları da umutlu bekleyişlerin sürdürüyor. Muş Bulanık nüfusuna kayıtlı 37 yaşındaki Lokman Çelik’in Denizli’den gelen dayısı Kenan Aslan, çalışmanın yetersizliğinden yakındı. Aslan şunları söyledi:
"Ailece buradayız. Herkes perişan. Yetkililerin yeterince ilgilenmediğini düşünüyoruz. Temas kuracak kimseyi bulamadık. Olayın yaşandığı bölgeye çıkma şansımız yok. Sanki resmi daire gibi çalışıyorlar, saat 17.00’de bırakıp gidiyorlar. En azından vardiyalı bir çalışma olabileceğini düşünüyoruz. Böyle giderse çalışma 6 ay sürer. Yeğenimin telefonunu aradık, 2-3 kez çaldı. Telefonla yer tespiti yapılıp ulaşma imk?nı olabilir. Telefon hala çalıyor."
EN SON 11 GÜN ÖNCE GÖRÜŞTÜK
Bir çocuk babası Lokman Çelik’in babası İlhan Çelik ise "Ben olayı çığ düştüğü akşam saatlerinde öğrendim. 30 kişi Denizli’den yola çıkıp geldik. Hala bir sonuç yok. Ne zaman sonuç alacağımızı da bilmiyoruz. Galiba hava şartlarına göre gündüz çalışıp, gece ara veriyorlar. Lokman bir hafta önce beni aradı ama o sırada namaz kıldığım için yetişemedim. Aradığımda ise ulaşamadım. Onları kaldığı yerde telefon çekmiyormuş. En son 11 gün önce konuşmuştuk. ’İş tehlikeli ise gel’ diyordum, o da bana tehlikeli olmadığını söylüyordu. O zaman kar da yoktu bölgede herhalde" dedi