A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 21:48
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kendisinin Yozgat'ta belediye başkanı olarak görev yaptığı dönemde bugün uygulanmakta olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kuruluşuna öncülük ettiğini belirterek, vakıftan bugüne kadar milyonlarca gencin yararlandığını söyledi.
Bakan Çiçek, Yozgat Valiliği'nin Yimpaş Kültür Merkezi Salonu'nda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına kayıtlı 500 aileye verdiği iftara katıldı.
Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat milletvekilleri Mehmet Çiçek ve Osman Coşkun, Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Yavuz Karaaslan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, İl Jandarma Komutanı Albay Engin Ünalan, İl Emniyet Müdürü Bekir Akarsu ile 500 fakir ailenin hazır bulunduğu iftarda ikram edilen yöresel testi kebabının testisi Bakan Çiçek tarafından kırıldı.
Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kuruluş hikayesini anlattı.
1986 yılında Yozgat Belediye Başkanlığı görevini yaptığını hatırlatan Bakan Çiçek, “Bu iftarı veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nı Türkiye'de 1986 yılında ben kurdum” dedi ve şöyle konuştu:
“Rahmetli Turgut Özal başbakandı, o dönemde değişik konular için özel fonlar oluşturuluyordu. Türkiye'nin yatırım hamlesini hızlandırmak için kamu ortaklığı fonu, gecekondulaşmayı önlemek ve şehirlerdeki değişimi dönüşümü kontrol altına alabilmek için Toplu Konut İdaresi Fonu, spor fonu, gençlik fonu gibi. O zaman Sayın Özal bir televizyon programında diyordu ki; 'Türkiye Cumhuriyeti devleti sosyal devlettir, sosyal devlet olduğuna göre ola ki içimizde ihtiyaç sahibi olanlar var onlar için de böyle bir fon olabilir mi?' diye bir konuşması var. O zaman Yozgat belediye başkanıyım, 'Bu fon nasıl olur? Nasıl bir fon kurulabilir? Bunun hukuki formulasyonu nasıl olacak?' diye dönemin Yozgat Vali Yardımcısı olan
trafik kazasında vefat etti Ömer Lütfü Özaykaç ile beraber oturduk, bugün Türkiye'de uygulanan Sosyal Yardımlaşma vakıfları modelini düşünüp ortaya koyduk. Sonra bunu rahmetli Özal'a götürdük, gelir hanesindeki bir madde dışında geri kalan tüm unsurlarıyla, yapısıyla o zaman model meclisten geçti ve 1986 yılından bu tarafa bu fondan istifade eden milyonlara varan genç var. İhtiyaç sahibi insanlarımız var, iş kurmak isteyen insanlarımız bu fondan istifade edebilmiştir.”
Bu fonun batı dünyasının da çok büyük ölçüde ilgisini çektiğini belirten Çiçek, 1987 yılında
seçim olduğunu, bakan olmasıyla fonun kendisine bağlandığını söyledi.
Bütün büyükelçilerin bu fonun nasıl çalıştığı, kaynağının nereden geldiği, nasıl tespitler yapıldığına dair çok etraflı bilgi aldıklarını ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:
“Her gelenin sorduğu soru, 'Siz bu modeli nereden aldınız?' Benim de söylediğim, 'Biz bu modeli kendi tarihimizden aldık. Çünkü bizim Anadolu'da kurduğumuz medeniyet bir vakıf medeniyetidir. Osmanlı arazisinin 4'te 3'ü vakıf arazisidir. İmkan sahibi olup da geçmiş dönemde vakfı olmayan hemen hemen hiç kimse yoktur. Bizim böyle bir insanlık anlayışımız var.”
Yozgat Valisi Necati Şentürk de Valilik olarak daha önce Sosyal Hizmetler Kurumuna bağlı birimlerde kalanlar ile şehit ailelerine iftar verdiklerini, bugün de fakir aileleri davet ettiklerini söyledi.