Çiçek: "Parti kapatmak tüzel kişi idamı"

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: Parti kapatmak tüzel kişi idamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 17:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişiklik taslağı ile ilgili olarak “Yaptığımız düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Swissotel'de Anayasa değişikliği paketi hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısındaki sunumun ardından gazete ve televizyon yöneticilerinin sorularını yanıtladı.

Çiçek, Anayasa değişiklik taslağının hazırlanış sürecine ilişkin yöneltilen bir soru üzerine, “Bizim teklifimizin ortak noktası temel hak ve özgürlükler ile demokratik standardı yükseltmeyle alakalıdır” dedi.

Bir gazetecinin “Yüksek yargı başkanları 'bu değişiklik tasarıları Anayasa'ya aykırı' diyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da bazı değerlendirmeleri oldu, bazı uyarılar geldi. Bu konunun yüksek mahkemeye götürülmesi girişimi olursa ve yüksek mahkeme bunu durdurursa ne yapacaksınız?” sorusu üzerine Çiçek, şunları kaydetti:
“Bir konu Anayasa Mahkemesine götürülebilecek endişesi ile bir şey yapmayacak, kararımızı buna göre vereceksek Türkiye'de hiçbir şey yapılamaz. Taslağın Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde sadece bir iki yerden gelen düşünce var. Onu da saygıyla karşılarız, bir defa daha gözden geçiririz, bakarız ama bir yandan 'bu taslak AB normlarına uymuyor' diye beğenmeyenler varken taslağı yeterli bulmayıp daha ileri düzenleme isteyenler var. Biz yaptığımız düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını düşünüyoruz.”

Çiçek, Anayasa değişikliklerinin esas itibarıyla bir şekli denetim olduğunu vurgulayarak, “Elbette 184 imzayla göndereceğiz, elbette en az 48 saat arayla Meclis'te değerlendirmesi yapılacak ve tabii 330 ve yukarı oy alırsa yasalaşacak” şeklinde konuştu.

Çiçek, bu metinlerdeki düzenlemelerin önemli kısmının daha önce hazırlanmış Anayasa taslağı metinlerinde de görülebileceğine dikkat çekti.

Adalet Bakanı Ergin de Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in taslağın Anayasa'ya aykırı olduğunu söylediğini hatırlatarak, “Biz de metni eleştirileri almak üzere görücüye çıkarttık. Varsa bir yerde yanlışımız düzeltelim istedik ama Sayın Başkan Anayasa'nın hangi maddesine aykırı olduğunu da söylerse seve seve biz ondan istifade eder, o aykırılığını giderilmesi için de gayret sarf ederiz” diye konuştu.

PARTİ KAPATMA

“Bu taslakta parti kapatmaya Meclis onayı getiriliyor. Yargı, yasamanın denetimi ya da yetkisi altına alınıyor gibi bir durum çıkıyor. Bunun örneği var mı? Pakette barajın düşürülmesi konusunun yer almamasının sebebi var mı?” sorusu üzerine Ergin, valiliğin özel kaleminin İl Özel İdare Kurulunun izin vermemesi halinde yargılanamayacağını anımsattı.
Ergin, bir milletvekilinin parlamentonun izin vermemesi halinde yargıya götürülemeyeceğini, yine aynı şekilde bir yargı mensubunun idari kurulların verdiği izinler olmadan yargılanamayacağını hatırlatarak, bunların zaten var olduğunu, erkler arası bir çatışma olarak yorumlanmadığını kaydetti.

Aynı soru üzerine Cemil Çiçek de parti kapatmaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında “istisnanın istisnası” olarak zikredildiğini vurguladı.

Parti kapatmaların Türkiye açısından istikrarı bozucu bir niteliği de olduğuna işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kaldı ki parti kapatma bir tüzel kişinin idamıdır. Anayasamızda gerçek kişilerin idam edilmesini kaldırdık ama tüzel kişilerin idamını adeta olağan hale getirdik. Hiç olmazsa bunu asgariye indirebilelim düşüncesindeyiz. Aslında bu metin tam da bizim düşüncemizi yansıtmıyor. Daha da ileri bir düzenleme yapılabilirdi. Parti kapatma sebeplerine dokunmadık. Bunun da sebebi şu, orada başka türlü tartışma olacaktı. Maalesef hukuki bir düzenlemeyi siyasette polemik yapmak gibi bir geleneğimiz var.”

Çiçek, bir iktidar partisinin kapatılmasının hukuki açıdan hiçbir dayanağı olmadığını belirterek, çünkü iktidar partisinin her türlü işleminin idari yargı denetimine, yasama tasarruflarının da Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi olduğunu belirtti.

Çiçek, “Yüksek Askeri Şura kararları dahil hepsini yargıya açıyoruz zaten. Biz kendimizden endişe duyarak bir düzenleme yapmadık” dedi.

Meclis içi muhalefetten pozitif bir katkı beklediklerini ancak bunu göremediklerini dile getiren Çiçek, Anayasa'ya aykırılık iddialarının önemsediklerini, bunu değerlendireceklerini ancak konunun başka tarafa çekilmesini doğru bulmadıklarını bildirdi.

“MADDE SAYISI ARTABİLİR”

Üç gündür yeni Anayasa taslağını değişik kesimlerle görüştüklerini, genelde taslağın yazılış tarzının değil, içeriğinin eksik bulunduğunu anlatan Çiçek, “Anayasa'da değiştirilecek madde sayısı 23'den ibaret değil. Bizim düşüncemiz tepeden tırnağa 5 madde dışında değişiklik ama mevcut politik şartlar sınırlı sayıda madde değişiklikliğine izin veriyor” dedi.

Çiçek, TOBB ve sendikalardan gelecek öneriler ve eleştirilerle madde sayısını artırma imkanı olabileceğini vurgulayarak, görüşmelerin süreceğini belirtti.

HSYK'NIN YAPISI

“Yeni tasarıda Anayasa Mahkemesi üyelerinin 19 kişiden oluşması öneriliyor. CHP Genel Başkanı Baykal'ın da dediği gibi hukukçu olmayan lehine denge oluşturur mu? HSYK üyelerine bin 500 lira ek maaş sağlayacak düzenleme konulmuş taslağa. Bunun mantığı ne?” sorusu üzerine Ergin, şu anda kürsü hakimlerinden HSYK içerisinde temsil edilen olmadığını ifade ederek, 10 tane birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcının da kurulda görev yapmasını öngördüklerini söyledi.

Ergin, “Bunlar taşradan çıkıp gelecek. Belki Adana, Trabzon veya Erzurum hakimidir. Gelip dört yıl kalıp dönecekleri için bu görevi yaptıkları süre içinde ilave ücret öngörülmüştür” dedi.

Anayasa Mahkemesi veya HSYK içinde farklı meslek gruplarından üye bulunmasının gelişmiş demokrasilerde yaygın bir uygulama olduğuna işaret eden Ergin, bunun çeşitliliği sağlayacağını kaydetti.

Ergin, “Anayasa Mahkemesi üyelerinin tek bir meslek grubundan olması özellikle istenmiyor, dünyada da böyle” diye konuştu.

Ergin, Anayasa Mahkemesine üye olarak seçilmesi öngörülen iki kişinin, “herhangi iki kişi değil, yüksek öğrenim görmüş, kendi alanında temayüz etmiş iki vatandaş olacağını” bildirdi.

“ÇOCUK HAKLARI İLK DEFA ANAYASAMIZA KONULDU”

“Paketin 4. maddesi 'devlet çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır' ifadesindeki 'cinsellik' sözcüğü muğlak olarak yorumlanıyor. Hukukçular bu sözcükten yola çıkılarak flört ve internet sitelerinin yasaklanmasının söz konusu olabileceğini söylüyor. Bu konuda neler diyeceksiniz?” sorusuna AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, şu yanıtı verdi:
“Anayasanın 41. maddesi genel başlığıyla beraber değiştirildi ve çocuk hakları ilk defa Anayasamıza konuldu. O da Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden tercüme edilerek, Anayasamıza uyarlanarak, daha önceki çalışmalardan da istifade edilerek oraya yansıtıldı. 'Devlet, çocukların şiddet ve cinsellikle ilgili konularda gerekli tedbirleri alır' ifadesinde esasında bizim düşüncemiz cinsellik konusu değildi, cinsel istismar konusuydu. O eleştiriler haklı eleştiriler. Bu taslağı sunarken o eleştiriler doğrultusunda onu yeniden şekillendirilecek. Eleştiri doğru bir eleştiri, onu düzelteceğiz.”

Anayasa Mahkemesi üyelerinin değişik mesleklerden seçilmesinin doğal olduğunu belirten Çiçek, “Anayasa mahkemeleri klasik anlamda bir yargı kurumu değil, bir konseydir” dedi.

“Bu metin, bir uzlaşı metnidir. Biz yüzde 100 kendi düşüncemizi buraya koymadık” diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşte ortak model AB modeli. Orada bile bazı tereddütler oluyor. Bu da şunu gösteriyor. Bu ülkede Anayasa yapmak bu binayı yerinden oynatmaktan daha zor. Onun için 1982'den beri bu arızalı araba ile Türkiye yoluna devam ediyor. Bir türlü yerimizi değiştiremiyoruz.”

Cemil Çiçek, “Genel seçimler ile referandum birlikte yapılır mı?” sorusunu da genel seçimlerin 17 Temmuz 2011'de yapılacağını anımsatarak, “Biz Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sunacağız. Yasalaşma süreci 60 gün. Yani arada an az bir sene var” diye yanıtladı.

Çiçek, “Anayasa değişikliği aceleye mi getirildi?” sorusu üzerine de “Bunun neresi acele? Anayasa değişikliği konusu 28 yıldır konuşuluyor, üzerinde yazılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!