Çiçek: Hiç dolmuşa gelmem

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: Hiç dolmuşa gelmem
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2014 20:34

Meclis Başkanı Çiçek, 4 bakan hakkındaki fezlekelerin genel kurulda okutulmadan milletvekillerine sunulmaması taraftarısınız, sorusuna; "Hiç o türlü dolmuşa gelmem. Ne şunu ne bunu kimseyi himaye etmem. Dolayısıyla bugüne kadar ilk defa olan bir durum onun için Anayasa, Ceza hukukçularına sordum. Üç gün evvel üç gün sonra bilgisine sunulmuş ne fark eder. Hepinizin elinde var. Bizimki malumu ilan etmekten ibaret hale gelecek. Konu 17 Aralık'tan beri hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündeminde" dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin Meclis'e geldiğini belirtirken, muhalefetin 'meclis olağanüstü toplansın' çağrısına da yanıt verdi. Çiçek, aralarında Kanal D Muhabiri İbrahim Gündüz'ün de olduğu bir grup gazeteciyle makamında sohbet etti. Çiçek, 11 klasörden oluşan fezlekelerin 28 Şubat'ta Meclis'e geldiğini ve fezlekeler gelir gelmez de hukukçulara inceleyin, talimatı verdiğini anlattı.
Meclis'in 1 Mart Cumartesi günü ani bir kararla kapandığını belirten Çiçek, "Biz de Meclis yarın kapanacak, diye bilmiyoruz ki. Ben Cumartesi günü yokum. Ama elden bir karar alıyorlar. Cumartesi saat ikide başlıyor, pazar sabahı 06.22'de bitiyor. Halbuki bu bilgilerin esas gündeme geçmeden okunması gerekiyor" dedi.

BİR GÜN ÖNCE BİR GÜN SONRA....

Gazetecilerin, muhalefetin 'genel kurulu erkenden kapattılar' eleştirilerini anımsatması üzerine ise Çiçek, milletvekillerinin bir an evvel kapatıp gitme atmosferine girdiklerini söyledi. "Genel Kurul pazartesi çalışsaydı gelebilirdi. Zaten bunlarla ilgili bir gün evvel ya da bir gün sonra geciktirmenin bize sağlayacağı bir şey yok" diye konuştu.

Çiçek, hukukta soruşturma önergesi verilip, kabul edilinceye kadar ismi geçen kişilere 'şüpheli' bile denilemeyeceğini belirterek, "Bunu siyasi tartışma konusu yapan yapar. Ben hukukun içinde kalmak istiyorum" dedi. Meclis soruşturmasının 55 vekilin önergesiyle başlayacağını belirtti.

Çiçek, Meclis soruşturmasının bir yasama faaliyeti olmadığını, adli faaliyet olduğunu, bakanlarla birlikte suç işlediği iddia edilen kişilerle ilgili Meclis'in soruşturma yapamayacağını vurguladı.

FEZLEKELER GİZLENDİ Mİ?

Fezlekelerin gelen evrak bölümüne işlenmeyerek gizlendiği iddialarına ise Çiçek tepki göstererek şöyle yanıt verdi:

"Bu önemli bir evrak. Bana geldi, kaydı var. Öyle gelişigüzel elime teslim edilmedi. Hukuk İşleri Başkanlığı'na yazı yazdık. Tarihi, numarası var. Bu önemli bir evrak. Türkiye'de kıyamet kopuyor. Dünyada kıyamet kopuyor. Birbirimizin açığını mı arayacağız, işi oluruna mı koyacağız."

Haberin Devamı

"HUKUKÇULARA DANIŞTIM"

Muhalefetin fezlekeleri hemen incelemek istediği anımsatması üzerine ise Çiçek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar olmayan bir durum bu. Arkadaşlar, genel kurul bilgisine sunulana kadar dosyanın inceleme konusu yapılamayacağını söylüyor. Ama ben bununla yetinmedim. Halen de araştırma yapıyorum. Dün iki Anayasa hukukçusu ile görüştüm. Bugün usul ceza hukuk hocası ile konuştum. İşin bir Anayasa bir de ceza boyutu var. Benim telefonla konuştuğum Anayasa hukukçuları genel kurulun bilgisine sunulmadan, resmiyet kazanmaz, diyor. Dolayısıyla da inceleme yapılmaz. Ama ben usul hukuk hocalarıyla da konuşun, dedim. Çünkü bu bir emsal karar olacak. Ben de mümkün olduğunca hukuka uygun emsalleri koyalım ki, geçmişte böyle yapılmış, densin."

"Bu dönem benim başıma gelenler ilk defe geliyor" diyen Başkan Çiçek, herkesin biraz hukukla düşüp kalkması gerektiğini, varsa bir yanlışları düzelteceğini, hukuka uygun iş yapmaya çalıştığını vurguladı.

"SAĞIR SULTAN BİLE DUYDU"

Fezlekelerin içeriği konusunda 'sağır sultan bile duydu' diyen Çiçek, kendisinin hukuk ne diyorsa onu dediğini söyledi.

İKİNCİ AYAK YÜCE DİVAN...

"Hukuk ne diyorsa ben onu derim. Soruşturma safhasındaki bir konuyla ilgili Meclis Başkanı şu şöyledir, bu böyledir der mi? Ben içeriğini konuşmuyorum. Ne İstanbul'daki dosya ne buradaki dosya ben karar verecek değilim. Şu an talepte bulunanlar da süreci başlatacak. Soruşturmanın sonucunda bir karar verilirse bu birinci ayağı olacak. Sonra Yüce Divan'a gidecek bu da ikinci ayağı olacak."


"HİÇ DOLMUŞA GELMEM"

Çiçek, "Siz de fezlekelerin genel kurulda okutulmadan milletvekillerine sunulmaması taraftarı mısınız" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Sen yorumla. Beni başka bir limana yanaştırma. Hiç o türlü dolmuşa gelmem. Ne şunu ne bunu kimseyi himaye etmem. Dolayısıyla bugüne kadar ilk defa olan bir durum onun için Anayasa, Ceza hukukçularına sordum. Üç gün evvel üç gün sonra bilgisine sunulmuş ne fark eder. Hepinizin elinde var. Bizimki malumu ilan etmekten ibaret hale gelecek. Böyle bile olsa, soruyoruz."

Haberin Devamı

Çiçek, Meclis'in soruşturma alanına girmeyecek kişilerin ayrıldığını belirterek, "
Bir öncekinde 32 klasör birden geldi. Biz onları soruşturamazdık. Kapağını bile açmadık. Bu konu 17 Aralık'tan beri dünyanın gündeminde, Türkiye'nin gündeminde" dedi.

Çiçek, fezlekelerin genel kurula geldikten sonra nasıl bir yol izleneceği sorusuna ise "Bununla ilgili sayısız uygulama var. Ne zaman soruşturma komisyonu kurulur, ondan sonra tüm yetki onlardadır. Dinlemek istedikleri varsa dinleyeceklerdir. İstedikleri evrakı talep edeceklerdir" yanıtını verdi. Komisyon kurulmadan alınan notların paylaşılamayacağını, böyle bir durumun gizlilik ihlali anlamına geldiğini anlattı. Gizliliği ihlal edenlerin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacağını; bunun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde cezanın yarı oranında artacağını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!