Güncelleme Tarihi:
Gerekçede Afridi'nin örgüte maddi yardım yaptığı ve bazı militanları gizlice tedavi ettiğine yer verildi.
Afridi, 24 Mayıs'ta yapılan duruşmada 33 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu duruşmanın ardından Pakistanlı yetkililer, Afridi'nin yıllarca CIA için çalıştığından "vatana ihanet suçu"nu işlediğini söylemişlerdi.
Ancak gerekçeli kararda, mahkemenin Afridi'nin yabancı istihbarat servislerine çalıştığına yönelik iddialar için yetkisizlik kararı verdiği görüldü.
Uzmanlar, yetkililerin ilk açıklamalarının Pakistan halkındaki ABD karşıtlığını tatmin etmek için yapıldığını düşünüyor.
Öte yandan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da Pazar günü, Afridi'yi savunmuş ve kendisine verilen cezanın ikili ilişkilere zarar vereceğini söylemişti.
"PARA VE KADIN DÜŞKÜNÜ"
Panetta'nın bir kahraman olarak selamladığı ve Pakistan sağlık sisteminin saygın bir üyesi olduğu öne sürülen Afridi'nin CIA'ye çalıştığı ortaya çıkmadan önce "taciz, cinsel saldırı ve rüşvet" gibi suçlamalarla yüzyüze geldiği belirtiliyor.
Pakistan Sağlık Departmanı'nın 2002 yılındaki bir raporunda kendisinin "güvenilmez ve yozlaşmış" olarak nitelendirildiği belirtiliyor. Ayrıca, kendisiyle birlikte daha önce çalışan kişiler de Afridi'nin "Kolay yoldan para kazanmak isteyen, kadın düşkünü ve güvenilmez" olduğunu iddia ediyor.
CEZAEVİ TARTIŞMASI
Bazı uzmanlar da, Afridi'nin Leşkere İslam örgütüne yardım etmekle suçlanmasının, aşiretlerin güçlü olduğu bölgede cezaevine atılacak olmasıyla ilişkilendiriyor. Nitekim, böylelikle Afridi'nin federal yönetimin yetki alanındaki bölgede bulunan bir cezaevine konulmasının ve ününün daha fazla artmasının önüne geçilecek.
Pakistanlı yetkililer Afridi'nin aşiretlerin ve Taliban'ın güçlü olduğu Peşaver kentindeki bir cezaevine konulmasını tehlikeli buluyor. Yetkililer, bu Peşaver'deki cezaevinde 250 kadar terör hükümlüsü olduğunu hatırlatıyorlar.
Hayber Paktunya eyaletinin Enformasyon Bakanı Miyan İftihar Hüseyin de Taliban militanlarının cezaevine saldırarak, Afridi'yi ele geçirmeye çalışacaklarından endişe ediyor.
PAKİSTAN'I TERK ETMEK İSTEMEMİŞ
Öte yandan, Reuters'e konuşan iki ABD'li yetkili, Bin Ladin'in geçtiğimiz yılın Mayıs ayında öldürülmesinin ardından Afridi'ye yurt dışına çıkma teklifinin iletildiğini ancak kendisinin bunu geri çevirdiğini söylediler. Ancak Afridi'nin ailesiyle yurt dışında yaşama teklifini neden geri çevirdiği henüz bilinmiyor.
Dr. Afridi, Pakistan'da öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yerinin saptanması için sahte bir aşı kampanyası düzenlemişti. Aşı kampanyası gerekçesiyle Ladin'in yaşadığı eve giden Afridi, çocuklardan DNA örnekleri almıştı. Böylelikle Ladin'in bu evde yaşadığı operasyondan önce bilinecekti. Ancak Afridi'nin aldığı örneklerin Ladin'in yerinin saptanmasında ne derece etkili olduğu bilinmiyor.