CIA hakkında herşey

Güncelleme Tarihi:

CIA hakkında herşey
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 10, 2007 12:31

Hollywood'un gelmiş geçmiş en önemli aktörlerinden olan Robert De Niro'nun yönettiği Kirli Sırlar, Amerikan gizli servisi CIA'in ilk günlerini, örgütün nasıl kurulduğunu, hayatını CIA'ye adamış bir ajan olan Edward Wilson'ın hikayesi üzerinden anlatıyor. Kadrosunda Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Joe Pesci gibi güçlü isimleri bulunduran bu politik gerilim sağlam senaryosu ve akıcı anlatımıyla haftanın en iyilerinden.

Haberin Devamı


THE GOOD SHEPHERDÂ
KÄ°RLÄ° SIRLAR
Yön: Robert De Niro
Oyn: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Robert De Niro
Tür: Dram-Gerilim
Süre:123 dk.

Sinemada dakika başı CIA ajanı izliyoruz ama örgüt hakkında pek birşey bilmiyoruz diyenlerdenseniz işte size fırsat. CIA'in kuruluşunu anlatan ve o arada örgütün pek çok bilinmeyenini de ortaya döken sağlam bir film girdi bu hafta vizyona.

Kirli Sırlar, işinde titizliğiyle ünlü Robert De Niro'nun yıllar süren uzun çalışmasının ürünü. De Niro, A Bronx Tale'den sonraki bu ikinci yönetmenlik denemesinde Amerikan Gizli Haber Alma Teşkilatı'nın derinlerine iniyor ve ailesi ile CIA arasında seçim yapmakta zorlanan bir ajanın üzerinden örgütle ilgili pek çok gerçeği ve bilinmeyeni perdeye yansıtıyor.

CIA'yi kuranların Yale üniversitesinde okuyan bir grup özel genç olduğunu öğreniyoruz. Birbirleriyle görüşen seçkin ailelerin çocukları olan bu gençler Yale Üniversitesi'nde geleceğin liderlerini yetiştiren bir kardeşlik cemiyeti olan Kurukafa ve Kemikler'e katılıyorlar. Duyarlı bir vatansever olarak yetiştirilen Edward Wilson da örgüte girenler arasında. Sağlam karaker özellikleri, güvenilirliği ve zekası Wilson'u örgütte kilit bir noktaya getiriyor. Bu idealist genç adam, II. Dünya Savaşı sırasında Strateji Servis Ofisi'nde (CIA'nin öncüsü) çalışmaya başlıyor ve Wilson'ın elde ettiği başarılar, CIA'in oluşumunun temellerini atıyor.

Haberin Devamı

Bu arada Domuzlar Körfezi'nde yapılan yanlışlardan, diğer ülkelerin haber alma servisleriyle girilen tekinsiz ilişkilere kadar pek çok detay da filmde kendine yer buluyor.

ANGELINA JOLIE SEVÄ°LMEZ MÄ°!Â

Buraya kadar yazdıklarımdan yola çıkarak filmin belgesel havasına sıkıcı bir yapım olduğunu düşünmeyin. Kirli Sırlar, CIA'in köklerine inerken konuya paralel olarak bir aile dramı da yansıtıyor perdeye.

Edward Wilson'ın sevmeden evlendiği Clover (işte filmin inandırıcı olmayan tek özelliği; sevilmeyen, beğenilmeyen kadın rolünde Angelina Jolie var!) ve işi nedeniyle bir türlü yakın ilişki kuramadığı oğluyla olan ilişkisi filmin temel taşlarından birini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Zamanda bir ileri bir geri giderek ilgiyi ayakta tutan Kirli Sırlar, aile fertleri arasındaki ilişkiyi ele alırken duygusallığa yer veren dokunaklı bir film haline dönüşüveriyor. CIA ajanı olarak yeri geldiğinde 'poker face' olmasını bilen Edward Wilson, ailesine hep soğuk, donuk yüzünü gösteren biri. Baba oğula arasındaki sevgi eksikliliğini perdeye yansıdığı bir kaç sahne var ki, gerçekten dokunaklı. İnsanın Edward Wilson'a "bırak örgütü de elden giden oğlunla ilgilen" diye haykırası geliyor.

Ä°YÄ° BÄ°R Ä°STÄ°HBARAT FÄ°LMÄ°

Kirli Sırlar hem politik gerilim hem de aile draması olarak algılanılabilecek çok boyutlu bir film. Belki diğer ajan filmleri kadar aksiyon, kan, kavga dövüş barındırmıyor içinde, ama sadece tarihe ışık tutmakla kalmayıp, hem bir örgütün hem de bir ajanın karmaşık hikayesini sindire sindire anlatmayı başarıyor. Üstelik de perdede görmesi büyük keyif veren yıldız oyuncular eşliğinde (hem Matt Damon hem de Angelina Jolie baştan sona abartsız, istikrarlı, sağlam bir oyunculuk sergiliyorlar) hiç sıkmadan yapıyor bunu. Kirli Sırlar, temposuna ayak uydurabilirseniz size müthiş bir istihbarat ve aile hikayesi sunacak, iyi bir film.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!