Güncelleme Tarihi:
Rum medyasına göre, CIA’nın “Fantom operasyonu” 2002’de başladı. Uluslarararası yaptırımların baskısını hisseden İran’ın, Şah döneminden kalma savaş uçaklarına yedek parça aradığını öğrenen CIA, internet üzerinden “Safavi” isimli İranlı ajanla bağlantı kurdu. Safavi, yedek parçaların Tacikistan’a gönderilmesini istedi. Sonra güzergâh değiştirip Türkiye üzerinden İran’a ulaştırılmasını talep etti. Ama teslimat yapılmadı.
50 BİN DOLAR PEŞİNAT
Safavi adlı ajan bir süre önce, gerçek kimliğini bilmediği CIA ajanından F-4 ve F-5 savaş uçaklarının yanısıra Rus yapımı MİG-29, SU-22 ve SU-24 tipi uçaklar için sayıları 2 bini bulan başka yedek parçalar hakkında da bilgi istedi. Bazı yedek parçalar üzerinde anlaşma yapıldı, hatta İranlılar 50 bin dolar peşinat da gönderdi. Amerikalı ajan, yedek parçalara Çin’de el konulduğunu belirterek, sorunu çözmek için İranlılara Kıbrıs Rum kesiminde randevu verdi.
KAPAN LARNAKA’DA KURULDU
Tahran, yedek parçalar için 15 Şubat’ta Said Mohabat adlı ajanı Larnaka havaalanına gönderdi. Mohabat’ı havaalanında bekleyen Rum polisi hemen tutukladı ve mahkemeye çıkardı. İranlı ajan hızlı bir şekilde yargılanarak 15 gün önce ABD’ye iade edildi. İran Büyükelçisi Ali Ekber Rezai, Mohabat’ın tutuklanarak yargılanmasına itiraz etti ve İranlı ajanın üzerinde çıkan dizüstü bilgisayar ile iki cep telefonunun iadesini istedi. Rumlar elektronik teçhizatı da ABD’ye iade edince iki ülke ilişkileri kopma noktasına geldi.
Kıbrıs operasyonu Tahran ile Rumların arasını bozdu
Kıbrıs Rum yönetimindeki İran Büyükelçisi Ali Ekber Rezai’nin apar topar Tahran’a çağrılmasının altından ABD ve İran istihbaratının kapışması çıktı. “Fantom operasyonu” ile CIA ajanları, İran’a ait 146 adet F-4 (Fantom) ve F-5 savaş uçağına Çin üzerinden yedek parça arayan İranlı ajanlara Rumlarla beraber tuzak kurmuş.
KKTC’yi tanıyıp misilleme yapabilirler
RUM medyası İran’ın KKTC’yi tanıyarak misillemede bulunabileceğini bildirdi. Perde arkasında şubattan beri süren krizi yumuşatmaya çalışan Rum hükümeti ise İran Büyükelçisi’nin tamamen geri çekilmediğini, istişarelerde bulunmak üzere Tahran’a gittiğini savunuyor.
Tahran Suriye’de masaya hazır
İRAN Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Der Spiegel’e, Suriye krizinin çözümü için ABD ile Rusya’nın düzenlemekte anlaştığı uluslararası konferansa katılmak istediklerini duyurdu. Salihi, “Suriye hükümetiyle muhalefet arasında görüşmeleri başlatabiliriz” dedi. Muhalifler ise 23 Mayıs’ta İstanbul’da yapacakları toplantıda hem bu konuda karar verecek, hem de yeni başkan seçecek.
Bu arada içsavaşta ölü sayısı dün 80 bini aştı.