CIA başkan adayı 'telekulağı' savundu

Güncelleme Tarihi:

CIA başkan adayı telekulağı savundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2006 10:00

ABD Başkanı George W. Bush tarafından Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) başkanlığına aday gösterilen Orgeneral Michael Hayden, ülke içindeki telefon kayıtlarının tutulması ve mahkeme izni olmadan bazı telefonların dinlenmesi uygulamasını savunarak, bunun yasalara aykırı olmadığını ve terörle mücadele amacını taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Göreve başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gereken Hayden, Senato İstihbarat Komitesinde verdiği yedi saatlik ifadede senatörlerin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Muhalefetteki Demokrat Partiye mensup senatörlerin, telefon konuşmalarının mahkeme kararı olmadan izlenmesi politikasına karşı çıkması üzerine Orgeneral Hayden, yapılanın, ülkeyi teröristlerin yönelttiği tehditten koruduğunu ve Amerikan halkının sivil haklarını ihlal etmediğini savundu.

Hayden, 2001-2005 arasında elektronik haberleşmelerin takibinden sorumlu istihbarat kuruluşu olan Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) başkanlığını yürütmüştü. Demokrat bazı siyasetçiler, Hayden'i, ”telekulak” uygulamasını bizzat kurmak ve yönetmekle suçluyor.

Başkan Bush, CIA Başkanı Porter Goss'un geçen günlerde istifası üzerine bu göreve Hayden'i aday göstermişti.
Demokratların itirazlarına karşın Hayden'in yeni görevinin, Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran iktidardaki Cumhuriyetçi Partiye mensup senatörlerin oylarıyla onaylanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!