CIA ajanı skandalının altından Tsarnayev kardeşler bağlantısı çıktı

Güncelleme Tarihi:

CIA ajanı skandalının altından Tsarnayev kardeşler bağlantısı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 14:03

Rusya’da dün yakalanan CIA ajanı Ryan Christopher Fogle ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Rus ajanlarınca kafasındaki sarı perukla kıskıvrak yakalanan Fogle'ın, Boston saldırılarıyla ilgili görevlendirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kommersant gazetesi, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Siyasi İşler Dairesi'nde üçüncü katip olarak görev yapan ve bir Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ajanını kendi safına çekmeye çalışırken yakalanan Fogle'ın, Boston saldırılarını gerçekleştiren Tsarnayev kardeşler hakkında istihbarat toplamayı amaçladığını bildirdi.

/images/100/0x0/55eaa224f018fbb8f88cc879

CIA AJANI BÖYLE YAKALANDI / FOTO GALERİ

FSB (Eski adıyla KGB), Fogle’ın, Rusya’nın Kafkasya bölgesindeki antiterör biriminde görev yapan Rus ajanına avans olarak 100 bin dolar teklif ettiğini açıkladı.

1 MİLYON DOLAR MAAŞ
İstihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, Boston saldırılarının ardından geçtiğimiz ay Rus ve ABD’li yetkililerin, Dağıstan’a gerçekleştirdikleri ortak ziyaret sırasında Kafkas bölgesinde uzman Rus ajanların irtibat adreslerinin FBI tarafından öğrenildiği belirtildi. Ardından FBI’ın, ABD’nin ileride benzer terör eylemleriyle karşılaşmaması için söz konusu Rus ajanlardan birine yıllık 1 milyon dolar maaşla iş teklifinde bulunduğu, aracının da Fogle olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı
CIA AJANI BÖYLE YAKALANDI

Rusya tarafından istenmeyen kişi ilan edilerek, en kısa sürede ülkeden gitmesi talep edilen Fogle, FSB yetkililerince sorgulanmasının ardından dün akşam saatlerinde Moskova’daki ABD Büyükelçiliği’ne teslim edilmişti.

Rusya-ABD casusluk olayları tarihinde en büyük "mükafat"ı 2 milyon dolarla CIA adına altı yıl çalışan ve binlerce gizli dosya sızdıran FSB Albayı Valeriy Mihaylov almıştı.

RUSYA'DAN NOTA
Rusya, olayın ardından ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, protesto notası verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, McFaul'un, elçilikte görev yapan Fogle'In ajanlık suçlamasıyla gözaltına alınmasına ilişkin bakanlığa çağrıldığı bildirildi.

CIA ajanı skandalının altından Tsarnayev kardeşler bağlantısı çıktı

Yakalanan CIA ajanının üzerinden çıkan eşyalar

Haberin Devamı

KIZIL AJANIN RÖVANŞI
İki ülke arasındaki son ajan skandalı ise 2010 yılında patlak vermişti. Dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Haziran 2010'da düzenlediği resmi ABD ziyaretinden bir hafta sonra 10 kişilik bir FSB ajanı çetesi yakalanmıştı.

Bu ekibin en ünlü üyesi ise dünya kamuoyunda "Kızıl Ajan" lakabıyla tanın Anna Chapman'dı.

Facebook sayfasında bol bol İstanbul tatili sırasında çektirdiği fotoğrafları ortaya çıkan Chapman, son olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası'nın açılış töreninde "Uluslararası Organizasyon Komitesi üyesi" sıfatıyla konuşma yapmıştı. Chapman ayrıca Antalya'daki bir moda gösterisinde podyuma çıkmış ve Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi Müdürlüğü'ne bağlı bir yurttaki kimsesiz çocukları ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!