CHP'nin nükleer santral görüşme önerisine ret

Güncelleme Tarihi:

CHPnin nükleer santral görüşme önerisine ret
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2011 17:32

CHP'nin, nükleer santral ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi reddedildi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda, gündem dışı konuşmaların ardından grup önerilerinin görüşülmesine geçildi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, nükleer santrallerin çevreye etkisiyle ilgili araştırma önergesini 3 yıl önce verdiklerini belirterek, “AKP'nin, Mersin'in feryadına rağmen Akkuyu'da nükleer santral yapılması anlaşması yaptığını” kaydetti.

Japonya'daki deprem nedeniyle insanlığın nükleer santrali tekrar düşünmeye başladığını kaydeden Gök, “Ama beyin olacak ki düşünecek. Türkiye'de nükleer santral LPG ile kıyaslanıyor. 'Mersin'de durmak yok, yola devam' buyurdu padişah. 'İlla yapacağız' diyorsunuz, pes. AKP ve özellikle Recep Tayyip Erdoğan hazretlerini anlamak mümkün değil. İzmir'e 'gavur İzmir' dedi ya... Mersin'e de düşman ya bir şekilde... Benim Mersin halkıma düşmanlık besleyecek” diye konuştu.

Nükleer santral ile ilgili anlaşmanın Meclis'ten geçirildiğini anlatan Gök, “75 milyar dolarlık duygusal anlaşmayı ihaleye çıkarmıyorsunuz. İhale olsa denetlenecek. CHP, Anayasa Mahkemesine götürür diye bunu uluslararası anlaşma olarak geçiriyorsunuz. CHP, bunun davasını açtı. Recep Tayyip Erdoğan kazmayı eline aldı, Akkuyu'ya doğru koşuyor yanında Rus sermayesi ama Anayasa Mahkemesi hala bu kanunu incelemiyor” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da öneri lehinde yaptığı konuşmada, nükleer enerjiyle ilgili olarak 30 yıldır aynı şeyleri dinlediklerini söyledi. Şandır, “8 yılı doldurdunuz, bu kadar zaman adım atmadan dönem sonunda nükleerci kesilmek inandırıcı değil. Keşke size Akkuyu'nun yapılacağı koyları seyrettirebilseydim. O kadar güzel yerler ki...Oralara yol yapılmasını istemedik. Şimdi orayı nükleer santral için başka ülkenin egemenliğine terk ediyorsunuz” dedi.

Japonya'daki son felaketten sonra Başbakan Erdoğan'ı konuyu bir kez daha düşünmeye davet ettiklerini kaydeden Şandır, nükleer santral ile ilgili referandum yapılmasından niye kaçınıldığını sordu. Nükleer teknolojiye karşı olmadıklarını, ancak insan sağlığı ve güvenliği tehdit altındaysa bir çok şeyden vazgeçilebileceğini savunan Şandır, “AKP Mersin milletvekilleri de santrale karşı. Kör inat uğruna milletin hayatı tehlikeye atılamaz” görüşünü ileri sürdü.

“YANIBAŞIMIZDA NÜKLEER SANTRALLER VAR”

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Akkuyu için TAEK'in 1976 yılında yer lisansı verdiğini belirterek, “Santrali kurmak zorundayız. Türkiye 30 yıl önce nükleer enerjiye geçmiş olsaydı, bugün elektriğin pahalı olduğu söylenmezdi” dedi.

Hem nükleer santral hem turizmin birlikte olabileceğini, Kanada ve Fransa'nın buna iyi birer örnek olduğunu savunan Demirkıran, “Bu ülkelerde nükleer santral var diye insanlar oralara gitmemezlik etmiyor. Nükleer kazalar oldu ama uçak kazası oldu diye kimse uçağa binmemezlik etmiyor. Önemli olan gerekli önlemleri almaktır. Yanı başımızda Bulgaristan, Rusya, İran, Romanya'da nükleer santraller var. Akkuyu güvenceli bir noktadır. Nükleer santral kurulacaktır. Bununla ilgili siyasi irade mevcuttur” diye konuştu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Japonya'daki felaketin nükleer santrallerin güvencesi olmadığını gösterdiğini belirterek, “Bunun aması olmaz. Mersin'dekine de Sinop'takine de karşı çıkacaksınız. Enerji politikalarımız her alanda çarpık ve yanlış. Başbakan nükleer santral ile tüp karşılaştırması yapıyor. Allah'tan korkun. Oldu olacak Meclis kararıyla fay hattının da yerini kaydırın” dedi.
Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!