CHP'liler Baykal'ın talimatını dinlemedi

Güncelleme Tarihi:

CHPliler Baykalın talimatını dinlemedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2007 14:20

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Muharrem Toprak ve 48 CHP'li meclis üyesinin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ‘Gitmeyin’ talimatına karşın, 223 kişilik kafileyle Tayland gezisine gitmesi, partiyi karıştırdı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu'nun, Genel Merkez tarafından son 20 gündür geziyle ilgili uyarıldığı ortaya çıkarken, Baykal'ın son gün talimatına karşın 50 CHP'li, parti disiplin cezalarını göze alarak geziye gitti.

Bu arada, Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir heyeti, 8.5 saatlik yorucu bir yolculuğun ardından Tayland'a vardı. Heyeti havalanında, Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Mümin Alanat karşıladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılında yapılacak EXPO'yu İzmir'e getirmek için lobi faaliyeti yapmak amacıyla gittiği bir haftalık Tayland'ın gezisi, 223 kişinin katılımıyla başladı. Bahçecilik Fuarı'ndaki Türk Haftası'nda iki gün etkinlikleri katılacak olan heyet diğer günleri turist olarak geçirecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın “Gitmeyin” talimatına rağmen geziye 50 CHP'linin katılması partide büyük sıkıntı yarattı. Yerel ve ulusal basında Tayland gezisinin çok kalabalık bir heyetle yapılması ve yaklaşık 500 bin dolara mal olması eleştirildi.

Haberin Devamı

CHP İl Başkanı Selçuk Aylan, CHP Genel Merkezi'nin de tartışmaları başından itibaren yakından izlediğini, ilk günden bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu geziye katılımın yüksekliği konusunda uyardığını, ancak Kocaoğlu'nun Genel Merkez'e “Sayıyı azaltacağım” dediğini söyledi.

CHP GENELGE İLE UYARDI

Sayının azaltılmaması üzerine gezinin son günü CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yazılı talimatla partisinin belediye başkanlarını ve meclis üyelerini uyardı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın imzasını taşıyan genelge, CHP İzmir İl Başkanlığı'na ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletildi. Genelgede aynen şu ifade yeraldı:

“EXPO tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Tayland Çiçek Fuarı'na ve orada yapılacak Türk Günü'ne katılma üzerine gerçekleştirilmesi düşünülen gezinin 240 kişi gibi çok kalabalık bir heyetle yapılmasının çeşitle sakıncalar doğurabileceği yönündeki Genel Merkez görüşleri daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na iletilmişti. Heyet için belirlenen sayının aşağıya çekilmesini kolaylaştırmak için CHP'li belediye başkanları ile belediye meclis üyelerinin bu geziye katılmalarının Genel Merkez'ce uygun görülmediğini tarafınıza iletirim. Saygılarımla.”

Haberin Devamı

‘BEN GİDİYORUM, SİZ GELMEYİN’

Genelge üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün Tayland uçağının kalkmasına 5 saat kala CHP Grubu olağanüstü toplandı. Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, CHP'li belediye başkanları ve meclis üyeleriyle biraraya geldi. Basına kapalı olan toplantı edinilen bilgilere göre oldukça gergin geçti. İlk konuşmayı Başkan Kocaoğlu yaptı ve “Genel Merkezimiz bu geziye katılmamızı istemiyor. Ev sahibi olarak ben yalnız gideceğim, siz gelmeyin” dedi.

Ancak, Kocaoğlu duygusal bir konuşma yaparak, “İsteyen gelir, isteyen gelmez” dedi. Kocaoğlu, Genel Merkez'in yazılı genelgesinden söz etmekten kaçınırken, İl Başkanı Ayhan, grupta yükselen sesleri, “Arkadaşlar, Genel Merkez'in yazılı talimatı var” diyerek dindirmeye çalıştı.

Haberin Devamı

‘GİTMEYELİM’ DEDİ UÇAĞA ÖNCE O BİNDİ

Bunun üzerine Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, toplantıda “Genel Merkez'in bu tutumu antidemokratik olabilir. Ancak bizler bu koltuklara parti içindeki yüzlerce adayın arasından aynı Genel Merkez'in tercihi ile aday gösterildik. Bizler CHP'liyiz, parti kararlarına uymak zorundayız ve bu geziye gitmemeliyiz” dedi.

Grupta bu sözleri sarfeden Aydoğan, Tayland'a kalkan uçağa ilk binenlerden oldu. Meclis Üyesi Saim Katırcıoğlu ise “Genel Merkez'in böyle bir talimatı varsa benim için konu kapanmıştır” dedi ve geziye katılmadı. Geziye katılmayan diğe CHP'liler de parti disipilini gereği bu şekilde davrandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

TUNÇAĞ: BAYKAL'I DİNLEDİM

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tuncağ, daha önce Kocaoğlu'nun kendisine “Acaba iptal mi edelim?” dediğini, ancak buna karşı çıktığını belirterek, “Fakat bu kez Genel Başkan Deniz Baykal'dan talimat geldi. Ben, özellikle ulusal bir gazetede yer alan köşe yazısından CHP'ye karşı önümüzdeki dönemde bir dizi suçlamalar olacağının sinyalini aldım. Zaten, Genel Başkan Baykal da sanırım bunun üzerine son gün talimat vardı. Parti disiplini açısından buna uydum. CHP'nin sadece İzmir'de değil ülke çapında yıpranmaması için bu kararı verdim. Gezinin yanlış olduğuna, israf yapıldığı görüşlerine kesinlikle katılmıyorum” dedi.

AYHAN'I KOCAOĞLU SAKİNLEŞTİRDİ

Haberin Devamı

Değirmendere Belde Belediye Başkanı Şemsettin Eren'in “Ben İsmet İnönü ile siyaset yapmış insanım, böyle şey olmaz” sözleri üzerine Ayhan “Sen yaşça büyük olduğun için İnönü ile siyaset yapman doğal. Ancak bu senin daha iyi partili olduğunu göstermez” diyerek çıkıştı. Sinirlenen Ayhan'ı toplantıda oldukça rahat olan Kocaoğlu sakinleştirdi.

MECLİS ÜYELERİ NEDEN KARAR DEĞİŞTİRDİ

Parti kulislerinde toplantıdan çıkan CHP'li belediye meclis üyelerilerinin “Başkan Kocaoğlu'nun arkasında duralım, onu yalnız bırakmayalım” ve “Eğer kalabalık gidersek Genel Merkez birşey yapamaz” anlayışıyla hareket ettikleri öne sürüldü. Hatta, toplantı sonrası özellikle Kocaoğlu'na ve eski İl Başkanı Alaattin Yüksel'e yakın isimlerin özel bir çalışma yaparak, bu görüşlerini ulaştıkları meclis üyelerine ilettikleri öne sürüldü. İl Başkanı Selçuk Ayhan'ın yanında sessiz duran, hatta gitmeyeceklerini beyan eden meclis üyeleri tek tek fikir değiştirmeye başladı. Uçağın kalkmasına kısa süre kala havaalanına gelmeyen sayı 50 kişi olmasına karşın 1.5 saat rötarla kalkan uçak kalkarken gelmeyen meclis üyesi sayısı 15'e düştü. Daha önce katılmayacağını açıklayan Cumali Altuner, normal kalkış saati olan saat 20.20'den 1 saat sonra havaalanına son anda geldi ve uçağa bindi.

BU SİYASİ BİR TAVIR

CHP kulisleri, Baykal'ın genelgesine rağmen geziye katılan CHP'lilerin durumunu tartışmaya başladı. CHP'de genelgeye uymamak, Genel Merkez'e karşı bir karşı duruş göstermek anlamına geliyor. Tüzükte üst yönetimin verdiği talimata uymamanın cezası var. Ancak parti içinde cezadan çok bu siyasi tavır konuşuluyor. Kocaoğlu ve bazı meclis üyelerinin geziye katılımı parti içinde Baykal ve Baykal karşıtları arasındaki uçurumu daha da derinleştireceği ileri sürülüyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekil Oğuz Oyan, Baykal'ın talimatına karşın Tayland gezisine 50 CHP'linin katılmasının siyasi yaptırımı konusunda “Sırası gelince düşüneceğiz. Önce gezide oluşacak manzarayı bir görelim” dedi.

CHP, AKP'Yİ DE KARIŞTIRDI

AKP Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, Tayland gezisinin kalabalık bir heyetle yapılacak olmasını eleştirdiklerini ancak başından beri geziye katılım konusunda grubu serbest bıraktıklarını vurgulayarak, dün CHP Genel Merkezi'nin talimatı üzerine AKP grup yönetim kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdığı ve AKP'li meclis üyelerinin cep telefonlarına ‘Grup kararını beklemeden hareket etmeyin’ diye kısa mesaj gönderdiğini söyledi.

Çakar, akşam saatlerinde ise meclis üyelerine ‘Grup serbestir, isteyen geziye katılabilir’ diye mesaj attığını açıkladı. Çakar kendisinin geziye katılmaktan son anda vazgeçmesine ise işlerinin yoğunluğunu gerekçe gösterdi. Dışişleri'nin geziyi desteklediği bu nedenle AKP il yönetiminin geziye karşı olmasına rağmen meclis üyelerinin katılmasına izin verildiği öğrenildi.

CHP'DEN GEZİYE KATILANLAR:

İzmir Milletvekili Muharrem Toprak
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu
Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirdağ
Gerenköy Belediye Başkanı Orhan Bora
Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven
Bağyurdu Belediye Başkanı Rıdvan Üreten
Özdere Belediye Başkanı Haldun Ertok
Gümüldür Belediye Başkanı Bülent Rüzgar
Değirmendere Belediye Başkanı Şemsettin Eren
Koyundere Belediye Başkanı İrfan Aras
Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar
Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır
Sasalı Belediye Başkanı Veli Kasap
Ürkmez Belediye Başkanı Osman Ürkmez
Yelki Belediye Başkanı Mehmet Soyoğlu

Meclis üyeleri:

Hamdi Yapıcı
Fahri Elmas
Şükrü Parmaklı
Adnan Alabay
Mustafa Ak
Erkut Öcal
Kadir Yıldız
Vezir Aslan
Ebru Okay
Ahmet Çiftçi
Ömer Peker
Cumali Altuner
Bilgin Erünal
Celal Yıldız
İsmail Kandemir
Funda Akdağ Avcı
Sebahattin Meşe
Mahmut Bayraktar
Metin Uzunallı
Burhan Kızıltepe
Hülya YavuzBaran
İbrahim Erdallı
Kazım Çelimli
Kemal Kesici
Osman Akar
Muzaffer Kul
Ali Çolak
Ahmet Sezginer
Tuncay İşgören
Cenap Ege
Mehmet Sayılır
Mustafa Halis Toprak
Mehmet Levent Arıkan
Özden Aksın

AKP'LİLER:

Çırpı Belediye Başkanı Nazmi Koç
Tekeli Belediye Başkanı Hasan Toplu
Asarlık Belediye Başkanı Alattin Aksak
Harmandalı Belediye Başkanı Mustafa Bölek
Maltepe Belediye Başkanı Kemal İşken
Ulukent Belediye Başkanı Feyzullah Ergin
Doğanbey Belediye Başkanı Halil Çadır
Karakuyu Belediye Başkanı Ender Subakan

Meclis üyeleri:

Fevzi Aydın
Rıza Evcim
Neşe Gürçay
Bülent Delican
Dursun Çetin
Neşat Aslan
Süleyman Mutlu
Mehmet Döğdü
Fatih Özfatura
Nihat Toprakçı
Hasan Çakır
Sait Murat
Mustafa Uzunallı
Yılmaz Sunkar
Celil Kaplan
Zafer Çetiner
Ayşen Tanrıöven
Sami Tutun
Nuri Çimen
Kadir Aydın
Yakup İzci
Hayri Yıldırım
Tekin Alptekin
Süleyman Yün
Adem Morbel
Aydın Özaçar
İrfan Eskin

DYP'LİLER:

Canlı Belediye Başkanı Fadıl Aka
Bağarası Belediye Başkanı Muzaffer Tınaztepe
Ulucak Belediye Başkanı Mehmet Türkmen
Emiralem Belediye Başkanı Veli Dal
Türkelli belediye Başkanı Ali Danacıoğlu
Çaybaşı Belediye Başkanı Ömer Şentürk
Pancar belediye Başkanı Hayati Saydam

Meclis üyeleri:

Günal Menemenli
Sami Demirbaş
Aziz Baykal
Zeynel Yavuz
Halil Başyiğit
Erdal Karatoklu,

ANAVATAN'LILAR:

Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu

Meclis üyeleri:

Adnan İnanır
Ruhi Akşam
Kadir Başlı
Bülent Nart
SedatSoyman
Mustafa Yaldız

GP'LİLER

Subaşı Belediye Başkanı Osman Dirik

BAĞIMSIZ

Mustafa Öztürk
Bahri Yalaz

GEZİYE SON GÜN KATILMAYANLAR

Anavatan Partisi İzmir Milletvekili Serpil Yıldız
Konak Belediye Başkanı Muzaffar Tunçağ (CHP)
Ören Belediye Başkanı Ali Oğuz (CHP)
Yukarıkızılca Belediye Başkanı Vahap Poyraz (CHP)
Yazıbaşı Belediye Başkanı İbrahim Cinkılıç (CHP)
Erdem Hasdemir (CHP)
Fikret Kaner (CHP)
Bektaş Gül (CHP)
Ali Karayılan (CHP)
Savaş Kapucu (CHP)
Saim Katırcıoğlu (CHP)
Hasan Haki Doğan (CHP)
Engin Şen (CHP)
Şinasi Bakan (CHP)
Yusuf Kenan Çakar (AKP)
Gökhan Sayar (AKP)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!