ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 12:23
Zonguldak’ta anestezi gazlarının ters bağlanması sonucu 3.5 yaşındaki Alperen Büber’in yaşamını yitirmesini TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Neşşar, bu ölümün sorumlusunun Sağlık Bakanı Recep Akdağ olduğunu söyledi.
Henüz üçbuçuk yaşındayken geçen hafta yaşamını yitiren Alperen Büber’in durumunu TBMM’ye taşıyan CHP’li Neşşar yaptığı açıklamada, “Bu durumun ortaya çıkmasından Sağlık Bakanı Recep Akdağ sorumludur ve basına yaptığı ‘Olur böyle vakalar’ kabilinden talihsiz açıklaması da onu bu sorumluluktan kurtaramaz” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye Sağlık Envanteri” hazırlandığı ve 22-30 Haziran 2003 tarihinde toplanan verilerin Bakanlığa iletileceğinin duyurulduğunu belirten Neşşar, “Bu envanter çerçevesinde hazırlanan Form 2’ye göre hastanelerin aktif ameliyathane ve anestezi cihazlarının belirlenip Bakanlığa 2003 tarihinde iletilmiş olması gerekmektedir. Yani Sağlık Bakanı 2003 yazı itibariyle kurumlardaki anestezi cihazlarından kullanılamayacak durumda olanları bilmektedir ve bu cihazların bu tarihten beri kullanılmaya devam edilmesine de göz yummuştur” dedi.
Kamu hastanelerinde hizmetin sürdürülebilmesi için çok sayıda eskimiş cihazın kullanılmakta olmasının acı bir gerçek olduğunu belirten Neşşar, “Doktorlarımız ve hastane idareleri, yetkililerce çaresizlik içerisinde ve risk alarak hizmet vermeye devam etmek durumunda bırakılmaktadır. Bu sorunun üzerine gitmesi gereken Bakan ise kamu yatırımlarını kesmiş ve bu kurumları parasız, kaynaksız bırakmıştır. Küçük Alperen’in ölümü de bu durumun acı bir sonucudur ve en üst düzeyde sorumluğu da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın üzerindedir” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Neşşar, Sağlık Bakanı Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde de aynı konuyu işledi. Prof. Dr. Mehmet Neşşar’ın Akdağ’a yönelttiği sorular şöyle:
“2003 yılında yaptırdığınız Türkiye Sağlık Envanteri’nde, sağlık kurumlarındaki çalışır durumda bulunan ameliyathaneler ve anestezi cihazlarının durumları değerlendirilmiş midir? Bu çalışmada kaç anestezi cihazı kullanılamayacak durumda bulunmuştur? 2003 Haziran sonu itibariyle Bakanlığınıza ulaşan bilgiler üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, eski ve kullanılması sakıncalı olan cihazların hastanelerde kullanılmaya devam edilmelerinin en üst düzey sorumlusu kimdir? ‘Böyle yanlışlıklar olmamasının’ önlemlerini almaktan en üst düzeyde sorumlu olan kimdir?”