CHP'li Mengü: Türk Tarih Kurumu özerk hale getirilsin

Güncelleme Tarihi:

CHPli Mengü: Türk Tarih Kurumu özerk hale getirilsin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2007 11:46

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) “özerk bilimsel bir kuruluş” haline dönüştürülmesini istedi.

Şahin Mengü, TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun “Alevi Kürtler Ermeni’dir açıklamalarına tepki gösterdi.

Mengü, TTK’nın, Atatürk tarafından 15 Nisan 1931 tarihinde Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti adıyla “özel hukuk hükmü şahsiyet” olarak kurulduğunu anımsattı.

12 Eylül askeri darbesinin ardından TTK’nın kamu kurumu niteliğine büründürüldüğünü ifade eden Mengü, “Kurum bu tarihten sonra araştırma kurumu olmaktan çıkarılmış ve kamu kurumu olmuştur. Atatürk’ün mirasından büyük oranda nemalanan TTK kamu kurumuna dönüştürülerek bilimsellikten uzaklaştırılıp siyasallaştırılmasına maalesef Türk yargısı da duyarsız kalmıştır” dedi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun yaptığı bir araştırmaya ilişkin yaptığı “Alevi Kürtler’in Ermeni olduğunu tespit ettik” açıklamalarını hatırlatan Mengü, Halaçoğlu’nun bu açıklamalarının Atatürk’ün “Türih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir, yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyecek hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” sözleriyle uyuşmadığını vurguladı. Mengü şöyle dedi:

“Atatürk’ün mirası TTK kamu kurumu niteliğinden çıkarılarak yeniden özerk, bilimsel araştırma ve geliştirme kurumu olmalıdır. TTK’nın özgür ve tarafsız bilimin ışığındaki çalışmalarıyla tarihi gerçekleri ortaya çıkarıp insanlığa hizmet etmesi gerekir.”

“HALAÇOLUĞU GÖREVDEN ALINSIN”

Şahin Mengü, Halaçoğlu’nun Kayseri’de düzenlenen bir sempozyumda yaptığı konuşmayı ise Meclis gündemine taşıdı. Mengü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Halaçoğlu’nun açıklamalarının kurumun ciddiyetine ve güvenirliliğine gölge düşürdüğünü ileri süren Mengü, Halaçoğlu’nun görevden alınmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!