Güncelleme Tarihi:
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, şu anda TBMM'nin tatilde olması nedeniyle Haberal'ın yemin edemediğini, Meclis açılır açılmaz Genel Kurul'da yemin edeceğini söyledi. Hamzaçebi, "Haberal yemin eder etmez de, milletvekili görevlerini yapmaya başlayacak. Yani komisyonlara üye olabilecek, önerge verebilecek, Meclis'teki çeşitli görevler için aday olup, seçilebilecek. Kısacası milletvekili görevlerinin tümünü yapabilecek" dedi.
Haberal'ın ve haklarında terör örgütü üyeliğinden dava ya da hüküm olan diğer milletvekillerinin, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca, dokunulmazlıklarını kullanamayacaklarını söyleyen Hamzaçebi, ancak serbest olan, tutuksuz yargılanan vekillerin, görevlerini yapmaları önünde engel bulunmadığını söyledi.
CHP MECLİS'İ TOPLANTIYA ÇAĞIRABİLİR
Haberal'ın, TBMM'nin açılacağı tarihten önce yemin etmesini sağlayabilecek bir yol daha var; o da 110 milletvekilinin TBMM'yi olağanüstü toplantıya davet etmesi. CHP'nin 134 vekili var; Yani CHP isterse, tek başına Meclis'in toplanmasını sağlayıp, Haberal'ın TBMM resmen açılmadan önce yemin etmesini de sağlayabilir.
AYGÜN'ÜN DURUMU NE OLACAK?
Halen aynı davadan tutuksuz yargılanan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün'e de mahkeme bugün 13 yıl 6 ay ceza verdi. Mahkeme Aygün hakkında yakalama kararı da çıkarmadı. Bu nedenle, daha önce milletvekili yemini etmiş olan Aygün, vekillik görevlerini aldığı cezaya rağmen devam ettirecek. Aygün ve Haberal'in akıbetlerinde Yargıtay'da verilecek karar etkili olacak. Eğer yargıtay, alt mahkemenin her iki isme de verdiği hapis cezasını onarsa, ikisi de, milletvekili olup olmamalarına bakılmaksınız, cezaevine konulacaklar.
BALBAY DA YARGITAY'I BEKLEYECEK
CHP'nin Ergenekon'dan yargılanan bir başka ismi, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında ise mahkeme tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi.
Balbay da, Yargıtay kararını bekleyecek. Yargıtay'ın kararı onaması halinde karar Meclis'e bildirilecek. Ardından Genel Kurul'da kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekillikleri düşecek. Milletvekilliğinin düşmesi, Anayasa'nın 84. maddesi ile düzenleniyor. Bu maddede, milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme ve kısıtlanma halinde, kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle düşeceği hükme bağlanıyor.