CHP'li başkandan kuraklık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

CHPli başkandan kuraklık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 18:22

AYDIN'ın Bozdoğan İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Salim Tümer Apaydın, Kemer Barajı'nde yapılan incelemelerde su seviyesinin geçmiş yıllara oranla çok düşük olduğunu, önlem alınmazsa yaz aylarında büyük su sıkıntısı yaşanacağını açıkladı.

Tehlikeye yerinde dikkat çekmek için, Kemer Barajı'nda bir açıklama yapan Belediye Başkanı Salih Tümer Apaydın, geçen yıl bu aylarda barajda yüzde 46 olan doluluk oranının yüzde 30'lara gerilediğini söyledi.

Enerji üretiminin yanı sıra, yaz aylarında başta Bozdoğan olmak üzere Aydın, Nazilli, Yenipazar, Koçarlı ve Söke Ovaları'nın sulama suyunun da Kemer Barajı'ndan karşılandığını hatırlatan Belediye Başkanı Apaydın, “Beklenen yağmurlar, geciktikçe tedirginliğimiz artıyor. Geçmiş yıllarda su bol olduğu için sulama açısından hiçbir önlem alınmamış. Vahşi sulama dediğimiz yöntemlerle, çiftçimiz suyu gelişi güzel kullanmış. Fakat, bu yıl küresel ısınma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Barajdaki su seviyesi, taban yapmış durumda” dedi.

Aynı zamanda Bozdoğan Ovası Sulama Birliği Başkanı olan Belediye Başkanı Apaydın, yaz aylarında su seviyesinin yüzde 30'larda kalması halinde bile bunun sadece Bozdoğan'ın sulama ihtiyacını karşılayabileceği, geri kalan yüzbinlerce dönümlük arazinin susuz kalacağını öne sürerek, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Bozdoğan Ovası Sulama Birliği olarak açık kanal yerine boru sistemli sulamayla kaybını yüzde 60'lara çekeceklerini de vurgulayan Apaydın, “Damlama sulama sistemine hızla geçmemiz gerekir. Bunun içinde, Mart ayında DSİ'nin uzmanlarıyla çiftçilerimizi bilgilendirmek için toplantılar yapacağız” diye konuştu.

Apaydın, DSİ ve Sulama Birlikleri'nin, çiftçilerin ürün çeşitlemesi yaparken çok su isteyen çeltik, ayçiçeği ve mısır ekmemeleri konusunda uyarılarda bulunması gerektiğini de savundu.

Barajdaki su seviyesinin azalmasının elektrik üretimini de tehdit ettiğinin altını çizen Apaydın, şunları söyledi:
“Şu anda elektrik üretimi için mevcut olan su miktarı 122 milyon metreküp. Bu rakamın 70 milyon metrekübü kullanılabilir. Şayet, su seviyesi 70 milyon metrekübün altına düşerse, santrel devre dışı kalır. Mart ve Nisan aylarında yağmur yağmazsa, Mayıs'ta üretim durur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!