Güncelleme Tarihi:
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner ve arkadaşlarınca verilen araştırma önergesinde, geniş tarım alanları ve elverişli iklim koşullarına rağmen Türkiye'nin tarımsal üretiminin düşmesinin düşündürücü olduğu belirtildi.
Vatandaşların, tahıl fiyatlarının artmasıyla düşük fiyatla pirinç satışı yapılan TMO önlerinde kuyruklar oluşturduğu ifade eden önergede, “Bu acı tablo, 1980'lerden sonra IMF'ye verilen niyet mektupları ve Dünya Bankasının yapısal reform adı altında ülkemiz hükümetlerinden yapılmasını istediği düzenlemelerin ürünü olmuştur” denildi.
Destekleme politikalarının eleştirildiği önergede, tarımsal desteklemenin uygulama unsurlarından olan TMO, Tekel, Çaykur, Şeker Fabrikaları gibi kurumların işlevsizleştirildiği savunuldu. Önergede, “Tarımda ithalatçı bir ülke olma yolunda hızla mesafe kat edilirken, üreticiler, Doğrudan Gelir Desteğine (DGD) muhtaç hale getirilmiş, bunun sonucu üretim kültürü yerine muhtaç çiftçi kültürü yerleştirilmiştir” iddiasına yer verildi.
Son 20 yıldır tahıl ekim alanlarının yaklaşık 10 milyon dekar azaldığı, buna karşılık buğday üretim miktarının 2007 yılı hariç tutulursa yaklaşık 20 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen önergede, tarımsal üretimin, nüfustaki artışa bağlı olarak artırılmamasının ciddi problem olduğu belirtildi.
Önergede, AK Parti iktidarlarının 2002'den bugüne IMF ve Dünya Bankası politikalarına teslimiyetten kurtulamadıkları öne sürülerek, “IMF ve Dünya Bankasının istemleri ile uygulanmaya konulan istikrar ve yapısal uyum programlarının, Türkiye'nin yoksullaşması sürecini hızlandırmakta olduğu aşikardır” denildi.
Önergede, Türkiye'de son yıllarda belirginleşen tarımsal krizin nedenlerinin araştırılması, gelecek dönemlerde benzer sıkıntıların yaşanmaması, ekonominin çöküşüne ve toplumsal dokunun çözülmesine neden olan neoliberal politikalara karşı ulusal ekonomiyi canlandıracak tedbirlerin hayata geçirilmesi amacıyla gerekli önlemlerin belirlenmesi için Meclis araştırması açılması istendi.